Deputatul comunică pe reţelele de socializare în limba maghiară Antal Istvan-Janos - „Nu văd de ce ar fi anul Centenarului un moment nepotrivit să discutăm chestiunea autonomiei!“
Deputatul comunică pe reţelele de socializare în limba maghiară: Antal Istvan-Janos - „Nu văd de ce ar fi
11 Jan, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
2761
Marime text
Sfidând articolul 1 din Constituţie, conform căruia „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil“, la sfârşitul anului trecut, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, preşedintele organizaţiei Covasna a Partidului Civic Maghiar (PCM), a depus un proiect de autonomie teritorială a ţinutului secuiesc, care propune o nouă organizare administrativă, cu parlament, preşedinte şi guvern propriu, şi ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială, alături de limba română.
Concomitent, liderii celor trei partide ale comunităţii maghiare din România, UDMR, PCM şi PPMT, au semnat, la începutul acestei săptămâni, o declaraţie comună prin care cer autonomie teritorială, locală şi culturală.
Judeţul Constanţa a avut, în urma repartizării voturilor de la alegerile parlamentare din 2018, un deputat maghiar, în persoana lui Antal Istvan-Janos. Pentru că cele două iniţiative în cascadă ale UDMR au generat deja tot felul de comentarii în spaţiul public, în condiţiile în care demersurile sunt făcute chiar în anul Centenarului, am vrut să ştim dacă parlamentarul UDMR de la Constanţa este parte a acestor iniţiative şi, evident, dacă le susţine.
Aflat în vacanţă parlamentară, Antal Istvan-Janos se afla în Harghita, la o întâlnire de lucru. Ne-a asigurat că are cunoştinţă despre cele două iniţiative ale UDMR, că le susţine, pentru că „noi, maghiarii suntem destul de uniţi“, că nu cunoaşte în amănunt textul propunerii legislative depuse de Kulcsár-Terza József-György, însă, de principiu, „sunt probleme care trebuie discutate“. „Se amână discutarea lor de prea multă vreme. Iar aceste discuţii ar trebui să plece de la documentele semnate în urmă cu o 100 de ani, calm, fără certuri“, afirmă deputatul UDMR.
Antal Istvan-Janos este de părere că „2018 nu ar fi deloc un moment nepotrivit pentru repunerea pe tapet a chestiunii autonomiei, de vreme ce acest deziderat este parte din programul UDMR“.
Dincolo de orice demers al uniunii din care face parte, este interesant faptul că Antal Istvan-Janos aplică „regulile autonomiei“ când vine vorba de comunicare. Pe pagina sa de socializare, majoritatea postărilor sunt editate în limba maghiară.
Revenind la proiectul depus de către deputatul Kulcsár-Terza József-György, acesta vrea ca teritoriul regiunii autonome să cuprindă actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş. Un consiliu de autoadministrare ar urma să ia locul guvernului, iar în parlamentul regiunii să fie aleşi 77 de membri. Impozitele şi taxele ar urma să fie stabilite prin decizii ale consiliului de autoadministrare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii