Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demers periculos şi fără echivalent în orice alt stat UE Senatoarea Dinu

ro

02 Apr, 2019 00:00 2193 Marime text
Senatul a dezbătut ieri proiectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care prevede ca Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur.
Inițiativa care modifică articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României a fost înregistrată la data de 27 februarie, în procedură de urgență, la Senat.

Proiectul are aviz favorabil de la Comisia juridică și raport de admitere cu amendamente de la Comisia buget-finanțe.
„În Comisia Buget-Finanțe s-a dezbătut propunerea legislativă prin care Liviu Dragnea vrea să aducă în țară rezervele de aur ale BNR și să oblige instituția să raporteze de îndată către Parlament şi Guvern operațiunile care ar putea genera diminuarea rezervelor. Inițiativa legislativă a fost aprobată de comisie cu 5 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și o abținere. USR va vota în plenul Senatului împotriva acestei propuneri legislative. Este extrem de periculoasă şi fără echivalent în orice alt stat UE. Se doreşte limitarea libertăţii BNR de a-şi alege operaţiunile cu aur şi active externe care servesc cel mai bine îndeplinirii obiectivului principal privind stabilitatea monedei naţionale. Sunt efectiv anulate principalele atribuţii ale BNR privind administrarea rezervelor internaţionale ale României. 
Prin aceasta, Liviu Dragnea e cu un pas mai aproape de obiectivul de a fi în același timp președinte al Camerei Deputaților, prim-ministru al României, procuror și judecător, guvernator al BNR”, spune senatorul USR de Constanţa, Ramona Dinu.

Inițiativa legislativă a președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea și a senatorului PSD Șerban Nicolae va fi votată de Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României.


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cristea eugen 03 Apr, 2019 13:37 BANCA ANGLIEI NU POATE EFECTUA NICI O OPERATIUNE CU AURUL ROMANIEI A SE VEDEA AURUL VENEZUELEI DECIT POATE FII CONFISCAT IN CAZUL BREXIT FARA ACORD