Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judetean dezinformeaza opinia publica

ro

11 Oct, 2004 00:00 781 Marime text

Cine se scuza se acuza

Desi printr-un "Drept la replica", purtatorul de cuvant al CJC spune ca site-ul institutiei a fost reactualizat, trebuie sa recunoastem ca asa este, numai ca reactualizarea s-a facut pe 6 octombrie cu hotarari de consiliu vechi, de asta vara * Proiectele care se pot citi se refera, printre altele, la suplimentarea bugetului Festivalului de muzica usoara "Mamaia 2004", la premierea antrenorilor sportivilor medaliati la Jocurile Olimpice de la Atena sau la organizarea "Zilei Recoltei" * La inceputul acestei saptamani pe acelasi site nu figura nici un proiect de hotarare * Si cu toate acestea, Cristian Moldovanu, purtatorul de cuvant al institutiei amintite, ne acuza ca nu stim sa folosim calculatorul * Acesta sustine ca hotararile care vor fi dezbatute in sedinta CJC din 14 octombrie au fost afisate inca de acum o luna

Desi se bat cu pumnul in piept ca respecta legea si ca muncesc de dimineata pana seara, functionarii Consiliului Judetean Constanta nu prea au activitate. Dupa ce reporterii cotidianului "ZIUA de Constanta" au sesizat opinia publica asupra faptului ca pe site-ul institutiei judetene Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica este incalcata, angajatii CJC au iesit la atac. Conform prevederilor normativului, cetatenii, oamenii de afaceri si organizatiile civice pot consulta actele normative sau deciziile administratiei inca din faza de proiect a acestora si sa intervina in procesul decizional, exprimandu-si propriul punct de vedere sau formuland diverse amendamente. Acest lucru obliga institutiile publice sa afiseze pe site-ul propriu hotararile adoptate sau, dupa caz, proiectele care vor fi supuse aprobarii. Chiar daca, prin diferite drepturi la replica, purtatorul de cuvant al CJC, Cristian Moldovanu, sustine contrariul, cert este ca, la o simpla privire, institutia s-a abatut in luna octombrie de la aceasta obligatie. Astfel, la inceputul acestei saptamani, am consultat site-ul CJC pentru a ne putea informa asupra proiectelor de hotarare care urmeaza a fi discutate in sedinta de consiliu din 14 octombrie. La acea data, desi legea stipuleaza ca proiectele trebuie afisate cu 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice, pe site-ul respectiv nu figura nici un proiect. Mai mult, ultima actualizare a paginii web a institutiei care administreaza judetul era datata cu ziua de 23 august a.c. Incidentul nu este singular la nivelul CJC, la precedenta sedinta chiar consilierii opozitiei reclamand incalcarea acestei legi. Liberalii si democratii au reclamat faptul ca nici nu primisera mapele cu proiecte la timp (cel putin cinci zile inaintea sedintei) si nici nu au putut sa le consulte pe site-ul institutiei, din simplul motiv ca nu fusesera afisate.

Proiecte de hotarari vechi

Considerand ca nu stim sa folosim calculatorul sau ca avem probleme cu vederea, Cristian Moldovanu sustine ca la data la care am redactat articolul, "pe site-ul Consiliului Judetean Constanta erau afisate 34 de proiecte de hotarari. Aceste proiecte au fost afisate incepand de acum o luna, pe masura ce forma lor a fost finalizata". De aceea, purtatorul de cuvant al institutiei afirma ca "in cadrul site-ului CJC exista link-uri de corespondenta care pot fi folosite de persoanele interesate, cu conditia sa aiba notiuni elementare de folosire a calculatorului". Pentru ca nu era de ajuns, acelasi Cristian Moldovanu ne informeaza ca "afirmatiile vehemente facute in articolul respectiv creeaza o impresie gresita unui cititor neavizat si reprezinta o jignire adusa angajatilor Consiliului Judetean care s-a ocupat si se ocupa de aducerea la cunostinta opiniei publice a proiectelor de hotarari".Consultand acum pagina de web a Consiliul Judetean putem observa cu stupefactie ca data ultimei actualizari este cea de 6 octombrie, exact ziua in care am sesizat opinia publica de inactivitatea angajatilor institutiei judetene. Ceea ce este si mai interesant este faptul ca majoritatea proiectelor afisate pe site-ul CJC se refera la o serie de evenimente care au avut deja loc. Astfel, putem citi despre proiectul de hotarare privind acordarea unei sume S.C. "Domeniul Public si Privat Judetean" S.R.L. pentru realizarea in bune conditii a evenimentului "Ziua Recoltei" pe anul in curs, despre cel privind premierea antrenorilor sportivilor medaliati la Jocurile Olimpice "Atena 2004", despre hotararea de a suplimenta bugetul Festivalului-concurs national de muzica usoara "Mamaia 2004", precum si despre cel privind acordarea unor sume pentru sarbatorirea "Zilei Persoanelor Publice". Nu ne ramane altceva de facut decat sa reamintim angajatilor Consiliului Judetean Constanta faptul ca atat Festivalul Mamaia, cat si premierea antrenorilor sportivilor medaliati la Jocurile Olimpice de la Atena au avut loc in urma cu mai multe saptamani. Drept urmare, Moldovanu ne acuza ca am dezinformat opinia publica atunci cand am relatat faptul ca nu exista nici un proiect de hotarare care urmeaza a fi discutat in sedinta de saptamana viitoare si, totodata, ne pune sa consultam cele 34 de proiecte...vechi!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii