UPDATE Congresul extraordinar al PSD, organizat online. Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici, în cursa pentru şefia partidului
UPDATE: Congresul extraordinar al PSD, organizat online. Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici, în cursa pentru- Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegaţi, în cursa pentru şefia partidului fiind înscrişi Marcel Ciolacu, actualul lider interimar, şi fostul ministru Eugen Teodorovici.
Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. Centrele teritoriale vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii vor avea acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre, potrivit Agerpres.
La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici - singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
Teodorovici a acuzat că există un document al conducerii partidului "în care apare foarte clar" ca, dintre cele două candidaturi pentru şefia partidului, să fie acceptată doar una - cea a liderului interimar al formaţiunii, documentul fiind adoptat.
"Nu ştiu dacă aţi văzut un document transmis către congres, un desfăşurător, în care apărea foarte clar că, din cele două, să accepte o singură candidatură - cea a domnului Ciolacu - şi asta a rezultat ca urmare a deciziilor din CEx-ul de astăzi, din 19. Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD", a declarat Teodorovici, miercuri, la sediul PSD.
Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă senatorul Eugen Teodorovici va fi sancţionat de conducerea PSD pentru faptul că n-a semnat moţiunea de cenzură, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat că acesta va fi evaluat de colegi la congres.
"Cred că cei care n-au semnat sau nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi sancţionaţi de colegii de partid. Domnul Teodorovici se va prezenta în faţa congresului. Probabil, colegii de partid vor încerca să evalueze această lipsă a semnăturii dânsului de pe lista iniţiatorilor moţiunii împotriva Guvernului Orban", a precizat deputatul PSD.
Tot sâmbătă, delegaţii PSD vor supune la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres.
Vasile Dîncu a devenit, la sfârşitul lunii iulie, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD.
Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că "acţiunea civilă merge mai departe".
Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2019.
UPDATE1: Congresul extraordinar al PSD a adoptat modificările şi completările la statut.
Potrivit anunţului făcut de senatorul Robert Cazanciuc, s-au înregistrat 1.376 de voturi "pentru", 42 "împotrivă" şi o abţinere.
Una dintre principalele modificări la statut prevede că noua denumire a Comitetului Executiv Naţional va fi Consiliul Politic Naţional.
Potrivit modificărilor: Consiliul Politic Naţional se constituie din membrii Biroului Permanent Naţional cu drept de vot, preşedinţii organizaţiilor judeţene şi de sector, preşedintele organizaţiei municipiului Bucureşti, preşedintele PSD Diaspora, preşedintele PSD Republica Moldova, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii de sector, preşedintele Institutului de Studii Social Democrate.
O altă modificare prevede că preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales de congres în componenţa echipei de conducere propuse în cadrul unei moţiuni.
Totodată, preşedintele Consiliului Naţional va prezida şedinţele Consiliului şi va coordona activitatea departamentelor, forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional.
UPDATE2:
Marcel Ciolacu: "România are nevoie de o stângă puternică. (...) Astăzi, doar PSD reprezintă stânga românească şi valorile sale. Vrem să rămânem un partid conservator, care se uită mai degrabă în spate, în trecut, sau vrem să ne transformăm într-un partid modern, care se uită în viitor spre progres? Societatea românească s-a schimbat. La fel, şi aşteptările românilor. Vrem să ascultăm dorinţele oamenilor şi nevoile lor de astăzi sau vrem să rămânem prizonierii vechilor metode de a face politică? PSD va continua să-i apere pe bunicii noştri, pe cei vulnerabili, pe mame şi pe copii, pe tinerii care sunt la început de drum. Dar trebuie să privim şi mai departe. Să fim aproape de toţi românii din clasa de mijloc!".
El a adăugat că au existat cazuri în care "munca" social-democraţilor a fost "irosită" de cei care au crezut că pot folosi PSD "ca pe o cheie la uşile justiţiei".
"Sunteţi mulţi care aţi muncit enorm în partid. Aţi avut, la fel ca şi mine, rezultate bune. Aţi construit, la fel ca şi mine, organizaţii puternice. Dar au fost cazuri când munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei. Nu ei sunt PSD! Ei aparţin trecutului. Astăzi, trebuie să ne rupem de acest trecut!", a adăugat liderul social-democrat.
El a subliniat că "justiţia trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale".
"Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale. O spun cu toată răspunderea, conştient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiţia acolo unde îi este locul - în sala de judecată. Astăzi, suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate, acolo unde le este locul. Astăzi, decidem viitorul social-democraţiei din România! Reconstrucţia PSD a început. Viitorul PSD este legat de apărarea valorilor în care credem: solidaritate, echitate şi şanse egale pentru toţi. Viitorul PSD înseamnă criterii de performanţă pentru cei care ocupă funcţii publice", a arătat Ciolacu.
El a făcut referire şi la modernizarea partidului, la dezvoltarea colaborării cu familia social-democrată din Europa, a cerut toleranţă zero, pentru viitorul PSD, faţă de corupţie şi abuzuri şi a subliniat că este nevoie de promovarea oamenilor integri, competenţi.
"Viitorul PSD înseamnă o strânsă colaborare cu familia social-democrată europeană. (...) Aceasta este calea noului PSD, calea unui partid de stânga modern european, cu privire spre viitor şi atent la nevoile cetăţenilor!", a concluzionat liderul interimar al PSD.
UPDATE3: Gabriela Firea, despre începerea şcolii: „Părinţii nu trebuie transformaţi în vinovaţi”.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la congresul PSD de sâmbătă că Guvernul, prin măsurile impuse în vederea începerii şcolii, vrea să-i transforme pe toţi părinţii într-o "grupare de vinovaţi", pentru că vor completa o declaraţie pe proprie răspundere, şi a adăugat că este important ca PSD să rămână aproape de oameni.
UPDATE4: Olguţa Vasilescu - „Am constatat că percepţia despre PSD, după aproape un an de guvernare de dreapta, s-a schimbat”.
Liderul PSD Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la congresul PSD de sâmbătă că a constatat în teritoriu că "percepţia despre PSD" s-a schimbat după aproape un an de guvernare de dreapta.
"Suntem cu o lună înaintea alegerilor locale şi am constatat un lucru: percepţia despre PSD, după aproape un an de guvernare de dreapta, s-a schimbat foarte mult. Au reuşit să piardă, în nici un an de zile, 860.000 de locuri de muncă. (...) Datoria publică a crescut la 40%. Noi am reuşit să o scădem până la 35% în câteva luni, ei au crescut-o cu 5 procente şi asta fără să se întâmple lucruri extraordinare pentru români. (...). Fără să aibă măcar un singur proiect al lor, cu semnătura lor, a celor de la PNL", a declarat Olguţa Vasilescu.
Fostul ministru al Muncii a amintit că, în perioada guvernării PSD, România a înregistrat o creştere economică între 5 şi 7%, fiind pe primul loc în UE, iar "la ora actuală este la coada clasamentului european".
UPDATE5: Congresul PSD se poate desfăşura în sistem de videoconferinţă, dacă este instituită starea de urgenţă sau alertă, prevede un nou articol al statutului PSD, modificat şi completat sâmbătă.
"În situaţii excepţionale, în care autorităţile declară situaţii de urgenţă, alertă, stări cu potenţial generatoare de situaţii de urgenţă sau alte situaţii care împiedică adunarea unui număr definit de persoane într-o locaţie, congresul partidului se poate desfăşura de la distanţă prin sistem de videoconferinţă cu respectarea prevederilor statutare privind convocarea şi asigurarea votului secret de alegere a conducerii naţionale a partidului", se arată într-un nou articol al statutului PSD.
Un altul prevede că pe lângă PSD funcţionează, în condiţiile legii, Institutul de Studii Social Democrate (ISSD).
"ISSD efectuează cercetări privind modernizarea societăţii contemporane şi social-democraţia românească şi europeană. ISSD funcţionează în coordonarea Consiliului Naţional al PSD. ISSD elaborează programe politice şi lucrări doctrinare, iniţiază programe de învăţământ adresate în special tinerilor din partid, organizează acţiuni destinate schimburilor de idei, dezvoltării relaţiilor de colaborare cu structuri similare din ţară şi străinatate, activităţi editoriale. ISSD poate organiza, în condiţiile legii, programe postuniversitare în domeniile guvernanţă, politici publice, management politic, comunicare şi marketing politic, politici sociale. PSD sprijină prin toate mijloacele disponibile activitatea ISSD", stipulează articolul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp