Deputatul Bola a depus un proiect de lege în sprijinul părinților care pot beneficia de concediu indemnizat pentru îngrijirea copilului bolnav
Deputatul Bola a depus un proiect de lege în sprijinul părinților care pot beneficia de concediu indemnizat
28 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2477
Marime text
- Potrivit propunerii legislative, de acest concediu și de indemnizație poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical
- Afecțiunile grave sunt stabilite de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, iar lista lor se regăsește în Normele de aplicare a OUG 158/2005
Deoarece în spațiul public a fost ridicată o problemă referitoare la dificultatea cu care un părinte își poate lua zile libere de la locul de muncă, în ipoteza în care copilul său bolnav are o vârsta mai mare de 7 ani, în urma discuțiilor purtate cu medicii, vârsta de 12 ani reprezintă perioada vieții în care o persoană s-a dezvoltat suficient atât fizic cât și cognitiv pentru a începe să aibă grijă de sine.
Din acest motiv, deputatul Bogdan Bola a depus în Parlament o inițiativă legislativă de mărire a vârstei - de la șapte la 12 ani - până la care părinții asigurați pot beneficia de concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav.
„În condiții normale, o astfel de propunere ar trebui să intre în comisiile parlamentare până la sfârșitul acestui an”, afirmă deputatul care face parte din grupul parlamentarilor independenți care aparțin partidului Forța Dreptei din Camera Deputaților.
Potrivit propunerii legislative, de acest concediu și de indemnizație poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical.
Dacă este vorba despre un copil cu handicap, atunci concediul poate fi acordat dacă are până in 18 ani.
Afecțiunile grave sunt stabilite de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, iar lista lor se regăsește în Normele de aplicare a OUG 158/2005. Printre aceste afectiuni se numără: sindromul Down, afecțiuni oncologice și mai multe tipuri de malformații congenitale.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Proiectul legislativ pentru stoparea traficului de deșeuri ilegale a ajuns în Comisia de Mediu a Senatului. Reprezentanții REMAT au cerut respingerea lui
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii