Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:30 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum le-a iesit liberalilor socoteala la voturile lui Crin

ro

24 Nov, 2009 01:16 1681 Marime text

cap1.jpgDin 11 localităţi conduse de liberali, şase au lăsat galbenul pentru roşu, trei au devenit portocalii, iar două au rămas credincioase

Liberalii constănţeni nu şi-au atins obiectivul propus (atragerea a 25% dintre alegători) la alegerile prezidenţiale, dar scorul înregistrat în scrutinul de duminică a fost mai bun decât cel de la europarlamentare. Totodată, Crin Antonescu a devenit primul candidat liberal, după 1990, care a obţinut mai multe voturi decât partidul.

Ca de fiecare dată, la alegeri, sediul organizaţiei judeţene PNL Constanţa a fost ca un furnicar pe parcursul întregii nopţi a alegerilor prezidenţiale. Chiar dacă rezultatele parţiale confirmau că George Crin Laurenţiu Antonescu nu a intrat în finală, liberalii n-au întrerupt, nici ieri, procesul de centralizare a datelor înregistrate în procesele verbale întocmite în cele 587 secţii de votare din judeţ.

Deşi nemulţumit de rezultat, preşedintele organizaţiei judeţene PNL Constanţa, deputatul Gh[agenda2]eorghe Dragomir, va face o analiză a situaţiei şi încearcă să privească partea bună a lucrurilor mergând pe corectarea a ceea ce nu s-a făcut foarte bine. „Am obţinut rezultate mai bune ca la europarlamentare şi păstrăm trendul PNL la nivel naţional. Din păcate, n-a fost suficient să ajungem unde ne-am fi dorit: în finală. Mai mult n-am putut face. Aceasta este România bunului simţ", a declarat acesta. Dragomir a menţionat că liberalii nu renunţă, ci vor „continua revoluţia începută", în speranţa că, la un moment dat, vor învinge. În pofida rezultatelor înregistrate în filiale, liderul PNL nu s-a pronunţat în privinţa unor potenţiale schimbări de conduceri, lăsând totul în seama alegerilor interne ce vor urma. Cât priveşte o posibilă înlocuire a lui Crin Antonescu, Gheorghe Dragomir a spus un „Nu" categoric. „Îmi doresc să rămână la conducerea partidului. Este un politician tânăr şi poate fi un lider al PNL care, peste cinci ani, să atace iarăşi această bătălie, cu şanse mari şi cu un electorat mai evoluat. Crin Antonescu are şansa unui lider naţional", a subliniat preşedintele PNL Constanţa.

Până atunci, liberalii se gândesc la o posibilă revenire la guvernare. Surse din PNL susţin că liberalii vor accepta participarea la guvernare, dar cu condiţii: premier Klaus Johannis şi includerea în programul de guvernare a unor puncte din programul prezentat de Crin Antonescu.

situatie_pnl_crin_antonescu.jpgFiefuri importante, pierdute de PNL

Un prim şoc pentru PNL Constanţa l-a reprezentat scorul înregistrat în municipiul Medgidia, localitate condusă de primarul liberal Marian Iordache. Aici, Crin Antonescu a atras doar 15,11% dintre opţiunile alegătorilor prezenţi la urne. Se pare că preluarea programului locuinţelor ieftine pentru tineri de la edilul PSD, Radu Mazăre, a adus un deserviciu candidatului PNL şi l-a avantajat net pe social-democratul Mircea Geoană, votat de 41,31% alegători. Conform datelor centralizate de PNL, democrat-liberalii n-au reuşi să atragă decât 27,08 % din voturile valabil exprimate pentru Traian Băsescu.

Dacă Medgidia a votat Geoană, Constanţa l-a preferat pe Traian Băsescu, iar Crin Antonescu a reuşit să obţină peste 18% din voturile tomitanilor. Nici la Mangalia, Crin Antonescu nu are prea mulţi „fani" - 13,71%, iar prestaţia primarului PSD, Claudiu Tusac, a determinat mangalioţii să-l voteze, în număr mare, pe Traian Băsescu (44,68%), Geoană fiind cu aproape 20 de procente mai jos (25,21%).

Trecând la situaţia centralizată pe oraşe, o altă lovitură sub centură avea să fie primită de PNL Constanţa. Cernăvodenii, oameni ce au preferat ani buni să fie conduşi de liberali, au confirmat, şi la aceste prezidenţiale, că nu mai susţin acest partid. Chiar dacă au un primar PSD, voturile cele mai multe s-au îndreptat spre candidatul susţinut de PD-L - Traian Băsescu (35,18%), urmat de Mircea Geoană (29,48%) şi Crin Antonescu (18,92%). Mai la nord, la Hârşova - un alt fief consacrat al PNL, candidatul liberal n-a putut trece de locul trei. Aici, pe podium au urcat: Mircea Geoană (32,79%), Traian Băsescu (32,41%) şi Crin Antonescu (19,94%). Aceeaşi poziţie în opţiunile electoratului a ocupat-o şi-n Năvodari, Negru Vodă, Eforie şi Ovidiu, la distanţă mare de primii clasaţi.

Alegătorii din Mihai Viteazu, liberali devotaţi

În jurul orei 9.00, ieri dimineaţă, primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, a venit la Biroul Electoral Judeţean al Circumscripţiei nr. 14 Constanţa. Potrivit acestuia, prezenţa la vot la nivelul comunei a fost de peste 50%, însă la referendum, circa 200 de persoane nu au dorit să participe. Chiar şi aşa, concetăţenii lui Grameni au confirmat că sunt susţinători ai PNL, candidatul liberal Crin Antonescu clasându-se pe primul loc în preferinţele oamenilor, la o diferenţă foarte mare de ceilalţi doi principali contracandidaţi. Conform datelor oferite de primar, Antonescu a obţinut 779 voturi (53,68%) - cel mai mare scor înregistrat în judeţul Constanţa, fiind urmat de Mircea Geoană şi Traian Băsescu la egalitate - 18,72%, în timp ce C.V.Tudor a obţinut 80 de voturi, George Becali - 18 voturi, iar Sorin Oprescu - doar nouă voturi. „Aceasta a fost opţiunea oamenilor, dar trebuie să spun că aproximativ 300 de localnici sunt plecaţi la muncă, în străinătate", a conchis primarul Gheorghe Grameni.

O altă comună ce şi-a dovedit simpatia pentru liderul PNL a fost Istria, Crin Antonescu fiind votat de 41,32% dintre alegătorii care au trecut duminică pragul secţiilor de votare.

Preferat de sub 10% dintre electori

Cel mai slab rezultat înregistrat de liberali a fost la Dumbrăveni, unde Crin Antonescu a fost votat de 3,26% dintre participanţii la scrutinul prezidenţial de duminică. Un scor slab a obţinut şi la: Albeşti (3,68%), Deleni (4,07%), Gârliciu (4,58%), Rasova (4,71%), Cuza Vodă (5,09%), Ciocârlia (5,35%), Saligny (6,67%), Saraiu (6,77%), Topraisar (6,93%), Lipniţa (7,45%), Cumpăna (7,64%) şi 23 August (8,32%).

Din păcate pentru liberali, în majoritatea localităţilor conduse de primari PNL, electoratul a avut alte preferinţe decât Crin Antonescu. Aşadar, în şase primării peneliste - Medgidia, Comana, Mereni, Oltina, Săcele şi Seimeni, Geoană a câştigat, iar alte trei - Techirghiol, Corbu şi Limanu - „au depus armele" în faţa candidatului PD-L, Traian Băsescu.

{mos_ri:Crin Antonescu,PNL} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 24 Nov, 2009 20:33 PNL-ul umbla dupa CIOLAN si mai pune si CONDITII de instalare in Guvernul Romaniei,parca ar negocia propiile afaceri murdare!!!