Comisia de Etică şi Litigii nu reuşeşte să se întrunească Preşedintele CJSEL avertizează - „Alegerile din PDL fără un lider legitim vor fi iar contestate"
Comisia de Etică şi Litigii nu reuşeşte să se întrunească: Preşedintele CJSEL avertizează - „AlegerileComisia Judeţeană de Etică şi Litigii a PDL Constanţa nu s-a întrunit nici ieri, cu toate eforturile depuse de preşedintele Alexandru Maxim. Comisia trebuia să se întrunească iniţial la începutul săptămânii, însă nu a existat cvorum, iar situaţia s-a repetat şi ieri.
Astfel, contestaţia formulată de Florian Constantin privitoare la alegerile de acum două săptămâni rămâne deocamdată fără răspuns.
Comisia de Etică şi Litigii condusă de Alexandru Maxim este compusă din cinci membri, doi dintre ei absentând nemotivat. Este vorba despre Ciprian Naum de la PDL Cobadin şi despre Eugen Oanţă de la PDL Eforie. Al cincilea membru al comisiei, Cristina Brânzoi, susţine că nu mai face parte din organizaţia de la Constanţa. Singurul membru al CJSEL care a dat curs convocării este Daniel Boamfă, reprezentantul organizaţiei oamenilor de afaceri a PDL.
Disperat de situaţia creată, preşedintele Alexandru Maxim susţine că rămâne o enigmă de ce nu reuşeşte să întrunească această comisiei cu toate eforturile făcute, în condiţiile în care alegerile nu s-au terminat şi de soluţionarea contestaţiei depinde continuarea lor. „Pur şi simplu nu avem cvorum, ce să spun mai mult?! Nu pot să dau o soluţie în lipsa majorităţii, este regretabil că nu reuşesc să strâng patru oameni în aceeaşi cameră, vorbim totuşi de un organism colegial", susţine Maxim.
Dispute pe regulamentul de organizare a alegerilor
Chiar dacă avem de-a face cu o continuare a Consiliului de Coordonare Local (CCL) demarat în 5 noiembrie şi nu cu un nou CCL, este nevoie de validarea unui preşedinte legitim şi abia apoi se poate trece la alegerea Biroului Municipal. Aceasta este poziţia preşedintelui de Comisie, Etică şi Litigii, Alexandru Maxim, care susţine că „probabil, cineva vrea să procedeze altfel, dar acest lucru nu va face decât să apară noi contestaţii şi de aici alte probleme". „Nu ai cum să mergi mai departe fără să ai validat preşedintele. Eu nu mă pot antesesiza organizării CCL-ului, însă dacă el va fi continuat în absenţa unei decizii cu privire la contestaţia formulată de Florian Constantin voi face acest pas, pentru că statutul îmi permite", mai spune Alexandru Maxim.
Aşa cum a mai declarat şi cu alte ocazii post-CCL, preşedintele de la judeţ, Gigi Chiru, susţine că alegerile pot fi continuate şi îi transmite lui Maxim că „se înşeală!". Iată şi explicaţia liderului de la judeţ: „Noi, sâmbătă, continuăm alegerile de acolo de unde am rămas. Poate că între timp va apărea şi decizia CJSEL, însă indiferent de existenţa ei este clar că şedinţa poate continua. Nu are nicio treabă una cu alta. Avem un preşedinte ales, în persoana Mariei Stavrositu, şi o contestaţie care poate fi interpretată. Aşteptăm o decizie în acest sens şi fie rezultatul va rămâne cel cunoscut, fie vom avea un tur al doilea pentru preşedinte. Vreau să fac o precizare aici. Eu le-am spus după primul tur că rezultatul ar putea să fie contestat şi am întrebat dacă vor să continuăm. Magda (n.r. Maria Stavrositu) mi-a spus că nu vrea, iar Florian nu a dat niciun răspuns", a explicat Chiru.
Ce spun prezidenţiabilii şi de ce forţează Chiru alegerea unui Birou?
Referitor la amânarea luării unei decizii de către CJSEL, preşedintele contestat, Maria Stavrositu, spune că „este o dovadă în plus de lipsă de seriozitate faţă de partid şi cel mai rău lucru este starea de confuzie creată artificial". Florian Constantin a întrebat retoric: „Vă aşteptaţi să se întrunească?! E o problemă foarte grea luarea unei decizii, iar când sunt probleme foarte grele pe ordinea de zi, ceva trebuie să se întâmple".
Surse din partid susţin totuşi că preşedintele Chiru ar fi putut să urgenteze luarea deciziilor, de vreme ce doi dintre cei cinci membri ai comisiei sunt apropiaţi ai săi şi se speculează tocmai faptul că însuşi Chiru este cel care se joacă cu nervii celor doi prezidenţiabili, încercând să împingă în extremis alegerea Biroului. Mai mult decât atât, mai mulţi democrat-liberali acreditează ideea că deşi ştie foarte bine că fără un preşedinte legitim nu poate continua alegerile pentru celelalte funcţii, preşedintele de la judeţ forţează alegerea unui Birou municipal pe placul său, pentru că, într-o astfel de situaţie, preşedintele, indiferent de numele său, va fi legat de mâini şi de picioare.
O astfel de decizie ar dezavantaja-o net pe Maria Stavrositu, care are foarte puţini dintre apropiaţi candidaţi pentru o funcţie în Biroul municipal, printre ei Paul Brânză şi Gheorghiţă Corbu.
Ce spune regulamentul de organizare a alegerilor?!
Articolul 35, alineatul 6 din regulamentul de organizare a alegerilor arată că ordinea alegerilor în cazul CJC sau BPL este succesivă, după cum urmează: în prima etapă este ales preşedintele, în etapa a doua prim-vicepreşedinţii şi secretarul general, în a treia etapă vicepreşedinţii şi trezorierul, iar în a patra etapă - secretarul general adjunct şi secretarii executivi.
Până în acest moment, doar trezorierul este legitim ales în cadrul CCL.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp