Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt deputaţii de Constanţa cu mandatele asigurate

ro

09 Nov, 2012 00:00 2772 Marime text
tatari-AmetVarol07.jpgCampania electorală care începe astăzi dă bătăi de cap şi emoţii unora dintre candidaţii la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Se pun la punct calcule, se definitivează strategii, se analizează pas cu pas. Există, însă, şi candidaţi care au, cel puţin teoretic, mandatul asigurat. Sunt cei 18 candidaţi ai minorităţilor naţionale, iar doi dintre aceştia sunt constănţeni: Varol Amet, candidat la deputăţie din partea UDTTMR, şi Iusein Ibram, din partea UDTR.

tatari-IbramIusein.jpgCare este algoritmul care le asigură mandatul? Aşa cum prevede legea, candidaţii la alegerile generale, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, altele însă decât cea maghiară, câştigă mandatele de deputaţi dacă în contextul scrutinului din 9 decembrie obţin un număr de voturi care reprezintă minimum 10 la sută din coeficientul electoral. Acesta din urmă se stabileşte prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimare la nivel naţional pentru alegerea Camerei Deputaţilor la numărul de colegii uninominale. Pentru aceşti candidaţi este relativ mai uşor să câştige mandatul, căci ei nu candidează în colegii uninominale, ci în colegiu naţional. Acest colegiu naţional include toate secţiile de votare din ţară, la care se adaugă cele din Diaspora. Nu în ultimul rând, ei sunt singurii candidaţi din partea organizaţiilor pe care le reprezintă.

La nivel naţional, vorbim despre 18 astfel de candidaţi. Printre ei regăsim şi doi constănţeni: Varol Amet (UDTTMR) şi Iusein Ibram (UDTR). Cel dintâi candidează pentru prima dată la fotoliu de parlamentar, cel de-al doilea aspiră la un nou mandat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii