Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Ministerul Sănătăţii citire, arma împotriva infecţiilor nosocomiale „Spălatul pe mâini”!

ro

24 Jul, 2019 00:00 2087 Marime text
Nu cu mult timp în urmă, infecţiile nosocomiale au revoltat o ţară întreagă. Ne-am plâns morţii, am strigat din cauza durerii şi a nedreptăţii.

„Personal, acela a fost unul dintre puţinele momente din viaţa mea în care am simţit un sentiment de furie, provocat de neputinţă. Mă întrebam cum e posibil ca fără să ne dăm seama, o întreagă mafie să se îmbogăţească din suferinţa noastră şi a celor apropiaţi nouă. Unde au fost mecanismele de control? Ce au făcut cei care trebuiau să se asigure că standardele în materie de dezinfecţie sunt respectate? Cum s-a putut ajunge atât de departe?

Tot atunci, mi-am promis că nu îmi voi mai permite să mă simt neputincioasă. Un an mai târziu, am candidat din partea USR şi am fost aleasă senator de Constanţa. Am continuat să urmăresc îndeaproape problemele din Sănătate. Am adresat întrebări, am depus interpelări, am folosit toate mijloacele oferite de calitatea de senator, pentru a mă asigura că Sănătatea va reîncepe să primească investiţiile şi atenţia cuvenite.
Ultimul demers cu privire la infecţiile nosocomiale l-am început în februarie 2019. De această dată, infecţiile intraspitaliceşti provocaseră decese la Institutul „Marius Nasta”, spaţiu descris de unul dintre medicii de acolo drept „un closet zugrăvit”. Am întrebat-o pe ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în ce măsură Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi-a îndeplinit atribuţiile specifice din domeniul supravegherii în sănătatea publică. De asemenea, am rugat-o să-mi explice de ce măsurile pentru împiedicarea răspândirii infecţiilor intraspitaliceşti se dovedesc în continuare a fi ineficiente.

Pe 2 aprilie a venit şi răspunsul. Din nefericire, nu era un răspuns din partea ministrului Sănătăţii. Nu avea timp pentru asemenea probleme, căci peste doar o zi trebuia să fie la Baia Mare, să taie panglica de la inaugurarea unui centru de radioterapie. Astfel, Sorina Pintea a cerut ca la întrebările mele să răspundă Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.
O simplă eschivă de ministrul Sănătăţii, căci Beatrice Mahler nu era în măsură să-mi răspundă concret la unele întrebări, precum cea cu privire la eficienţa acţiunilor Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. De altfel, managerul Insitutului „Marius Nasta” a şi recunoscut acest lucru în răspunsul său: „Nu am atribuţii în precizarea modului în care o altă instituţie îşi realizează atribuţiile specifice. Ce pot să precizez cu privire la colaborarea pe care am avut-o cu DSP în momentul sesizării: a fost una profesionistă, corectă şi transparentă”.

Practic, iniţiativa mea rămăsese în aer din cauza eschivei Sorinei Pintea”, susţine senatorul USR de Constanţa, Ramona Dinu.
Aşa că, parlamentarul a retrimis întrebările la care nu a primit răspuns:
1. Cum explicaţi faptul că şi în prezent măsurile care se iau în cadrul multor unităţi sanitare din România pentru a împiedica răspândirea infecţiilor asociate actului medical se dovedesc a fi în mare parte ineficiente?
2. Ce măsuri au fost luate în ultima perioadă de timp la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi ce rezultat concrete s-au obţinut până în prezent?
Răspunsul a venit într-un final din partea lui Dan Marinescu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. „Mi se comunică faptul că, în primele 4 luni ale anului, doar (!!!) 69 din 375 de spitale de stat din ţară au raportat infecţii nosocomiale, ca şi cum această cifră ar trebui să fie una mică şi care merită lăudată.

Pe de altă parte, măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale par extrase dintr-un ghid vechi de sute de ani. Aşa se face că ministerul condus de Sorina Pintea îşi propune să reducă numărul infecţiilor nosocomiale ordonând personalului medical din subordine să se spele pe mâini înainte de a avea contact cu pacientul.

Din păcate, cam aici ne aflăm: Este mijlocul anului 2019. Țara noastră a trecut în ultimii ani prin mai multe crize şi scandaluri privind infecţiile nosocomiale. Cu toate acestea, cum îşi propune Ministerul Sănătăţii din România, stat membru UE, să rezolve această problemă? Îi sfătuieşte pe medici să se spele pe mâni. Mai devreme sau mai târziu, veţi plăti. Pentru fiecare deces care putea fi evitat, pentru fiecare român care a ieşit din spital mai bolnav decât a intrat şi pentru fiecare moment în care tăierile de panglici au fost mai importante decât problemele sistemului, veţi plăti. Fiecare dintre voi” - conchide senatorul USR, Ramona Dinu.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii