Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția cu privire la posibila fraudare la scară largă a Referendumului pentru familia tradițională

ro

22 Sep, 2018 00:00 1797 Marime text
Bogdan Bola, consilier județean PNL, este de părere că există foarte multă dezinformare privind Referendumul pentru familia tradițională, de luna viitoare, promovată de ambele tabere. Referendumul pentru redefinirea familiei va dura două zile. Asta înseamnă, în mod corect, mai multe șanse de a trece acest referendum.
„Mulți au spus că acest lucru este inadmisibil, dar uită faptul că la ultimul referendum, în octombrie 2003, a durat tot două zile (18-19). De asemenea, este bine să știți că tot la referendumul din 2003 s-au prezentat la vot peste 10 milioane de oameni, respectiv 55,7% din alegători. Astfel, pentru cei care vor să stea acasă la aceste alegeri, boicotul nu cred că va fi o opțiune viabilă. Cel mai grav aspect privind acest referendum îl reprezintă lipsa sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), sistem care a permis supravegherea atentă a ultimelor alegeri. Unii vor spune că nu contează, alții vor spune că este intenționată această mișcare”, consideră Bogdan Bola.

Alesul județean este de părere că lipsa sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal are niște cauze extrem de simple. „Acest sistem nu era prevăzut în legea care reglementează referendumul, iar reprezentanții alianței de guvernământ nu au solicitat ca acesta să fie introdus. Chiar dacă proiectul de revizuire a Constituției a fost adoptat de Camera Deputaților anul trecut (deci, ar fi fost timp suficient pentru modificarea legii referendumului), acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, legea referendumului a și fost modificată între timp, însă doar pentru a-l elimina pe președintele României din procedură.
 
Nefolosirea acestui soft, deja funcțional, care putea spune imediat dacă un alegător a mai votat altundeva, dacă CNP-ul său există sau e fals, face posibilă fraudarea la scară largă a referendumului. Ei bine, dacă vom corobora lipsa acestui sistem de supraveghere cu faptul că la referendum un cetățean poate vota la orice secție de vot din țară cred că se creează premisele unei fraudări masive a votului”, explică Bogdan Bola.
 
În acest context, în opinia consilierului, singura modalitate de a opri eventualele abuzuri și fraude o reprezintă, pe lângă reprezentanții din secțiile de vot, observatorii din partea ONG-urilor. Din acest motiv, Bola îi îndeamnă pe toți cetățenii care doresc să se asigure că nu alunecăm iar pe o pantă foarte periculoasă pentru democrație să se înscrie ca observatori pentru referendumul din luna octombrie.
 
Cât despre celebra întrebare de pe buletinul de vot, Bola spune că „aceasta nu conține niciun fel de portiță secretă și nu este un cal troian. Legea nr. 3/2000 privind desfășurarea în general a referendumurilor (legea-cadru) precizează clar, la articolul 7, singura formă acceptată pe un buletin de vot la un referendum. De asemenea, există o singură lege de revizuire a Constituției (1) care este votată de Parlament (2). Nu există în acest moment alte legi de revizuire avizate de CCR, iar dacă ar exista, acestea ar trebui să treacă, la rândul lor, prin Parlament”.


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii