Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a pierdut Nicusor Constantinescu Opera din Constanta Constantinescu, ingenuncheat de Ministrul Culturii

ro

14 Aug, 2010 00:00 2365 Marime text
pentru_materialul_opera__nicusor_constantinescu_03.jpgCJC a scăpat de Opera Constanţa, dar nu pentru că a desfiinţat-o cu sânge rece, ci pentru că Ministerul Culturii a preluat-o din mâinile distructive ale administraţiei judeţene.  Pe 15 iulie, consilierii judeţeni adoptau Hotărârea nr. 189, privind reorganizarea prin absorbţie a instituţiilor de spectacole din Constanţa. În acel moment, Opera din Constanţa era desfiinţată, iar artiştii lirici rămâneau pe drumuri. Cu toate acestea, sacrificarea culturii nu a fost decât o manevră nu prea bine pusă la punct a capilor Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), care doreau să-şi salveze cât mai mulţi angajaţi din aparatul propriu. Oricum, Ordonanţa 63/2010, care privea disponibilizările din aparatul de stat, trebuia să fie aplicată, aşa că, de ce să nu se restructureze cultura? 

1-0 pentru Kelemen Hunor

Angajaţii Operei nu s-au lăsat uşor doborâţi şi au făcut grevă, au purtat negocieri şi discuţii la Ministerul Culturii, iar într-un final, la aproape o lună după calvarul prin care au trecut, artiştii lirici au biruit. În urma unei şedinţe de Guvern, ministrul Hunor Kelemen a reuşit să preia Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski“. „Mi s-a spus de la minister că Boc a fost de acord să se urmeze calea legală şi Ministerul Culturii să ne preia. Acum trebuie să se mai discute şi cu Nicuşor Constantinescu să se definitiveze preluarea. Ne va fi asigurat bugetul până la finele anului 2010, fără niciun fel de probleme. Acum va fi mult mai bine, iar ministrul Kelemen este cea mai apreciată persoană de către noi, pentru că a reuşit să salveze cultura constănţeană“, a declarat Daniela Vlădescu, fosta directoare a Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski“. Odată schimbată „tutela“, va trebui ca şi conducerea Operei să fie alta. „Se va organiza concurs de ocupare a postului de manager, care să conducă în subordinea ministerului. Încă nu ştiu dacă voi mai participa la o astfel de selecţie. Mă mulţumesc cu faptul că am contribuit la salvarea Operei şi că angajaţii pot să-şi primească salariile aşa cum le aveau înainte de a intra în şomaj, dar, evident, cu 25% tăiate“, a mai adăugat Daniela Vlădescu. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • raducu radutzu 14 Aug, 2010 14:16 eeee mai baga porcusoru o actiune in contencios, ca doar e pe banii publici spre avocatii pretini si ... hasta la vista morena, morala ...portocalii ii pun piedici PORCULUI in conducerea de tip ceausist a judetului, adica HOTU STRIGA HOTII