Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demersuri pentru consolidarea altor 12 blocuri cu probleme Se reabilitează primul bloc cu risc seismic I din Hârşova

ro

22 Sep, 2011 01:00 1713 Marime text
Harsova_-_primar_Tudor_Nadrag_003.jpgAutorităţile locale din Hârşova au scos la licitaţie un contract de aproximativ 2,5 milioane de lei fără TVA pentru consolidarea la risc seismic a blocului P1 situat pe strada Plantelor nr. 33, din cartierul Soveja.

Blocul fusese inclus de Primăria Hârşova pe lista construcţiilor care prezintă un grad seismic ridicat de vulnerabilitate încă din 2007. Administraţia locală este pregătită să aloce firmei care se va ocupa de acest contract suma de 2.471.643 de lei fără TVA, ofertele agenţilor economici fiind aşteptate până pe 6 octombrie, ora 12.00, şedinţa de deschidere urmând a avea loc în aceeaşi zi de la ora 12.30. Ofertanţii trebuie să achite o garanţie de execuţie de 5% din valoarea contractului de achiziţie publică, în lei, exclusiv TVA, şi să prezinte o garanţie a lucrărilor pe o perioadă de minim 60 de luni, dată ce va fi stabilită după recepţia la terminarea lucrărilor.

„Procedura obţinerii finanţării este foarte greoaie"

Potrivit celor declarate de primarul Tudorel Nădrag, finanţarea lucrării este asigurată exclusiv din fonduri bugetare. „Dacă nu vor fi probleme cu contestaţiile, lucrarea va începe în această toamnă şi se va continua la anul, în funcţie de disponibilităţile bugetare. Deocamdată, avem alocaţi trei miliarde de lei vechi aferenţi trimestrului trei al acestui an şi mai aşteptăm pentru trimestrul patru alţi bani. Primim banii pe măsură ce se efectuează lucrarea", a spus primarul.

Edilul oraşului a mai spus că, anual, statul finanţează foarte puţine blocuri cu aceste probleme, „poţi să le numeri pe degetele de la o mână". „Avem demersuri făcute pentru încă 12 blocuri pentru a le consolida, dar procedura de obţinere a finanţării este foarte greoaie. Anual, sunt selectate foarte puţine blocuri pentru consolidare. După aprobarea proiectului, se finanţează proiectarea imobilului, după care se întocmeşte un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se aprobă finanţarea blocului. Hotărârea de Guvern pentru acest bloc a fost dată în decembrie 2010", a adăugat primarul. Şi locatarii imobilului trebuie să îndeplinească ceva condiţii şi să respecte o procedură pentru ca imobilul să primească o astfel de finanţare. „Fiecare locatar trebuie dus la notar pentru a i se face ipotecă pe casă. Mulţi sunt reticenţi. Una dintre condiţiile pe care trebuie să le respecte familiile este aceea legată de venitul mediu pe cap de familie", a mai completat edilul.

Cartierul Soveja a fost proiectat şi realizat în perioada 1966 - 1970, după un proiect întocmit de DSAPC Constanţa. Blocul care urmează a fi reabilitat este realizat cu regim de înălţime S+P+4E, având un număr de 60 de apartamente şi o suprafaţă construită de 758,80 mp fiind încadrată în clasa de risc seismic I. Natura terenului de fundareeste macroporic şi sensibil la fundare. În documentaţia de atribuire se specifică faptul că există probleme în ceea ce priveşte structura de rezistenţă a blocului şi din acest motiv se impune consolidarea lui şi realizarea amenajărilor exterioare terenului. Lucrările de intervenţie la structura de rezistenţă au în vedere reducerea riscului seismic, motivat de degradările apărute. Consolidarea construcţiei existente se va realiza prin introducerea unor elemente de rezistenţă pe faţada blocului, care să dubleze poziţia sâmburilor şi a centurilor existente, şi a unor centuri pe fiecare nivel, care vor lega transversal elementele structurale nou-introduse pe faţada longitudinală a blocului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii