Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:02 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce a „catapultat" PSD-ul doi necunoscuţi pe lista USL Constanţa pentru parlamentare

ro

23 Oct, 2012 01:00 3057 Marime text
candidati-MadalinVoicu04.jpgCa şi la precedentele alegeri generale, partidele politice şi alianţele electorale apelează, în goana după mandate parlamentare, la candidaţi care se bucură de o oarecare notorietate, dar care nu au habar de specificul colegiului, al judeţului în care ajung să candideze. Avem de a face cu un soi de strămutare a aspiranţilor la fotoliile de senatori şi deputaţi, strămutare care, istoria recentă a dovedit-o, este doar în dezavantajul alegătorilor.

USL va paria, la Constanţa, şi pe candidaţi care nu sunt, de origine, constănţeni şi care, mai mult, în unele cazuri sunt cvasi-necunoscuţi de electorat.

În contextul scrutinului din noiembrie 2008, PSD Constanţa a mers, în unele colegii, pe mâna unor candidaţi proveniţi din alte judeţe. A fost cazul actualui deputat Manuela Mitrea, candidat pentru un nou mandat în Colegiul 8, al deputatului Colegiului 7, Matei Brătianu, precum şi al regretatului Mircea Stănescu, fiul lui Sorin Roşca Stănescu (în prezent candidat PNL), care a candidat în Colegiul 5.

Matei Brătianu este modelul parlamentatului care, odată ales, nu a mai călcat prin colegiul său. Aspect pe care deputatul nu s-a sfiit să-l recunoască chiar în cadrul unui eveniment marcă PSD, în vara lui 2010.

Cu toate acestea, social democraţii constănţeni riscă din nou şi „paraşutează", pentru alegerile din 9 decembrie, doi candidaţi care nu sunt din judeţ. Este vorba despre Remus Cernea, candidat în Colegiul 9, în locul Antonellei Marinescu, şi despre Mădălin Voicu, deputat de... Giurgiu.

Remus Cernea. Cine? Consilierul premierului Ponta

candidati-remuscerneasursafotowwwenationalro.jpgRemus Cernea, devenit peste noapte candidat pe lista USL Constanţa. Este preşedintele Mişcării Verzilor Democraţi Agrarieni şi, în acelaşi timp, consilierul primului ministru Victor Ponta. Personaj pe care l-am putea numi pitoresc, Remus Cernea a candidat, în 2009, la alegerile prezidenţiale. Potrivit blogului remuscernea.ro, aspirantul USL la un mandat de deputat în Colegiul 9 s-a născut pe 25 iunie 1974. „Remus Cernea este cunoscut în societatea civilă din România pentru numeroasele acţiuni civice derulate în ultimii ani, care vizează apărarea şi promovarea drepturilor omului şi în special apărarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de gândire, conştiinţă şi religie a fiecărui cetăţean, indiferent de convingerile sau credinţele acestuia, respectarea principiului democratic al separării dintre stat şi biserică, sau respectarea dreptului de a alege şi de a fi ales". Aşa arată prezentarea - mai mult sau mai puţin convingătoare- lui Cernea pe blogul menţionat.

În Constanţa, însă, Remus Cernea este un cvasi-necunoscut pentru alegători, mai ales dacă ţinem de cont de faptul că societatea civilă tomitană se complace într-un gen de... dolce farniente. Nefiind tocmai dinamică, această societate civilă nu manifestă cine ştie ce interes pentru figurile care, într-un fel sau altul, se exprimă în spaţiul public.

Vioara... a şaptea?

Cel de-al doilea candidat de pe lista USL Constanţa pentru alegerile generale din decembrie, care nu este constănţean, nu este tocmai necunoscut. Este, însă, departe de problemele, de nevoile unui judeţ în care sistemul de alimentare cu apă şi cel de canalizare, ca şi drumurile asfaltate, de altfel, rămân doar la stadiul de promisiuni. Tocmai de aceea, PSD-ul l-a şi „catapultat" pe un colegiu eminamente urban, anume Colegiul 10.

Mădălin Voicu, fiindcă despre el este vorba, este, în momentul de faţă, deputatul Colegiului 1 din Giurgiu. Muzicianul dirijor este membru PSD din 2000 şi membru al Consiliului Naţional PSD din anul 2002.

Spre deosebire de Remus Cernea, candidatul USL în Colegiul 10 are, totuşi, o oarecare experienţă politică. Social democrată chiar. Însă aceasta nu schimbă cu nimic faptul că Mădălin Voicu nu este constănţean. În plus, nici el nu se bucură de o notorietate foarte mare şi asta în pofida expunerii mediatice şi a faptului că a fost, nu mai departe de vara lui 2012, preşedintele Festivalul Mamaia.

Mădălin Voicu este muzician - dirijor, originar din Bucureşti.

În loc de concluzii

Despre Remus Cernea şi Mădălin Voicu nu se poate spune că ar fi „sarea şi piperul" candidaţilor USL Constanţa la proximele alegeri generale. E drept, cel din urmă este o apariţie pitorească şi, probabil, un interlocutor provocator. Insuficient, totuşi, pentru ca a avea succes garantat pe 9 decembrie.

Chiar şi aşa, social democraţii constănţeni au ales această variantă. Să fie o aşa numită soluţie impusă de Centru? Să fie un serviciu contra altui serviciu? Să fie compromisul PSD-ului lui Mazăre, liderul social democrat constănţean?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii