Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta are datorii de sase sute de miliarde de lei la RADET

ro

18 Feb, 2003 00:00 1182 Marime text

Din cauza rau-platnicilor

Constantenilor cu venituri lunare mai mici de 1,8 milioane le sunt sterse datoriile catre regie * In topul datornicilor rau-platnici se afla asociatiile de locatari si proprietari * Numai primele 35 de asociatii de pe lista datornicilor fruntasi la restante au de achitat regiei aproape 10 miliarde de lei * La momentul de fata nu exista solutii de constrangere a celor care refuza sa-si achite creantele * Singura metoda ar fi debransarea de la apa calda si caldura, insa acest lucru nu se poate infaptui pe timp de iarna * Facturi cu 30% mai mici pentru necontorizati pe luna ianuarie

Regia Autonoma de Distributie a Agentului Termic Constanta si-a facut calculele si, dupa ce a tras linie, a ajuns la concluzia ca are de achitat circa 600 de miliarde de lei catre Societatea "Termoelectrica", datorii reprezentand contravaloarea facturilor pentru furnizarea agentului termic. Din acesti bani RADET are de primit aproximativ 320 de miliarde, dintre care 200 de miliarde de la asociatiile de locatari si proprietari, 41 de miliarde de la diversi agenti economici, 82 de miliarde reprezentand penalitatile aplicate la facturile restante conform prevederilor articolului 25 din Legea 326/2001. La aceasta suma pe care RADET o are de incasat, reprezentand creantele abonatilor, se adauga alte 143 de miliarde de lei, dintre care 43 de miliarde reprezinta taxa pe valoarea adaugata, iar celelalte 100 de miliarde sunt subventia pentru diferentele de pret.

Datorii in crestere

De la luna la luna, datoriile abonatilor catre RADET, in loc sa scada cresc. Solutiile pentru constrangerea rau-platnicilor sa-si achite creantele catre regie sunt aproape inexistente. Singura metoda care ar putea sa-i faca pe restantieri sa se prezinte cu banii datorati la casieriile RADET ar fi debransarea acestora de la reteaua de alimentare cu apa calda si caldura, insa purtatorul de cuvant al regiei, Bogdan Musat, spune ca astfel de masuri nu se iau pe timp de iarna. Se pare ca rau-platnicii au devenit imuni la orice pedeapsa venita din partea furnizorului de apa calda si caldura. Nici macar sistarea agentului termic sau a apei calde nu-i mai sperie, ce sa mai vorbim despre teancul de dosare inaintate in instanta. Nimic din toate acestea nu-i determina pe debitori sa-si achite consumul. Daca ar fi sa intocmim un clasament al datornicilor rau-platnici, al restantierilor fruntasi, descoperim cu stupoare ca in top sunt asociatiile de locatari si proprietari.

10 miliarde de la asociatiile de proprietari si locatari

Numai primele 35 de asociatii de pe o astfel de lista ajung sa insumeze peste 10 miliarde de lei. Astfel, Asociatia de locatari nr. 16 datoreaza nu mai putin de 241 de milioane catre furnizorul de apa calda si caldura, asociatia nr. 50 are de achitat 215 milioane, asociatia nr. 71 - 314 milioane, asociatia nr. 75 - 230 de milioane de lei, asociatia nr. 108 are datorii de 241 de milioane de lei, asociatia nr. 112 - 224 de milioane, asociatia nr. 137 - 414 milioane de lei, asociatia nr. 142 - 236 de milioane lei, asociatia 182 datoreaza 610 milioane de lei, in vreme ce cap de lista este asociatia de locatari nr. 94, cu datorii in valoare de 801 milioane de lei.

Montarea de contoare este prioritara pentru RADET

Purtatorul de cuvant al RADET a declarat pentru ZIUA de Constanta ca prioritatea pentru regie o reprezinta contorizarea abonatilor. Astfel, incepand din data de 5 februarie, RADET a demarat derularea programului de contorizare gratuita a populatiei, program initiat de Primaria Municipiului Constanta si adjudecat, in urma unei licitatii, spre realizare efectiva de catre SC ELSACO SA. Montarea contoarelor se face gratuit, abonatii RADET nemaifiind obligati sa suporte costurile cauzate de montarea acestora. Grupurile de masura a energiei termice sunt ultrasonice si, neavand piese in miscare, au o durata de viata si o marja mica de eroare la inregistrare. Pentru montarea contoarelor, conform normelor termice, este necesar ca temperaturile exterioare sa fie pozitive, pentru ca odata golite (in vederea executarii montajului) instalatiile de furnizare a energiei termice sa nu sufere avarii din cauza temperaturilor exterioare scazute. Acesta este motivul pentru care deocamdata lucrarile au fost sistate.

Primaria nu monteaza grupuri de masura in subsolurile insalubre

Administratorii de imobile trebuie sa ia masuri pentru curatirea, salubrizarea, precum si punerea la dispozitia echipelor de montaj in conditii cat mai bune a subsolurilor imobilelor, pentru o mai buna desfasurare a actiunii de montare a buclelor de masura termice. Reprezentantii Primariei avertizeaza ca, daca aceasta masura nu va fi indeplinita, blocurile cu pricina vor fi ocolite la montare, iar dupa ce subsolurile vor fi aduse intr-o stare propice montarii grupurilor de masura, asociatiile, prin reprezentantii lor, vor trebui sa se reprogrameze la Biroul Contorizare, aflat in sediul RADET, situat in strada Badea Cartan. Intarzierile cauzate de conditiile meteorologice nefavorabile vor fi recuperate de catre montator, astfel incat, pana la finele lunii octombrie a acestui an, actiunea de contorizare a municipiului Constanta sa fie finalizata.

Cei care castiga mai putin de 1,8 milioane scapa de datorii

O alta facilitate acordata de RADET abonatilor, persoane fizice, se refera la scutirea de la plata creantelor, de fapt o stergere a datoriilor celor care obtin un venit lunar mai mic de 1,8 milioane de lei. In acest sens, angajati ai Primariei Constanta au fost delegati sa umble din apartament in apartament si sa constate daca exista sau nu astfel de cazuri. Un paradox este constituit de faptul ca cetatenii refuza, practic, acest ajutor din partea autoritatilor locale. "Ni se inchide practic usa in nas, cetatenii refuza sa vorbeasca cu angajatii nostri, iar de cele mai multe ori nici macar nu ne este deschisa usa", a declarat, pentru ZIUA de Constanta, Eduard Gongea, seful Biroului Indrumarea Asociatiilor de Locatari si Proprietari, din cadrul Primariei. Cu toate acestea, angajatii autoritatii administrative locale vor continua sa umble si sa incerce cu cei care, din rea-vointa sau din lipsa de fonduri, nu isi achita datoriile catre Regia de Distributie a Agentului Termic. O veste buna pentru cei care inca nu sunt contorizati este ca facturile pentru luna ianuarie vor fi mai mici decat cele pe luna decembrie cu 30 de procente, datorita faptului ca la reducerea de 15% aplicata pe luna trecuta pentru facturile corespunzatoare apartamentelor din blocurile necontorizate, conform OG 6/2003, RADET a adaugat si reducerea de 15 procente aferenta lunii decembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii