Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia de Aparare Impotriva Dezastrelor, la ordinele prefectului

ro

17 Oct, 2002 00:00 1167 Marime text

Pregatiri pentru combaterea dezastrelor naturale

Ca urmare a apropierii sezonului rece, care de obicei creeaza probleme in teritoriu, ieri s-a intrunit Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Dezastrelor. Pe ordinea de zi s-au aflat urmatoarele obiective: analizarea Raportului privind masurile care se impun a fi luate la nivelul tuturor localitatilor, institutiilor si agentilor economici pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea unor posibile calamitati naturale distructive, de natura meteorologica, specifice sezonului rece (ploi abundente, furtuni, inundatii, gheturi, viscol, polei, inzapeziri, depuneri de gheata si chiciura etc.); informarea asupra desfasurarii Demonstratiei si, respectiv, a Exercitiului asistat pe computer "SEESIM-2002" (exercitiul regional de Simulare pentru sud-estul Europei) care va avea loc in perioadele 17-23.10.2002 si 12-18.12.2002 si prelucrarea Sistemului de instiintare-alarmare in caz de dezastre in judetul Constanta.

Pregatiri pentru prevenirea dezastrelor

4Seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Constanta, col. dr. Neculai Coman, a prezentat Raportul cu privire la masurile care trebuie luate la nivelul tuturor localitatilor, institutiilor si agentilor economici din judet pentru prevenirea, limitarea si inlaturarea unor posibile calamitati naturale. Raportul cuprinde cinci componente (transportul rutier, maritim, fluvial, aerian si feroviar), in indeplinirea efectiva a masurilor respective fiind implicate institutii din toate domeniile de activitate (Administratia Porturilor Constanta, RADET, RAJA, DSP, DSV, DGAIA, Inspectoratul Teritorial de Munca, Electrica, Directia Judeteana Apele Romane "Dobrogea - Litoral", unitatile militare etc.). In acest document sunt incluse masuri cum ar fi revizuirea planurilor de aparare impotriva dezastrelor, inventarierea resurselor umane si materiale disponibile in cazurile mentionate, monitorizarea starii de sanatate a populatiei in asemenea situatii, inspectia tehnica a mijloacelor de interventie rapida. Prefectul judetului, Gheorghe Martin, a cerut ca saptamana aceasta sa se incheie controlul la toate institutiile cuprinse in Raport, membrii CJAID urmand a fi impartiti pe comisii de verificare. La o parte din aceste controale va participa si prefectul Constantei. Nici un reprezentant al institutiilor implicate nu are voie sa paraseasca judetul fara a informa in prealabil Prefectura. Reprezentantul Guvernului in judet a facut propunerea ca strada Decebal din zona Directiei de Munca sa aiba numai sens unic pentru a se evita ambuteiajele create de fluxul mare de autoturisme.

Simularea unui cutremur puternic la Constanta

Neculai Coman a adus la cunostinta CJAID faptul ca in perioadele 17-23.10.2002 si 12-18.12.2002 se vor desfasura Demonstratia si, respectiv, Exercitiul asistat pe computer "SEESIM-2002" (exercitiul regional de Simulare pentru sud-estul Europei). SEESIM 02 este primul dintr-o serie de astfel de exercitii pentru care se folosesc simulari pe computer. Exercitiile sunt propuse de SUA in cadrul initiativei "Planificarea urgentelor civil-militare in sud-estul Europei (SEE CMEP)" si au fost aprobate de NATO si Adunarea Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei (SEDM) la intalnirea anuala din octombrie 2000. Toti membrii SEE CMEP si Brigada Sud-Est Europeana (SEEBRIG), cu sediul la Plovdiv, Bulgaria, isi propun prin acest exercitiu intarirea sprijinului militar catre agentiile de protectie civila in caz de dezastru natural. SEESIM 02 este gazduit de Grecia si are amplasamente de simulare active in Romania, Albania, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Slovenia si Turcia. In acelasi timp, Italia va participa ca observator. Exercitiul are ca obiective imbunatatirea cooperarii si interoperabilitatii nationale si regionale pe timpul unui dezastru natural. Scenariul pentru SEESIM 02 are la baza producerea virtuala a unei serii de cutremure simultane care afecteaza mai multe tari din regiune, printre care si tara noastra. Concret, pentru Romania exercitiul se va desfasura in zilele de 22 si 23 octombrie, el urmand sa cuprinda blocarea in subteran a 17 persoane la Mangalia, avarierea a doua platforme petroliere ale Petromar, avarierea unui tanc petrolier al Petromidia, infestarea apei potabile la Basarabi, supraaglomerarea spitalelor in Constanta cu posibilitatea evacuarii pacientilor in Bulgaria, un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter in Constanta si Medgidia si fisurarea podului de peste Canalul Dunare-Marea Neagra la Agigea. Desigur, toate aceste dezastre vor fi simulate pe computer.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii