Cristina Dumitrache susține că România ar putea fi acționată la CEDO dacă nu adoptă legea privind regimul juridic al substanţelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical
Cristina Dumitrache susține că România ar putea fi acționată la CEDO dacă nu adoptă legea privind regimul
24 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3768
Marime text
- Deputatul Cristina Dumitrache critică punctul de vedere formulat de Guvernul României referitor la proiectul de Lege privind regimul juridic al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical
- Din ce în ce mai multe state din jurul României, recunosc și adoptă tratamentul cu canabis medicinal
- România riscă să fie acționată și la Curtea Europeană de Justiție, dar și la CEDO din cauza abordării în această manieră a drepturilor omului - refuzul tratamentului necesar
Deputatul constănțean Cristina Dumitrache critică punctul de vedere formulat de Guvernul României referitor la proiectul de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical, proiect inițiat cu sprijinul Asociației Victoria Mea.
“Constat că poziția Guvernului față de acest demers legislativ aduce grave încălcări în ceea ce privește informarea corectă a publicului, dar și a membrilor aparatului de stat și a membrilor Parlamentului României.
Ce deranjează cel mai mult e calitatea informațiilor transmise, unele perimate, iar altele false, ceea ce ridică serioase semne de întrebare referitor la cum sunt întocmite și transmise informații de interes national, în acte oficiale, emise de puterea aparatului executiv.
Guvernul pretinde că „în conformitate cu prevederile Decretului nr. 626/1973, canabisul este inclus și în tabelul IV, alături de heroină, dezomorfină și cetobemidonă (...)”, deși această informație este falsă și nu are ca scop decât dezinformarea și aducerea în derizoriu a proiectului de lege, întrucât, organul executiv pentru politica de droguri a Națiunilor Unite, în care își au reprezentanți 53 de state, a hotărât, pe 2 Decembrie 2020, să retragă canabisul din anexa IV la Convenția din 1961 privind drogurile! În acest fel, este recunoscută oficial utilitatea medicală a acestei plante. Or, lipsa mențiunilor despre această decizie într-un document oficial emis de un Minister sau chiar de Guvernul României chiar reprezintă o minciună într-un document public!?
Un alt aspect dezamăgitor prin reaua intenție și falsul în transmiterea unor informații vitale e faptul că punctul de vedere formulat de executiv referitor la oportunitatea și beneficiile terapeutice ale plantei canabis sau ale substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medical are ca temei doar „consultările avute cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății”, în baza cărora nu ar fi fost identificate beneficiile terapeutice ale plantei/substanțelor”, afirmă parlamentarul PSD.
Dumitrache consideră că în sprijinul argumentării beneficiilor medicale pe care le are canabisul, ar fi fost de menționat și studiile clinice, precum și la prezentarea unei baze consistente a dovezilor medicale care sprijină utilitatea canabisului medicinal, precizând și că, până acum 2 ani, existau aprox. 40.000 de studii în întreaga lume despre beneficiile canabisului medicinal.
“ Ministerul Sănătății emite acum un punct de vedere care poate genera confuzie, neîncredere într-un tratament recunoscut pe întrega planetă, ale cărui beneficii în plus se descoperă pe măsură ce studiile sunt finanțate și încurajate, acesta adresându-se unei game largi de afecțiuni medicale, de la copii, la adulți și fără a prezenta riscuri medicale semnificative, atunci când tratamentul este supravegheat medical”, conchide deputatul Cristina Dumitrache.
Din ce în ce mai multe state din jurul României, recunosc și adoptă tratamentul cu canabis medicinal. România riscă să fie acționată și la Curtea Europeană de Justiție, dar și la CEDO din cauza abordării în această manieră a drepturilor omului - refuzul tratamentului necesar - iar o astfel de jurisdicție ar prima în fața oricărei legislații naționale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- fani 24 Mar, 2021 19:01 Corect ! Aceste substante pot salva vietile multor bolnavi (in special oameni in varsta).Refuzul de a permite folosirea lor nu poate insemna decat o politica de reducere a numarului acestor bolnavi.Felicitari doamnei deputat.