Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputat PSD de Constanţa, iniţiator al proiectului de lege privind utilizarea medicală a canabisului

ro

05 Jul, 2019 00:00 2490 Marime text
Proiectul de act normativ „Victoria”, privind regimul juridic al canabisului, al substanţelor şi al preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical, este numele propunerii legislative depuse în Parlament de deputatul PSD Cristina Dumitrache şi susţinute de peste 90 de aleşi de la toate partidele. Proiectul de lege s-a intitulat, în faza de lucru, „proiect de act normativ Victoria”, după numele unei femei care a murit de cancer, la începutul acestui an.
 
Deputatul a mulţumit în special Alexandrei Cârstea, coordonatoarea ONG-ului care a strâns semnăturile necesare, pentru adevărata luptă purtată până acum în procesul de modificare a legislaţiei în materia utilizării canabisului în scop medical. „Putem spune că astăzi facem un important şi necesar pas spre victorie pentru toţi pacienţii care pot beneficia de efectele extraordinare demonstrate prin uzul canabisului medicinal în tratarea bolilor grave (cum ar fi, de exemplu, cancerul, HIV-ul, scleroza multiplă, şi altele)”, a declarat Cristina Dumitrache, la depunerea proiectului.
 
Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului în scop medical reprezintă un demers ce cuprinde norme speciale, în completarea legislaţiei care reglementează regimul juridic al plantelor, al substanţelor şi al preparatelor stupefiante şi psihotrope (Legea 339/2005) şi care prevede, în mod lacunar, utilizarea în scop medical a unor substanţe şi preparate stupefiante, unele componente ale canabisului (extrem de benefice pentru bolnavii suferinzi) lipsind din reglementarea în vigoare prezenta.
 
„În opinia mea şi a celor aproape 90 de colegi co-semnatari, în România există o nevoie imperativă pentru o lege specială în această materie, chiar dacă ţara noastră figurează („pe hârtie” numai) pe lista ţărilor europene care au legalizat canabisul medical. În ciuda acestui aspect, în practică, însă, pacienţii din România nu beneficiază de această opţiune medicală în tratamentul lor.
 
Astfel, pentru a înlătura lacunele legislative existente, a armoniza legislaţia naţională cu cea a statelor membre ale UE şi pentru a integra recomandările OMS în domeniul utilizării canabisului medical, precum şi recomandările de la nivel unional ale diferitelor instituţii (Parlamentul European, Comisia Europeană), se preconizează o lege specială care reglementează toate aspectele utilizării canabisului în scop medical (de la cultivare, producţie, fabricare, transport, depozitare, import/export, la utilizarea efectivă şi achiziţionarea de la farmaciile şi furnizorii specializaţi). Pe lângă referirea la canabis, astfel cum acesta este definit în convenţiile internaţionale, proiectul propus are în vedere reglementarea utilizării atât a componentei CBD din canabis, cât şi a componentei THC, reglementând concentraţiile necesare şi relevante din punct de vedere medical.
 
Proiectul propune înfiinţarea Agenţiei Canabisului (care funcţionează în ţări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum şi de controlul, verificarea şi supravegherea operaţiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. De asemenea, se propune înfiinţarea Registrului Naţional Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanţii de substanţe şi preparate ce conţin canabis, precum şi informaţii privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenţei şi securităţii în domeniu.
 
Prezentul proiect de act normativ introduce posibilitatea pentru pacienţi de a avea acces la canabisul medical pe bază de prescripţie medicală, eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Fumatul nu este permis.
Utilizarea canabisului în scop medical este permisă prin lege în multe ţări din lume, incluzând state din SUA, America de Sud, Canada, Cehia, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Croatia, Grecia, Germania, Luxemburg, Polonia, Austria.
 

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii