Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concluziile USR după audienţa cu Dăncilă şi Toader „Modificările recente ale legislaţiei penale nu sunt oportune şi vor pune în pericol siguranţa naţională!“

ro

15 Dec, 2018 00:00 2182 Marime text
Reprezentanţii USR au susţinut ieri, declaraţii de presă, după audienţa în regim de urgenţă cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
 
Aceştia au susţinut că „nu există nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, aşa cum este normal într-un stat democratic. Uniunea Europeană şi în special Comisia de la Veneţia au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiştii în domeniu şi întreaga societate civilă”.
 
Uniunea Salvaţi România i-a prezentat ieri premierului Viorica Dăncilă 12 argumente pentru care să nu promoveze nicio ordonanţă de urgenţă care să aibă ca obiect modificarea Codului Penal şi a celui de procedură penală sau acordarea vreunei amnistii ori graţieri directe sau mascate, unul dintre acestea fiind că Parlamentul este singura autoritate legislativă a României, nicidecum Guvernul, iar prin emiterea unei astfel de ordonanţe de urgenţă se încalcă art. 61 din Constituţie, care consacră acest atribut al Parlamentului, dar şi principiul separaţiei puterilor în stat.
 

Un alt argument al USR vizează faptul că Executivul este obligat să pună în aplicare programul de guvernare votat de Parlament, iar acesta nu conţine nicio măsură care să presupună modificarea radicală a codului penal şi a celui de procedură penală ori amnistia sau graţierea, ci, dimpotrivă, programul de guvernare şi-a asumat respectarea recomandărilor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Semnatarii lui precizează că „o serie de prevederi care au trecut de filtrul analizei de constituţionalitate au fost criticate ferm în cadrul avizului Comisiei de la Veneţia”.

USR a mai arătat că, potrivit dispoziţiilor constituţionale, Guvernul este chemat să răspundă doar în faţa Parlamentului, nicidecum în faţa vreunei structuri de partid. Conform acestora, Guvernul nu poate uzurpa atributul Legislativului de unică autoritate legiuitoare pe un domeniu care face obiectul unei proceduri parlamentare în curs de desfăşurare. „Chiar dacă aceste decizii se referă la posibilitatea Guvernului de asumare a răspunderii cu privire la un proiect de lege, argumentele sunt valabile şi în privinţa emiterii unor ordonanţe de urgenţă”, au subliniat reprezentanţii USR.

Nu în ultimul rând, în documentul USR se subliniază că România are nevoie de stabilitate şi, după frământările sociale din această perioadă, care au debutat cu protestele de stradă declanşate de OUG 13/2017 şi au culminat cu protestul din 10 august 2018, România are nevoie de linişte, mai ales în contextul frământărilor sociale din alte state membre ale UE şi al preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.


Preşedintele USR, Dan Barna, s-a întâlnit ieri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La discuţii au mai fost prezenţi parlamentarii USR Stelian Ion, Cristian Ghinea şi Vlad Gheorghe.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii