Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:35 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii au găsit portiţa salvatoare Pensiile speciale ale aleşilor locali, plătite din bugetul local!?

ro

02 Apr, 2016 00:00 4874 Marime text

În urma sesizării de neconstituţionalitate a propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, aceasta a revenit în atenţia parlamentarilor. Este vorba despre iniţiativa legislativă care prevedea ca aleşii locali să beneficieze de pensii speciale. Primii care au analizat normativul au fost deputaţii, pe 31 martie fiind în dezbaterea membrilor Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.
 
Deputaţii din Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, dar şi cei din Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi trebuiau să analizeze Decizia Curţii Constituţionale a României nr. 22/2016, să elaboreze rapoarte, care trebuiau definitivate până pe 24 martie, şi să adapteze normativul astfel încât să elimine situaţiile de neconstituţionalitate semnalate de judecătorii CCR.
 
După ce membrii primei comisii, în care secretar este şi deputatul de Constanţa Radu Babuş, au analizat normativul adoptat de Parlament la finele anului trecut şi declarat neconstituţional de către CCR, acesta a ajuns pe ordinea de zi a Comisiei juridice abia la finele lunii martie.
 
Contactat telefonic, deputatul Radu Babuş a făcut câteva precizări. „La Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului au fost făcute o serie de amendamente şi urmează să fie dat un raport preliminar. Acesta va fi înaintat Comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi luni, cel târziu, va fi realizat raportul comun. De altfel, săptămâna aceasta, propunerea legislativă, cu amendamentele aprobate în comisii, va fi supusă votului în plenul Camerei Deputaţilor”, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, deputatul PSD Radu Babuş.
 
Şi pentru că este an electoral, în care se va decide şi soarta mandatelor deţinute de parlamentari, iar primarii sunt baza în campania de mobilizare a alegătorilor, era de aşteptat că deputaţii vor găsi soluţii pentru a-i mulţumi pe aleşii locali. Comisiile menţionate anterior au adoptat rapoarte favorabile şi, după votul în plenul Camerei Deputaţilor programat pentru săptămâna viitoare, propunerea legislativă privind acordarea de pensii speciale aleşilor locali va ajunge în Senat, for decizional în acest caz.
 
Contribuabilul va plăti pensiile speciale!? 
 
Deputaţii au găsit formalitatea de a nu-i lăsa pe aleşii locali fără pensii speciale. Şi, vă vine să credeţi sau nu, sursa de finanţare a acestora, dacă normativul va trece sub această formă, vor fi bugetele locale, adică din taxele şi impozitele achitate de contribuabili. De altfel, şi cererile prin care vor solicita pensia specială vor fi adresate consiliului local sau judeţean în cadrul căruia şi-au desfăşurat activitatea. Legea a fost pusă în acord cu recomandările CCR, au fost clarificate categoriile de beneficiari, sursa de finanţare şi, dacă totul va decurge fără „probleme”, normativul va intra în vigoare anul viitor, mai precis, de la 1 ianuarie 2017.
 
Propunerea legislativă refăcută stipulează că beneficiari ai indemnizaţiilor (cum sunt denumite în normativ pensiile speciale) vor fi primarii, viceprimarii, preşedinţii consiliilor judeţene şi „secunzii” acestora. Aşadar, cei eliminaţi din legea adoptată de Parlament în decembrie anul trecut sunt consilierii locali şi judeţeni.


 
Dacă, iniţial, era suficient să ai şi jumătate de mandat de primar, preşedinte de consiliu judeţean etc. pentru a primi această pensie specială, acum, în formula revizuită, se menţionează că aleşii „rămaşi în cursă” trebuie să aibă minimum un mandat încheiat.
 
De asemenea, a rămas în picioare prevederea potrivit căreia, dacă un ales local a fost acuzat de fapte de corupţie săvârşite în perioada mandatului, pierde pensia specială. Nu în ultimul rând, dacă un ales local a fost şi parlamentar, va trebui să decidă care dintre pensiile speciale - cea calculată pentru mandatul de parlamentar ori cea de care ar putea beneficia ca fost primar, preşedinte de consiliu judeţean etc. - îi rotunjeşte mai bine veniturile la bătrâneţe, după ce a împlinit vârsta de pensionare stipulată de lege.
 
Odată cu promulgarea acestei legi, indiferent de activitatea derulată pe parcursul mandatului sau mandatelor de primar, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean, viceprimar, cetăţenii care, poate, au fost nemulţumiţi de prestaţia lor în interesul comunităţii le vor asigura pensiile speciale din birurile achitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii