Declinul industriei usoare ia amploare
Declinul industriei usoare ia amploare
12 Nov, 2007 20:00
ZIUA de Constanta
892
Marime text
Industria usoara este "in cadere continua, masiva si nu da semne de redresare", a declarat luni, la Constanta, presedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Aurelientu Popescu.
"Pana cand nu vom ajunge la un nivel destul de jos, la jumatatea celui din 2005, probabil nu ne vom opri, tinand cont de involutia tuturor indicatorilor si de experienta altor tari", a precizat reprezentantul FEPAIUS, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, in industria de imbracaminte si incaltaminte exporturile au scazut cu aproximativ 18% fata de 2005, an in care exportul la productia de imbracaminte era de 85%, la cea de incaltaminte - de 95%, iar Romania era pe primul loc in Europa la exportul acestor produse. In 2005, aportul net valutar adus de industria usoara la balanta comerciala a Romaniei era de 2,5 miliarde de euro pe an, iar in 2007 acesta s-a redus masiv, productia fiind cu 30% mai mica decat in urma cu doi ani.
Peste 1.500 de firme mici si mijlocii din domeniul industriei usoare au dat faliment in ultimii doi ani iar productia de imbracaminte si incaltaminte a unui angajat in domeniu este, anual, in Romania, de aproape 7.300 de euro. In Portugalia, un angajat similar produce de 30.000 de euro, in Polonia - de 10.000 de euro, in timp ce in Belgia si Germania productia este de circa 300.000 de euro si, respectiv, de 200.000 de euro.
"Referitor la Belgia si Germania, trebuie subliniat ceea ce romanii nu vor sa inteleaga, si anume ca belgienii si germanii nu mai fac productie, externalizand-o, ocupandu-se doar de prestarea de servicii in domeniul modei. Si-au transformat firmele in agentii comerciale' - a precizat Aurelientu Popescu.
Presedintele executiv al FEPAIUS a spus ca, desi pot fi utilizate fonduri structurale pentru dezvoltarea industriei usoare, multi producatori de imbracaminte si incaltaminte nu vor sa acceseze banii, pentru ca vor sa renunte la desfasurarea activitatii de productie, motivand ca "sunt descurajati dupa ce anii de dupa 1990 au fost foarte grei pentru a face aceasta activitate in Romania".
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii