Cum a castigat Basescu in localitati PSD-iste
Cum a castigat Basescu in localitati PSD-isteAleşi pe baza garanţiei oferite de tandemul Mazăre - Constantinescu, primarii din Mangalia, Cernavodă sau Tuzla n-au dovedit eficienţa scontată
Edili social-democraţi au dezamăgit cumplit prin scorurile înregistrate în primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru aspirantul PSD la mandatul de şef al statului, Mircea Geoană.
Românii vor decide în data de 6 decembrie cui vor încredinţa mandatul de preşedinte al ţării pentru următorii cinci ani. În urma rezultatelor înregistrate în primul scrutin prezidenţial, în cursa pentru Palatul Cotroceni, s-au calificat Traian Băsescu - candidat independent, susţinut de PD-L, şi Mircea Geoană (PSD) - susţinut de Alianţa PSD+PC, PNL şi UDMR, conform declaraţiilor publice făcute de liderii acestor formaţiuni. După cum se ştie, scorul celor doi, la nivel naţional, a fost foarte apropiat - Traian Băsescu (32,44%) şi Mircea Geoană (31,15%), ceea ce va face lupta şi mai acerbă. Însă, la nivelul judeţului Constanţa, fief consacrat al PSD prin prisma numărului de mandate de primari, consilieri locali sau judeţeni deţinute de social-democraţi, precum şi a conducerii Consiliului Judeţean, candidatul acestui partid s-a situat tot pe locul doi, dar la o distanţă de peste trei procente.
Garantaţi ineficienţi
În 22 noiembrie, 343.521 constănţeni cu drept de vot au ales: Traian Băsescu - 36,86% şi Mircea Geoană - 33,36%.
Se poate spune că municipiul Constanţa a dat startul eşecului înregistrat de Mircea Geoană, la malul mării atrăgând doar 31,34% din voturile valabil exprimate, comparativ cu Traian Băsescu, votat de 37,64% dintre constănţeni. În municipiul Mangalia, primarul Claudiu Tusac, recomandat cu atâta convingere de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu la alegerile locale din vara trecută, şi-a trecut în palmares o înfrângere politică zdrobitoare. Aici, candidatul PSD a acumulat 25,21% dintre opţiunile mangalioţilor, în timp ce preşedintele în funcţie este dorit, în continuare, de 45,18% dintre votanţii ce s-au prezentat la urne. Un alt edil care a beneficiat de susţinerea echipei Mazăre, deşi venit recent în PSD şi după ani buni petrecuţi în PNL - formaţiune ce s-a aliat acum cu social-democraţii, este Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă. Numai că încrederea învestită a fost înşelată. Dovadă stau rezultatele scrutinului din 22 noiembrie: Mircea Geoană - 29,48%, Traian Băsescu - 35,18%. Tot la primul său mandat de primar se află şi social-democratul Nicolae Matei, dar năvodărenii nu i-au urmat sfatul şi l-au votat pe Traian Băsescu în proporţie de 34,73%, candidatul PSD înregistrând cu 1,18% mai puţin.
În Negru Vodă, oraş condus de ani buni de un pesedist, Geoană (37,74%) l-a devansat mult pe actualul şef al statului, ce a atras 28,65% dintre alegătorii participanţi la vot. De altfel, este singurul oraş cu primar social-democrat cu vechime, în care preşedintele PSD a câştigat. În Băneasa, Mircea Geoană s-a clasat pe locul II, cu 32,88%, iar candidatul susţinut de PD-L a avut 34,57% , iar în oraşul Eforie a pierdut 20 de procente (n.r. Băsescu - 46,61%, Geoană - 26,93%).
Comune mari, diferenţe importante
În nu mai puţin de 35 de comune din totalul celor 58, social-democraţii deţin conducerea administraţiei publice locale. Într-una dintre ele, Mircea Geoană a reconfirmat că electoratul din mediul rural este fidel PSD-ului, însă în comune mari n-a reuşit să-l întreacă pe Traian Băsescu.
Aproape de Constanţa, la Agigea, preşedintele în exerciţiu l-a ţinut la o distanţă de aproape 23 de procente pe cel ce a rămas în competiţia electorală care se va disputa pe 6 decembrie (n.r. Băsescu -47,05%, Geoană - 24,07%). Liderul PSD a suferit o înfrângere importantă şi în comuna Tuzla, al cărei edil, lăudat în vara lui 2008 de echipa Mazăre, n-a reuşit să-şi convingă concetăţenii să-i voteze şeful de partid. Aici, Mircea Geoană a ocupat a doua treaptă a podiumului dictat de electorat, la o diferenţă de 14,23 procente faţă de Traian Băsescu (44,96%).
Social-democraţia nu este nici pe placul localnicilor din Mihail Kogălniceanu, şeful statului înregistrând cu opt procente mai mult decât contracandidatul PSD. Cu aproape aceeaşi diferenţă l-a surclasat şi la Pecineaga. Nici la Ciobanu, Mircea Geoană (37,24%) n-a reuşit să-l învingă pe Traian Băsescu (43,06%).
Victorii însemnate, cu voturi puţine
Când auzi că un candidat a atras peste 50% din opţiunile electoratului unei localităţi, eşti tentat să lauzi victoria omiţând două amănunte: numărul concret de voturi şi numărul cetăţenilor cu drept de vot. Un exemplu elocvent este comuna Dumbrăveni. Aici s-au prezentat la vot 307 alegători, din care 194 l-au preferat pe Mircea Geoană, ceea ce a însemnat 63,19% din totalul voturilor valabil exprimate. Şi în comuna Saraiu au trecut pragul secţiilor de vot 561 de cetăţeni, din care 302, adică 53,83% au votat pentru trimiterea la Cotroceni a lui Mircea Geoană. În Topalu, liderul PSD a înregistrat un scor de invidiat - 61,30%, dar asta înseamnă, în realitate, doar 526 de voturi, în timp ce în Tuzla, 44,96% (n.r. rezultat obţinut de Traian Băsescu) reprezintă 1.393 de voturi. Altfel spus, aceste victorii bifate de Mircea Geoană în multe din localităţile conduse de pesedişti - Adamclisi (63,19%), Gârliciu (62,80%), Pantelimon (63,22%) etc - nu sunt nicidecum răsunătoare.
{mos_ri:Mircea Geoană,Traian Băsescu}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- PUSA 27 Nov, 2009 21:00 hai base!!!!!!
- Un alegator din Adamclisi 27 Nov, 2009 14:17 La noi lumea a inceput sa inteleaga cine e Geoana asa ca la turul doi nu cred ca va mai lua voturi, mai ales de cand s-a inteles cu oamenii lui Hasotti, care e cunoscut pe aici.
- Matilda 27 Nov, 2009 12:58 Eu nu pot sa inteleg graba cetatenilor de a-i acorda din nou un vot lui Basescu.Nu este suficient ca Romania a acumulat in ultimii 5 ani o datorie externa de 75 miliarde de euro din care nu am vazut nimic ? Nu este suficient ca profesorii,bugetarii,agricultorii,pensionarii au iesit in strada exasperatii de conditiile absurde care li se impun?Nu este suficient cat circ ,aroganta si instabilitate politica am suportat?
- surmelis argentina pusa 27 Nov, 2009 12:45 Una se spune si alta se face. PROTECTIE PERSONALA ??? sau se copiaza tactica LIDERILOR DE PARTIDE ???
- surmelis argentina pusa 27 Nov, 2009 12:25 Cei mai multi si periculosi FALSIFICATORI sunt LIBERALII. Alianta SUBTERANA dintre PNL si PSD nu a dat voie PD-L-ului SA SE INTELEAGA,SA CONLUCREZE in ultimele 9 luni cu PSD-ul.
- Rozicrucianul 27 Nov, 2009 12:21 de la Rozicrucianul (11:07:01 27 Noiembrie 2009) Multi constanteni au descoperit cu uimire ,ca toate sperantele frumoase pe care le-au adunat stind,meditind sau crosetind, se spulbera in timpul campaniei electorale.Iubirea se dovedeste a fi ura cea mai palpabila,demnitatea plamadita cu multa rabdare la aburul cafelei s-a dovedit a fi,in contactul cu realitatea,lasitatea cea mai banala.Pornirile bolnave a invadat societatea slabind sentimentul de solidarittate,si un individualism exagerat a inceput sa puna stapinire pe noi.In atmosfera aceasta de tirg slobod,romanii au trebuit sa aleaga intre doctrina liberala creatoarea unei bogatii pentru un segment minoritar al societatii,si doctrina social democrata care are principala valenta micsorarea dezechilibrelor,aparute in perioada economiei liberale.Pentru a elimina discrepantele politice in unele tari europene se utilizeaza taxarea progresiva care poate ajunge chiar pina la 50 i;n profit.Intrebarea este ,cum va fi reconciliata tendinta PSD de a taxa pina la 50in; functie de profit,cu tendinta liberala,,laisser faire'in acumularea de profit?
- E pe baza de furt. 27 Nov, 2009 02:47 Ce nu stiti voi este ca cei de la PDL au avut de bagat in urne 30-40.000 de voturi falsificate, din care au reusit sa bage doar jumatate in urne la nivel de judet. Asta inseamna 12-15% voturi pentru Traian Basescu. Intrebati la PDL. Aici a castigat frauda.