Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Hasotti crede ca PSD ar trebui sa-si elimine mai intai propriii corupti

ro

16 Dec, 2002 00:00 600 Marime text

PD si PNL critica politica anticoruptie a Guvernului

Senatorul democrat Pana este de parere ca premierul a mimat pana acum lupta impotriva coruptiei * Democratii intuiesc faptul ca exista o legatura stransa intre summit-ul de la Copenhaga si pachetul de masuri anticoruptie * Ei declara ca Guvernul a folosit si prilejul aderarii la NATO pentru a deschide lupta pentru eliminarea coruptilor * Rezultatele insa nu s-au aratat inca * Liberalii atrag atentia asupra faptului ca, prin anticipate, Guvernul incearca sa-si musamalizeze "greselile"

Partidele aflate in opozitie, in speta Partidul Democrat si Partidul National Liberal, critica falsa politica de combatere a coruptiei pe care partidul de guvernamant o promoveaza la ora actuala. Partidul Democrat vede o legatura directa intre declaratia premierului de asumare a raspunderii in Parlament pentru un pachet de masuri anticoruptie si summit-ul UE de la Copenhaga. "Nu ne ramane decat sa speram ca noua strategie anticoruptie nu este doar o bomba fumigena dedicata exteriorului, avand ca destinatie directa reuniunea UE de la Copenhaga", a declarat, ieri, pentru ZIUA de Constanta, vicepresedintele PD Constanta, Viorel Marian Pana. El a aratat ca acelasi Guvern s-a mai folosit si de prilejul aderarii la NATO pentru a declara deschisa lupta impotriva coruptiei. Pana considera ca pe lista de masuri pe care Executivul vrea sa-si asume raspunderea se regasesc aceleasi angajamente. In opinia senatorului PD, reluarea legilor anticoruptie demonstreaza ca Guvernul Nastase a mimat, in tot acest timp, lupta impotriva coruptilor. Totodata, Marian Pana a precizat ca Guvernul nu-si poate asuma raspunderea pe un pachet de legi, intrucat Constitutia limiteaza aceasta actiune la un singur proiect de lege determinat. In acelasi context, parlamentarul Viorel Marian Pana este de parere ca "a trecut vremea experimentelor" si ca "Romania are nevoie de un sistem politic echilibrat in care opozitia sa faca fata cu succes menirii ce ii revine". Pana sustine ca pana si "reprezentantii PSD au fost nevoiti sa admita ca lipsa unei alternative politice puternice se loveste de credibilitatea Romaniei pe termen scurt, mediu si lung". Mai mult decat atat, senatorul PD arata ca "este evident pentru toata lumea ca aceasta situatie bizara in care puterea deplange soarta opozitiei si, in paranteza fie spus, se foloseste din plin de ea, trebuie sa inceteze". Si liberalii se intreaba daca nu cumva adevaratul motiv al demersurilor guvernamentale este summit-ul de la Copenhaga. Pentru a demonstra ca razboiul impotriva coruptiei nu se rezuma doar la declaratii politice de conjunctura, liberalii il sfatuiesc pe premierul Nastase sa inceapa lupta anticoruptie cu propriul partid.

75% dintre romani nu sunt de acord cu alegerile anticipate

Nici deputatul PNL Puiu Hasotti nu este de acord cu "modul la care PSD intelege sa apere interesele tarii", subliniind faptul ca, "pana la ora actuala, partidul de guvernamant nu numai ca nu a facut eforturi pentru a combate coruptia, dar, pe alocuri, a si incurajat dezvoltarea acestui flagel". Puiu Hasotti a declarat pentru ziarul ZIUA de Constanta ca nu intelege "dorinta presedintelui PSD, Adrian Nastase, de a declansa alegeri anticipate", din moment ce "75% dintre romani nu sunt de acord cu aceasta varianta, doar 15% accepta acest compromis, iar 10% din populatia tarii este inca nehotarata". Hasotti este de parere ca PSD ar trebui sa intuiasca faptul ca, beneficiind de o astfel de "sustinere" din partea romanilor, declansarea anticipatelor "nu este o conditie suficienta pentru a mai guverna inca patru ani". De fapt, deputatul este convins ca "justificarea anticipatelor este una mult mai simpla", si anume "convingerea PSD ca va mai reusi sa iasa pe locul I dupa exprimarea votului populatiei, pentru a ascunde matrapazlacurile facute in actuala guvernare". Puiu Hasotti a mai adaugat ca "procesul de eradicare a coruptiei ar trebui sa fie inceput prin eliminarea coruptilor din interiorul partidului de guvernamant". Cotidianul francez Le Monde a publicat, in editia sa de ieri, un comentariu intitulat "Romania, coruptia si reuniunea de la Copenhaga", in care autorul materialului incearca sa elucideze motivele pentru care candidatura Romaniei la statutul de membru al Uniunii Europene a fost amanata, laolalta cu cea a Bulgariei, pana "in orizontul 2007". Publicatia franceza gaseste ca motivul amanarii este numitorul comun al celor doua candidate: coruptia care cangreneaza aceste tari inca de la caderea comunismului. Adaptarea cadrului juridic la normele europene, actiune care s-a indeplinit mai rapid la Sofia decat la Bucuresti, nu este suficienta pentru a eradica flagelul coruptiei, deoarece "respectul pentru lege este aleatoriu la marginile orientale ale Europei". In ceea ce priveste cuantificarea coruptiei, Le Monde apreciaza ca Romania detine recordul in materie si citeaza ultimul raport al Comisiei Europene, unde Romania este "somata" sa atace aceasta problema sistemica, desi mesajele de acest tip nu ajung cu usurinta la urechile autoritatilor romane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii