Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a adus banii de-acasă directorul Domeniului CJC

ro

04 May, 2011 02:07 2905 Marime text
cap_7.jpgÎn urma unui control privind finanţele publice locale efectuat de Curtea de Conturi asupra activităţii SRL-ului CJC pe 2009 s-a stabilit, printre altele, că sporul de vechime de care a beneficiat directorul Ionuţ Clipea a fost încasat nelegal

Raportul Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Constanţa privind finanţele publice locale pe anul 2009 a scos la iveală o serie de abateri şi în activitatea desfăşurată de către SRL-ul Consiliului Judeţean Constanţa.

SC Domeniul Public şi Privat Judeţean (DPPJ) SRL Constanţa, din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, se numără printre instituţiile verificate de către Curtea de Conturi - instituţie care-şi exercită funcţia de control asupra modului de formare, de administrare şi întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.

Domeniu_domeniul_public_si_privat_01.jpgÎn urma verificărilor asupra modului de administrare a patrimoniului public şi privat la SC DPPJ SRL Constanţa s-au constatat abateri în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor la unele obiective conform cerinţelor specificate în documentaţie, astfel că s-au efectuat plăţi nelegale în sumă de 435 mii lei, fiind încălcate prevederile Legii nr. 82/1991 şi ale OG nr. 119/1999. Totodată, inspectorii au constatat plata nelegală a sumei de 9.000 de lei, ca urmare a nerespectării prevederilor OUG nr. 79/2008 cu privire la stabilirea salariului directorului general. În raport se precizează că suma de 9.000 de lei a fost recuperată integral în timpul controlului. Cât despre prejudiciul în sumă de 435.000 de lei, directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-au dispus măsuri pentru recuperarea acestuia.

Penalităţi de întârziere a investiţiilor, neîncasate

De asemenea, în urma verificărilor, Curtea de Conturi a constatat că Domeniul CJC nu a respectat prevederile OG nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, HG nr. 44/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii Codului Fiscal şi ale contractului de locaţie de gestiune încheiat cu CJC cu privire la recunoaşterea veniturilor din activitatea de gestionare a bunurilor aparţinând domeniului public şi privat judeţean. Astfel, arată raportul Curţii de Conturi, nu au fost recunoscute venituri suplimentare în sumă de 24.878.000 lei. Tot la SC DPPJ SRL, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că pentru lucrările de investiţii derulate de către entitate nu au fost respectate prevederile contractuale în ceea ce priveşte calcularea de penalităţi de întârziere pentru nefinalizarea la termen a lucrărilor, ceea ce a determinat necalcularea şi neîncasarea sumei de 70.000 de lei. Şi pentru înlăturarea acestei abateri directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie. De asemenea, pentru valorificarea constatărilor cu privire la recunoaşterea

veniturilor în sumă de 24.878 mii lei şi a implicaţiilor fiscale pe linia TVA, impozit pe profit, impozit pe dividende etc., s-a solicitat control fiscal din partea ANAF.

Inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit în urma controlului efectuat la DPPJ că nu au fost respectate prevederile OMFP (Ordinul ministrului Finanţelor Publice) nr. 3055/2009 cu privire la clarificarea în termenele legale a unor sume înregistrate în contabilitate, în conturile de sume în curs de lămurire, reprezentând obligaţii către bugetele publice (TVA) - 921 mii lei, nu s-a efectuat analiza sumei de 36.000 de lei, înscrisă în conturile de creanţe - pentru stabilirea clienţilor incerţi şi luarea măsurilor în consecinţă şi nu au fost respectate toate prevederile legale cu privire la condiţiile în care se reduce capitalul social al entităţii (19.887.000 de lei). Din verificarea modului în care a fost efectuată inventarierea imobilizărilor în curs de execuţie, în sumă de 5.242.000 lei, s-a constatat că listele de inventariere la această categorie sunt elaborate numai pe baza datelor din evidenţa contabilă, nefiind efectuată inventarierea efectivă în teren, aşa cum se prevede în OMFP nr. 2861/2009. Totodată, s-a constatat că, pentru clădirea (blocul L4 din aleea Magnoliei) în care îşi desfăşoară activitatea şi pe care o deţine în folosinţă în baza unui contrat de delegare de gestiune încheiat cu CJC Constanţa, societatea nu a declarat şi plătit la bugetul local taxa pe clădire în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Şi pentru înlăturarea acestei abateri directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie.

Clipea: „Ne-au scărmănat de pomană"

În ceea ce priveşte cele 90 de milioane de lei vechi pe care directorul general al SC DPPJ SRL, Ionuţ Clipea, a fost nevoit să le returneze, acesta a precizat că banii reprezintă sporul de vechime încasat pe anul 2009. „Dumnealor susţineau că, în conformitate cu legea apărută atunci, care prevedea şi că pensionarii trebuie să aleagă între pensie şi a munci concomitent într-o instituţie de stat, nu am dreptul la acest spor de vechime. Le-am explicat că legea este interpretabilă pentru că eu nu sunt funcţionar public, fiind angajat printr-un contract de management, însă până la urmă am renunţat. Ne-am certat o săptămână, n-am căzut la pace şi am dat banii înapoi", ne-a declarat directorul DPPJ, care a returnat banii chiar în timpul controlului. Deşi raportul Curţii de Conturi enumeră o serie de abateri în derularea activităţii Domeniului CJC, Ionuţ Clipea a precizat că din punctul său de vedere Curtea de Conturi nu a constatat nereguli. „Ne-au controlat patru luni de zile, patru inspectori. Ne-au scărmănat încontinuu şi de pomană, pentru că n-au găsit nimic", a precizat directorul Domeniului subordonat CJC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gica slabu 04 May, 2011 08:55 la cit se fura////