Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 02 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpana a gazduit a treia editie a festivalului "Dupa datina strabuna"

ro

20 Dec, 2004 00:00 770 Marime text

Spectacol interjudetean de datini si obiceiuri de iarna

Pe scena au fost prezente ansambluri folclorice din mai multe localitati constantene precum si oaspeti din alte judete * Colindatorii au fost intampinati cu tuica fiarta si la final au primit colaci, mere si nuci * Primarul Mariana Gaju a tinut sa precizeze ca "in asteptarea sarbatorilor, gandul se intoarce cuminte la anii copilariei, spre starea de pace, de sinceritate si echilibru din casa parintilor" * Colindele si cantecele populare au ridicat publicul in picioare si, nu de putine ori, au adus lacrimi pe chipurile spectatorilor de toate varstele * Sambata, tinerii din comuna au participat la un concurs de "Miss si Mister fulg de nea" * Castigatorii au fost rasplatiti cu o excursie de patru zile la munte, in perioada revelionului

A devenit o traditie ca, in fiecare an, locuitorii comunei Cumpana sa intampine cum se cuvine sarbatorile de iarna. Si de aceasta data, inca de la inceputul lunii, in localitate au fost organizate diverse manifestari. Nici acest sfarsit de saptamana nu a facut exceptie. Sambata, toata lumea a fost invitata la festivalul interjudetean de datini si obiceiuri de iarna. Aceasta a treia editie a fost intitulata "Dupa datina strabuna" si a reunit ansambluri folclorice din mai multe localitati din judet precum si oaspeti din alte judete ale tarii. Astfel, pe scena festivalului, organizat de Primaria si Consiliul Local Cumpana, au evoluat ansamblurile folclorice din localitatile constantene Baneasa, Saraiu, Mihail Kogalniceanu, Albesti si bineinteles Cumpana, dar si oaspeti din judetele Mehedinti, Teleorman, Vrancea si Botosani. Manifestarea a fost deschisa cu o parada a datinilor si obiceiurilor si a continuat cu un spectacol desfasurat in sala mare a caminului cultural.Primarul Mariana Gaju, organizatorul actiunii, a tinut sa precizeze: "in asteptarea sarbatorilor, gandul se intoarce cuminte la anii copilariei, spre starea de pace, de sinceritate si echilibru din casa parintilor. Oricat de multe realizari avem, oricat de solidara este viata in familia noastra, vine o clipa, un moment, cand sufletul se topeste de dor, de nostalgie si tandrete, cand ne reamintim de perioada colindelor si aroma cozonacilor din copilarie. Atunci nu ne dorim altceva decat sa ne intoarcem la acele vremuri si sa redevenim copii ocrotiti de iubirea sfintilor parinti. Am da orice sa intoarcem timpul, sa ne cuibarim, o clipa doar, in bratele mamei. Sunt convinsa ca starea de melancolie si dor care ma acopera in acest moment ca o mantie de matase se regaseste si in sufletul dumneavoastra. De aceea, am dorit sa aduc in aceasta zi, mai aproape de suflet, colindele eterne ale copilariei. Este un omagiu adus bunicilor si parintilor nostri, care le-au pastrat cu sfintenie si ni le-au incredintat pentru a nu uita niciodata cine suntem si de ce traim pe acest pamant. Atata timp cat colindele si sarbatorile ne vor aduna sub semnul iubirii, al datoriei sfinte fata de cei care ne-au dat viata, putem sa credem in forta de regenerare, de mobilizare exemplara si de izbanda a romanilor. Sa ne bucuram deci, sa ne lasam mangaiati de vraja colindelor, sa ne bucuram ca nu suntem singuri, ca viata este totusi cel mai frumos dar pe care l-am primit vreodata". Colindele si cantecele populare au ridicat publicul in picioare si, nu de putine ori, au adus lacrimi pe chipurile spectatorilor de toate varstele.

Concurenti la inaltime

Dupa festivalul datinilor, sambata, a fost randul tinerilor din comuna sa se distreze. La initiativa primarului Mariana Gaju si a Consiliului Local, in discoteca din localitate a fost organizat concursul "Miss si Mister fulg de nea". In fata unui numar impresionant de spectatori, 14 din cei mai curajosi tineri din localitate s-au intrecut pentru cel mai inalt titlu al iernii. Concurentii au fost supusi unui tir de intrebari de cultura generala, au dansat, au colindat si nu in ultimul rand a trebuit sa raspunda intrebarilor legate de istoria de ieri si de azi a localitatii natale. Misiunea juriului a fost una foarte dificila, intrucat toti concurentii au fost bine pregatiti si foarte talentati. Cu greu totusi s-a reusit desprinderea castigatorilor. Premiile atractive au reprezentat un alt motiv pentru care concurentii si-au pus la bataie toate armele. Astfel, castigatorii premiului trei au obtinut o diploma si cate 500.000 lei, castigatorii premiilor doi au obtinut cate 1000.000 lei, iar premiile intai au fost rasplatite cu cate 1500.000 lei. Castigatorii titlului de "Miss si Mister fulg de nea" au fost rasplatiti cu o excursie de patru zile la munte in statiunea Bran, in perioada revelionului 2004-2005.Primarul Mariana Gaju s-a aratat extrem de bucuroasa ca localitatea Cumpana are atat de multi tineri frumosi, talentati si bine pregatiti. "Inca o data am dovedit ca nu suntem cu nimic mai prejos decat orice alt tanar din judet. Stim sa invatam si sa ne reprezentam cu cinste localitatea, dar stim sa ne si distram. Acum am incercat sa-i rasplatim pe castigatori cu premii substantiale, iar pentru editiile viitoare promitem ca vom aduce premii si mai mari. Speram ca toti locuitorii comunei Cumpana sa aiba parte de sarbatori fericite, iar Anul Nou sa ne aduca numai impliniri", a precizat primarul Mariana Gaju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii