Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Coalitia" PD-L, PNL, PC si PRM functioneaza de minune in Consiliul Local Mangalia

ro

03 Feb, 2009 03:05 1539 Marime text

Pentru prima dată, public, consilierii lansează ideea referendumului anti-Tusac

Un comunicat al Primăriei Mangalia invita, ieri dimineaţă, mass-media locală şi judeţeană la şedinţa ordinară, convocată pentru ora 14.00. Se pare că, în câteva ore, iniţiatorul acestei şedinţe se răzgândea subit şi decidea să nu mai convoace şedinţa. Mai mult, pentru a lămuri „buştean" cetăţenii de ce nu mai doreşte o şedinţă ordinară, aşteptată de mulţi localnici de câteva luni, au fost lipite câteva hârtiuţe pe uşile Primăriei şi Centrului Cultural (locul unde ar fi urmat să se deruleze şedinţa).
Pe „hărtiuţă" - surpriză! - erau invocate prevederile Legii 215, art. 55. Pentru că nu suntem toţi atât de luminaţi ca juriştii Primăriei Mangalia, am căutat paragraful respectiv şi, cu uimire, am constatat că acesta face referire la dizolvarea Consiliului Local, pe motiv că acesta nu s-a întrunit... două luni consecutiv! Nimic mai eronat, din moment ce, sâmbătă (cu o zi înainte de finalul lunii), consilierii PD-L, PNL, PC şi PRM se întruneau în şedinţă extraordinară, legal constituită, în cadrul căreia au fost adoptate o serie de proiecte de hotărâre!
Situaţia ilară de sâmbătă, când aleşii locali au fost nevoiţi să îşi desfăşoare şedinţa pe holul primăriei, pe motiv că grupul PSD era la o ipotetică întâlnire cu Elena Udrea (care însă nici nu a pus piciorul pe litoralul sudic), era să se repete şi ieri, la Casa de Cultură. Se pare însă că angajaţii instituţiei au realizat că, de fapt, se subordonează direct Consiliului Local Mangalia şi nu grupului PSD din cadrul acestuia şi au amenajat rapid sala de spectacole, astfel încât şedinţa s-a ţinut în bune condiţii.
Consilierii locali au aprobat, în cadrul şedinţei, o serie de proiecte deosebit de importante pentru locuitorii Mangaliei dar, în acelaşi timp, au respins o mulţime de propuneri ale primarului Tusac. Astfel, locuitorii Mangaliei nu vor fi blocaţi, aşa cum şi-ar fi dorit edilul Tusac, cu caracatiţe, când nu au niciun fel de parcare amenajată pentru a-şi lăsa autoturismul, vor avea o gigacaloriei mai ieftină, agenţii economici nu vor putea fi amendaţi, preferenţial, cu sute de milioane de lei pentru simplul fapt că nu îşi deschid unităţile la o dată stabilită de primărie etc.

20 de milioane de euro din banii contribuabililor - blocuri „ieftine" model Mihai Claudiu Tusac

Consilierii au dezaprobat şi respins, totodată, proiectul prin care primăria ar fi urmat să scoată din buget nu mai puţin de 20 de milioane de euro pentru locuinţele model Mihai Claudiu Tusac. Motivul invocat de consilieri este foarte simplu. După cum afirma consilierul PNL Sorin Cucoranu, care deţine o firmă de construcţii, pentru trei blocuri ridicate de Daewoo Mangalia s-au plătit 2,5 milioane de euro, în timp ce primăria ar fi trebuit să fie de acord cu plata a... 20 de milioane pentru blocurile „ieftine"!
Paul Foleanu, preşedintele de şedinţă, a prezentat şi câteva dintre „cheltuielile" acestor blocuri: studiu de fezabilitate şi film de prezentare (plus o machetă care tronează în holul primăriei) - 618.522 euro (din care filmul de prezentare şi macheta - 70.420 euro!), asistenţa tehnică şi consultanţa - 336.134 euro, alimentare cu apă (lucrare care, afirmă Paul Foleanu, ar fi trebuit, din declaraţiile lui Mihai Tusac, să fie asigurată de Consiliul Judeţean Constanţa) - 109.200 euro, mobilier urban („băncuţe", după cum spun consilierii) - 84.000 de euro, cablul TV - 42.000. „Cu atâtea cheltuieli, cine îşi închipuie că tinerii vor avea de unde să scoată atâţia bani de la bancă pentru a acoperi suma exorbitantă la care va ajunge un apartament de 55 de metri pătraţi?" a întrebat, retoric, Paul Foleanu. A mai fost respins şi proiectul noilor taxe şi impozite (plus „taxa de habitat", care ar fi urmat să fie plătită de cetăţeni de două ori pe an).

Nuredin Beinur: „Mai bine le dau foc lor!"

În cadrul şedinţei au mai fost anunţate micşorarea gigacaloriei, de la 165 de lei la 158 de lei, dar şi înaintarea unei plângeri penale ce a fost înaintată secretarului primăriei, pentru abuz în serviciu.
Unul dintre cei nemulţumiţi de haosul din primărie a fost binecunoscutul şi controversatul om de afaceri din Mangalia, Beinur Nuredin, care şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de absenţa consilierilor PSD şi FD. Fratele omului de afaceri avea, pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre înaintat de mai bine de şase luni, care putea trece numai cu votul a 13 consilieri.


„Mai sunt cazuri ca ale dvs", a afirmat Paul Foleanu. „De exemplu Victor Vladu (un alt om de afaceri din localitate n.r.), care a vrut să îşi dea foc în faţa primăriei, pentru că are un credit la bancă şi încă nu i-a fost aprobat proiectul". „De ce să îmi dau foc eu, mai bine le dau lor!", a strigat Nuredin Beinur, după care a părăsit furios sala.
În final, grupul PNL, prin preşedintele DMHI Vasile Iorga, a precizat că ar putea demara procedura de referendum pentru schimbarea primarului Mihai Claudiu Tusac, în timp ce grupul PD-L şi-a exprimat totala susţinere a acestei idei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elli 03 Feb, 2009 15:48 sedinta ordinara s-a convocat si in luna decembrie , dar consilierii se pare ca au avut alta preocupare mai importanta si nu s-au prezentat!asa ca nu primarul e de vina ca nu s-au aprobat proiectele de hotarare dorite de cetateni,ci consilierii locali