Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-a contestat legalitatea Comisiei de evaluare a riscului nuclear?

ro

13 Apr, 2011 01:41 2349 Marime text
cap_3.jpgLa finele săptămânii trecute, pe rolul Tribunalului Constanţa, Secţia comercială, contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrat dosarul nr. 3308/7.04.2011, care are ca obiect anularea Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 121/22.03.2011 privind constituirea comisiei de evaluare şi analiză a riscului nuclear la nivelul judeţului Constanţa şi stabilirea măsurilor compensatorii locuitorilor oraşului Cernavodă şi localităţilor limitrofe.

dosar__comisie_CNE_Cernavoda_06.jpgLa baza acţionării în instanţă a CJC-ului stă faptul că au fost încălcate actele normative în vigoare, OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă aprobată cu modificări prin legea nr. 15/2005 şi a H.G. 1491/2004, prin care este aprobat regulamentul cadru privind organizarea, atribuţiile şi funcţionarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Mai mult, comisia aprobată în unanimitate de aleşii judeţeni la ultima şedinţă a CJC, din luna martie, a trecut de votul consilierilor chiar dacă nu a fost aprobat în prealabil şi un regulament de funcţionare, dar nici atribuţiile pe care ar trebui să le aibă parlamentarii care fac parte din această comisie. În plus, comisia se suprapune cu atribuţiile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. CJC-ul îi însărcina pe parlamentarii care făceau parte din această comisie să propună măsuri legislative, atribuţie pe care o are CJSU.

La nivelul judeţului Constanţa, prin ordinul prefectului nr. 504/2009 privind actualizarea componenţei şi Regulamentul privind atribuţiile şi funcţionarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la punctul (C) se precizează şi că se stabileşte un grup de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accident nuclear sau de căderi de obiecte cosmice.

În plus, ca argument adus instanţei, se precizează că persoanele care fac parte din această comisie, parlamentarii Constanţei, primarul din Cernavodă, cinci consilieri judeţeni şi un academician, nu fac dovada că şi-au dat acordul legal pentru a face parte dintr-un grup de iniţiativă şi nici că sunt specialişti în evaluarea unei situaţii de urgenţă generate de un accident nuclear la nivelul judeţului Constanţa.

De altfel, prefectul judeţului Constanţa a atacat la începutul acestei săptămâni şi dispoziţia de constituire a acestei comisii, identică în conţinut cu textul hotărârii nr. 121/22.02.2011, atacată joia trecută, pe 7 aprilie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigi kent 13 Apr, 2011 06:06 -De ce s-a contestat legalitatea Comisiei de evaluare a riscului nuclear? -Pentru ca le cad penele de pe spate... parlamentaci fiind nu inseamna ca sunt si specialisti