Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dai 300.000 de euro si candidezi la presedintie

ro

10 Aug, 2009 14:09 2473 Marime text

muzeul-national-cotroceni-1.jpgNumărul celor dispuşi să intre în scrutinul pentru Cotroceni din acest an ar putea fi mult mai mic decât la alegerile trecute. Motivul descurajării pretendenţilor ţine de intenţia Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de a introduce o cauţiune de 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat.

Potrivit proiectului noii legi pentru alegerea preşedintelui, orice prezidenţiabil ar avea de plătit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei, adică 300.000 de euro.
O altă modificare dă posibilitatea guvernului să anunţe data alegerilor abia la mijlocul lui septembrie. Ce rămâne şi ce se adaugă la proiectul AEP ar urma să se decidă azi în conducerile PDL şi PSD.

Prezidenţiabilii, raşi la jumătate
 
„Solicitarea garanţiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. După părerea mea, e cam mult, dacă nu cumva e neconstituţonal, dar urmează să analizăm. Nu e o problemă când ai un partid în spate, banii se returnează dacă obţii destule voturi. Dar, chiar şi aşa, campania costă, mai ai de dat şi pe la televiziuni...", spune Mircea Toader, liderul de pu taţilor PDL.
Taxa a fost confirmată şi de AEP. Printre propunerile pe care le-a avansat guvernului, AEP menţionează, într-o adresă către EVZ, „obligativitatea depunerii unei cauţiuni de către fiecare candidat, cu rol de a acoperi o parte din cheltuielile cu organizarea alegerilor".
Motivaţia oficială: „Eventualitatea în care cheltuielile cu un candidat sunt nejustificate deoarece a obţinut un număr prea mic de voturi". Rezultatele scrutinelor anterioare arată însă că astfel fie vor fi descurajaţi mai bine de jumătate din obişnuiţii prezidenţialelor, fie statul va rămâne cu cel puţin 9.000.000 de lei de la candidaţii de decor, categorie în care au intrat până acum şi independenţii. Deşi obţin scoruri mici, sub 2 - 3%, ei ar putea schimba totuşi, prin absenţă, calculele pentru primul tur.
Premiera garanţiei în bani a avut loc la parlamentare în 2008, când fiecare candidat a plătit câte 3.000 de lei, bani recuperaţi doar de partidele care au depăşit 2%. Dacă rezultatele alegerilor ar fi similare cu cele din 2004, doar 4 dintre cei 12 candidaţi intraţi în primul tur şi-ar mai recupera banii, restul de 8 obţinând sub 2%. Aceeaşi regulă aplicată la scrutinul din 2000 ar fi descurajat cel puţin 5 dintre cei 12 pretendenţi, inclusiv pe cei 3 independenţi, în timp ce în 1996 - 10 din 16 ar fi pierdut sigur cauţiunea.

PD-L ar vrea alegeri pe 22 noiembrie

Modificări semnificative apar şi privinţa calendarului electoral. Potrivit lui Toader, membru al comisiei desemnate de coaliţie să retuşeze legea, data scrutinului ar urma să fie anunţată cu 70 de zile înainte, în loc de 90 de zile ca până acum. Dacă datele vor rămâne cele vehiculate în prezent în PDL - 22 noiembrie pentru primul tur şi 6 decembrie pentru al doilea - noile reglementări ar da guvernului posibilitatea amânării anunţului de pe 24 august, cum impunea vechiul calendar, până pe 12 septembrie.


O variantă în discuţie ar fi şi mărirea numărului de semnături de suţinere 200.000 la 500.000. Liderii PDL s-au declarat însă împotrivă, pentru a nu li se imputa blocarea lui Sorin Oprescu. „Este şi acesta în proiectul AEP, dar noi susţinem că trebuie să rămână la 200.000", spune Toader. 

Noua lege, doar la mâna guvernului

Noile reguli pentru alegerea preşedintelui nu vor mai aştepta acordul parlamentului pentru a fi puse în practică. „Legea nu poate să iasă decât prin ordonanţă de urgenţă", a explicat Mircea Toader, invocând timpul scurt până la declan şarea calendarului electoral. Astfel, PSD şi PDL vor fi, practic, singurele partide cu un cuvânt de spus în privinţa regulilor antiturism electoral.
Varianta AEP ar fi ca „alegătorii care în ziua votării nu se vor afla în localitatea de domiciliu să-l anunţe în scris pe primarul localităţii unde doresc să voteze" pentru a fi înscrişi pe listele suplimentare, urmând ca pe listele permanente să apară cu observaţia „nu votează la domiciliu".
O altă variantă, agreată de PDL, ar fi un sistem informatic cu 18.000 de calculatoare în care votul dublu să fie depistat prin introducerea CNP-ului fiecărui votant. Campania electorală se va limita, în continuare, la 30 de zile, iar candidaturile se vor depune oficial cu 45 de zile înaintea scrutinului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii