CL Hârșova funcționează incomplet Comisia de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților a analizat cazul unui consilier PSD care nu-și poate exercita mandatul
CL Hârșova funcționează incomplet: Comisia de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților a analizat cazul
22 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1307
Marime text
- Cornel Bulancea susține că deși a depus juramântul la 6 iunie 2022 nu a fost convocat la ședintele Consiliului local Hârșova și nu-și poate exercita mandatul de consilier local
- Acesta acuză că cei care se opun exercitării mandatului său ar fi primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, în complicitate cu Prefectura Constanța, motiv pentru care a transmis un memoriu Comisiei de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților
- Primarul Ionescu afirmă că situația de la Hârșova este unică probabil la nivel national, însă nu din vina sa, ci a vidului legislativ
- Comisia de Abuzuri a Camerei Deputaților va solicita Prefecturii Constanța să dispună analiza cazului și să identifice modul de soluționare, pe care să-l comunice cât mai curând, fundamentat legal
În urmă cu câteva luni, Cornel Bulancea membru PSD Hârșova a transmis un memoriu Comisiei de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților prin care le-a adus la cunoștintă situația sa, una inedită la nivel de țară.
Acesta susține că deși a depus juramântul la 6 iunie 2022 , cf art. 204 alin 15 din Codul administrative, nu a fost convocat la ședintele Consiliului local Hârșova și nu-și poate exercita mandatul de consilier local.
Bulancea a acuzat că cei care se opun exercitării mandatului său ar fi primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, în complicitate cu Prefectura Constanța.
Din iulie 2022 și până în prezent, Consiliul Local Hârșova funcționează cu 15 aleși locali, în loc de 17 așa cum prevede legea, fapt recunoscut și de primarul orașului, Viorel Ionescu.
Primarul Ionescu afirmă că situația de la Hârșova este unică probabil la nivel national, însă nu din vina sa, ci a vidului legislativ.
„Problema, una atipică este încă spre soluționare la secretarul Primăriei. Cornel Bulancea a fost validat de instanță, însă a depus jurământul, în cadrul unei ședințe de Consiliu nestatutare. Nu este singurul în această situație. Mai este și cazul Georgetei Mocanu, tot de la PSD. Din acest motiv, Consiliul Local Hârșova funcționează, dar într-adevăr cu doar 15 aleși locali. Din ce știu, secretarul Primăriei le-a trimit înștiințare să vină să depună jurămîntul în ședință legal constituită, însă au refuzat. Există și un vid legislativ, motiv pentru care secretarul s-a adresat atât Prefecturii cât și Ministerului Administrației. Din discuția pe care am avut-o cu doamna secretar pe acest subiect, încă mai aștepta un punct de vedere de la Prefectură”, a spus Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova pentru ZIUA de Constanța în luna iulie a.c.
Între timp, Cornel Bulancea, consilierul local PSD validat de instanță, care a depus jurământul într-o ședință considerată nestatutară a primit un răspuns de la Comisia de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților.
Președintele Comisiei, deputatul PSD Steluța Cătăniciu i-a adus la cunoștință petentului că au solicitat Prefecturii Constanța să dispună analiza cazului său și să identifice modul de soluționare, pe care să-l comunice cât mai curând, fundamentat legal.
Rămâne de văzut ce soluție va găsi Prefectura Constanța cu privire la cazul Bulancea de la Hârșova.
Cu privire la acest caz, în iulie a.c., biroul de presă al instituției Prefectului transmitea că: „până la această dată, secretarul general al orașului Hârșova nu a înaintat o situație a aleșilor locali cu includerea lui Cornel Bulancea în categoria consilierilor locali care urmează să fie înscriși în platforma e-alesi.ro. De asemenea, nu se poate face referire la o încetare de drept a mandatului de consilier local, deoarece nu există înscrisuri din care să rezulte îndeplinirea condițiilor instituite de art. 204 din Codul Administrativ".
L-am contactat pe Silviu Coșa, reprezentantul Guvernului în teritoriu pentru a verifica dacă s-a primit la nivelul instituției recomandarea Comisiei de Abuzuri și Petiții din Camera Deputaților.
Prefectul a confirmat că s-a primit chiar astăzi o sesizare din partea Comisiei, însă va formula un punct de vedere după ce documentul va fi studiat de juristul instituției.
Vom reveni.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Situație unică în țară la Hârșova! Doi „consilieri locali” PSD nu-și pot exercita mandatele Vezi de ce!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii