Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cursuri pentru primari, viceprimari si consilieri

ro

07 Jul, 2004 00:00 1766 Marime text

Noii alesi se apuca de invatat

Pentru a sti cum sa conduca treburile obstii, primarii, viceprimarii, secretarii primariilor si consilierii locali ar putea participa la un curs intensiv de management de integrare al teritoriului, cu durata de trei zile * Alesii locali vor fi instruiti cu privire la legislatia administratiei publice locale si la modul in care pot sa acceseze fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana

Alegerile locale din 6 iunie au adus in fruntea administratiilor locale si in functiile de consilieri locali oameni care fie iau contact pentru prima oara cu ceea ce inseamna activitatea dintr-o primarie, fie isi exercita al doilea sau chiar al treilea mandat. Realitatea a demonstrat, insa, ca multi dintre alesii locali, chiar daca au mai avut functii in administratiile locale, nu sunt suficient de bine informati cu privire la legislatia care le reglementeaza activitatea sau programele pe care le deruleaza in Romania Comunitatea Europeana. Pentru unii dintre primari, viceprimari sau consilieri locali este total necunoscut faptul ca au relatii de subordonare cu institutiile judetene. Din punct de vedere administrativ, primariile sunt subordonate institutiei care reprezinta Guvernul in teritoriu, iar financiar, Consiliului Judetean Constanta. Daca ar fi sa ne luam dupa legislatia in vigoare, primarul unei localitati ar trebui sa raporteze, lunar sau trimestrial, Prefecturii stadiul ducerii la indeplinire a programului stabilit pentru perioadele respective in baza datelor puse la dispozitie de viceprimar si consilierii locali. Primarii care, in urma castigarii alegerilor, se afla la primul mandat sunt prea putin familiarizati cu activitatea in administratia publica si acelasi lucru se poate spune si despere alesii care pentru prima data ocupa un fotoliu de consilier. Pentru a risipi "ceata" din mintea multora dintre cei care nu stiu ce atributii au pentru a-si duce misiunea ce le revine la bun sfarsit, subprefectul Elena Mocanu a declarat ca va pune la punct un sistem prin care alesii, dar si functionarii din primarii vor participa la derularea unui program de instruire si informare. "Nu numai pentru incepatori, dar si pentru avansati, este bine sa se familiarizeze sau sa-si reaminteasca totodata care sunt actele normative pe care trebuie sa le respecte in activitatea lor. Chiar daca au mai lucrat in administratie, exista oameni care nu stiu cu ce se "mananca" munca asta care trebuie facuta in fiecare localitate", a declarat Elena Mocanu.

Fonduri neaccesate, la indemana administratiilor locale

O alta componenta a programului, care nu are inca nici macar un nume, este cea legata de furnizarea de informatii cu privire la fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, de care pot beneficia administratiile locale. "In afara de Phare si Sapard, exista o multime de alte posibilitati de a obtine fonduri pentru stimularea diferitelor activitati, nu numai in domeniul administratiei locale. Sunt oameni care nu stiu ca pot obtine bani nu numai pentru drumuri, alimentarea cu apa sau iluminat public, ci si pentru a sustine protectia sociala, mai ales in localitatile in care nu s-a reusit ocuparea fortei de munca sau activitatile economice sunt doar sezoniere", a sustinut Elena Mocanu. Subprefectul a contactat ieri mai multe persoane care pot participa la punerea in aplicare a programului. O prima intalnire a colectivului ce urmeaza sa participe la actiune este preconizata pentru saptamana viitoare, cand juristi, specialisti in domeniu vor stabili care sunt problemele prioritare ce pot constitui tematica programului, vor imparti judetul pe zone si vor desemna localitatile in care urmeaza sa se deruleze instruirile. Mocanu se gandeste la organizarea unui curs intensiv de management de integrare al teritoriului, cu durata de trei zile, la care vor participa primarii, viceprimarii, secretarii primariilor si consilierii locali. Este in intentia subprefectului ca, la finalul cursurilor, dupa ce vor fi instruiti pe rand si impreuna, cursantii sa primeasca si calificative prin care se va confirma gradul de pregatire. Nu in ultimul rand, Elena Mocanu s-a gandit ca nu ar fi rau daca in fiecare localitate ar fi infiintate consilii tehnice consultative din care ar trebui sa faca parte primarul, medicul, directorul unitatii de invatamant si preotul, oameni care cunosc cel mai bine situatia membrilor comunitatilor. Acestea ar fi persoanele care ar trebui sa furnizeze datele necesare cu privire la prioritatile fiecarei comunitati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii