Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacă este an electoral… Parlamentarii şi-au amintit de persoanele cu dizabilităţi

ro

15 Mar, 2016 00:00 3671 Marime text
 

Nu ştiu cum se face că, întotdeauna, în anii în care avem scrutine electorale, ai noştri parlamentari uită doctrina pe care o „propovăduiesc“ şi îşi unesc forţele în susţinerea unor propuneri legislative menite să le asigure măcar un vot în plus.
 
De obicei, ţintele electorale sunt copiii şi bătrânii. Acum, se pare că s-au reorientat. Beneficiarii ar urma să fie persoanele cu handicap. Nu spun că nu este bine şi că aceste categorii sociale nu au probleme şi nevoi care aşteaptă de mult timp soluţii, dar nu ştiu cum se face că doar în anii electorali devin prioritare pentru deputaţii şi senatorii noştri, de parcă până atunci nu ar fi ştiut cum stau lucrurile în societatea românească.
 
În contextul prezentat, 79 de deputaţi şi senatori din PSD, PNL, UNPR, ALDE şi minorităţi susţin un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 488/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Printre susţinători am regăsit şi parlamentari de Constanţa: deputaţii Victor Manea (PNL), Manuela Mitrea (PSD), Radu Babuş (PSD) şi senatorul Marian Vasiliev (UNPR).
 
Demersul parlamentarilor a survenit ca urmare a faptului că pe piaţa muncii se înregistrează un număr redus de persoane cu dizabilităţi care muncesc în cadrul instituţiilor publice sau în mediul privat. „Se adaugă şi interesul scăzut al instituţiilor publice de a angaja persoane cu dizabilităţi, precum şi lipsa unui cadru metodologic de adaptare a concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilităţi“, se menţionează în expunerea de motive a proiectul legislativ.
 
În contextul existent, cei 79 de parlamentari susţin necesitatea modificării şi completării Legii nr. 488/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu completările şi modificările ulterioare, „în sensul stabilirii premiselor legale, de obligativitate pentru domeniul public, de angajare a persoanelor cu handicap în procent de 4% din numărul total de angajaţi de la nivelul instituţiei“.

Ce modificări sunt propuse

Dacă propunerile avansate de parlamentari vor fi aprobate, articolul 78, alin. (3) al normativului va stipula că persoanele juridice care nu angajează persoane cu handicap vor putea opta: a) pentru plata lunară către bugetul de stat a 59% din salariul minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap, fie să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, echivalent cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la lit. a).
 
La acelaşi articol, după alineatul (4) vor apărea alte cinci alineate noi.
 
„(5) În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, persoanele juridice de drept public au obligaţia organizării unor concursuri de angajare în funcţia publică dedicate persoanelor cu handicap. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare derulate de către instituţia publică.

 
(6) În termen de şase luni de la publicarea prezentei legi, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici are obligaţia întocmirii metodologiei-cadru privind adaptarea concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile persoanei cu handicap. Metodologia-cadru pentru adaptarea concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile persoanelor cu handicap se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
 
(7) În caz de imposibilitate de ocupare a funcţiei publice prin concurs de către o persoană cu handicap, având Ia bază lipsa interesului exprimat pentru poziţia vacantă sau lipsa promovabilităţii concursului, ordonatorii de credite pot opta pentru ocuparea respectivei funcţii, în condiţiile legale, făcând excepţie de la prevederile alin. (2).
 
(8) Principiul adaptabilităţii concursurilor la nevoile persoanelor cu handicap se aplică în toate etapele de evaluare corespunzătoare carierei în funcţia publică, respectiv concursuri de angajare, promovare sau orice alt concurs ce presupune schimbarea statutului funcţiei publice, în condiţiile prevăzute de lege.
 
(9) Măsurile de adaptare a cerinţelor de concurs şi a condiţiilor de administrare a probelor la nevoile persoanei cu handicap se acordă în baza cererii formulate de către candidatul cu dizabilităţi. În sprijinul cererii formulate, persoanele interesate vor depune documente justificative care să ateste dizabilitatea.“
 

Propunerea legislativă a fost înregistrată la sfârşitul lunii februarie, la începutul acestei luni a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, iar  între timp se aşteaptă punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului legislativ. Senatul este fi prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor va fi Camera decizională în acest caz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii