Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:44 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demers parlamentar la transparenţă Un proiect „fierbinte“ pentru „abonaţii“ la CA-uri

ro

15 Jun, 2016 00:00 2906 Marime text
 

Pe ordinea de zi a plenului Senatului de ieri au fost înscrise mai multe iniţiative legislative care urmau să fie dezbătute şi apoi supuse votului final. Unele propuneri legislative cărora urma să li se decidă soarta erau adevărate teste pentru parlamentarii giraţi de partidele ale căror interese trebuie să le slujească, dacă mai vor un loc eligibil la alegerile din toamnă, astfel încât să-şi asigure prelungirea mandatelor.
 
Însă, după mai bine de o lună de „activitate în teritoriu“, se pare că senatorilor le este greu să revină la „locul de muncă“. Ieri au preferat să absenteze din plenul Senatului, pentru a nu „rata“ negocierile care se poartă în această perioadă în teritoriu în vederea realizării majorităţilor care permit preluarea conducerii administraţiilor publice locale. Aşa se face că, deşi de opt ori a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice nu a fost supusă votului nici ieri. Motivul: nu a fost cvorum, iar şedinţa plenului Senatului a fost suspendată.
 

„Şi de data asta am fost acelaşi grup de fraieri care vin la serviciu, dar degeaba. Majoritatea colegilor au preferat să participe la negocierile politice care se derulează acum în teritoriu pentru formarea majorităţilor şi împărţirea funcţiilor în administraţia publică locală“, ne-a mărturisit senatorul UNPR de Constanţa Marian Vasiliev.

 
De altfel, parlamentarul constănţean este şi iniţiatorul unei propuneri legislative menţionate anterior, a cărei soartă, ce va fi decisă de Senat, va demonstra cât de dispuşi sunt politicienii la transparenţă. Iniţiativa a fost, iniţial, respinsă de Camera Deputaţilor. Membrii comisiei de fond - Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări - a elaborat un raport de respingere, punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, în timp ce parlamentarii din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului au dat aviz favorabil. Fiind o lege cu caracter organic, ieri, senatorii urmau să dea verdictul final, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.

Test pentru clasa politică 

Esenţa propunerii legislative constă în redactarea articolului unic al Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice astfel: „Membrii consiliilor de administraţie, ai comisiilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, al companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, al societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar“, precum şi „guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administraţie, angajaţii cu funcţii de conducere ai Băncii Naţionale a României, precum şi personalul din conducerea băncilor la care statul este acţionar“ să depună declaraţii de avere indiferent de numărul acţiunilor deţinute de stat la acele companii, regii etc. 
 
Iniţiatorul propunerii legislative, senatorul UNPR de Constanţa Marian Vasiliev, susţine că solicitarea sa „are ca scop mărirea transparenţei în exercitarea atribuţiilor autorităţilor locale şi în domeniul bancar, precum şi o creştere a responsabilităţii factorilor decizionali din cadrul acestor autorităţi. Chiar şi în cazul în care statul este acţionar minoritar, este vorba, în general, de bugete foarte mari, iar termenul semnificativ utilizat în lege este, din punctul mei de vedere, irelevant“, a menţionat senatorul progresist.
 
Practic, prin publicarea declaraţiilor de avere a celor menţionaţi anterior, opinia publică va putea afla unde ajung indemnizaţiile plătite din bani publici, dar şi cine sunt cei care îşi câştigă existenţa şi îşi sporesc influenţa prin activarea în multiple consilii de administraţie, comisii etc.  „Acest proiect va scoate la iveală situaţii pe care românii nu şi le închipuiau. Avem foarte mulţi oameni care s-au îmbogăţit din diferite activităţi în instituţiile statului şi sunt ascunşi. Tindem să arătăm cu degetul către Parlament, îi vedem pe cei cu averile la vedere, dar, în fapt, toţi cei care sunt angajaţi la stat să nu fie scutiţi de a-şi prezenta banii încasaţi de acolo. Avem membri în consilii de administraţie care apar în alte zece asemenea structuri, cu câte 1.000 de euro, şi nu se ştie nimic despre ei, sub pretextul că nu este statul acţionar majoritar. Dacă tot iau bani de la stat, de la cel mai mic până la cel mai mare, să spună fiecare câţi bani încasează“, este de părere iniţiatorul propunerii legislative, senatorul UNPR Marian Vasiliev.
 
Ieri, proiectul era la poziţia cinci pe ordinea de zi a plenului Senatului, însă, dacă tot s-a amânat şedinţa din lipsă de cvorum, Vasiliev este decis să discute cu ceilalţi senatori constănţeni, în speranţa că îi va convinge să susţină propunerea sa. „Voi vorbi cu ceilalţi senatori de Constanţa, poate îi voi convinge. Oricum, votul ce urmează a fi dat va fi relevant. Acum se va vedea clar ce indicaţii vor primi parlamentarii de la liderii de partid din teritoriu şi din conducerile centrale. Este un cartof fierbinte pentru întreaga clasă politică“, a subliniat senatorul UNPR.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii