Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:55 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul USR Stelian Ion, în audienţă la ministrul Energiei, Anton Anton. Ce soluţii bombastice propune ministrul pentru rezolvarea crizei apei calde la Constanţa? (document)

ro

02 Oct, 2018 00:00 3517 Marime text
Stelian Ion s-a întâlnit ieri cu ministrul Energiei pentru a găsi o soluţie în ceea ce priveşte reluarea furnizării apei calde către constănţenii racordaţi la sistemul centralizat. „Am fost să vorbesc cu ministrul Energiei despre faptul că municipiul Constanţa a rămas fără apă caldă. Mi-a spus că Regia de Termoficare, unitate din subordinea Consiliului Local Constanţa, are o datorie curentă de peste 50 de milioane de lei către Electrocentrale Constanţa SA (CET), care, la rândul său, este în imposibilitatea de a achita preţul gazului către furnizorul său. De asemenea, mi-a relatat că, de la începutul anului, a avut patru întâlniri cu primarul Decebal Făgădău, că acesta ştia de gravitatea situaţiei, că s-au tot întocmit planuri de reeşalonare a acestor datorii, care nu au fost respectate, şi că nu poate relua furnizarea apei calde până nu se achită datoriile. Vede o rezolvare într-o hotărâre de guvern care va fi adoptată joia următoare, care va permite primăriilor să se împrumute pentru plata agentului termic, sau într-o discuţie a primarului şi un angajament al acestuia faţă de furnizorul de gaze prin care să i se garanteze plata sumelor restante.
 
O a treia soluţie pe termen lung ar fi ca Primăria Constanţa să preia CET-ul. Dacă acum, când încă nu a fost furnizat agent termic pentru încălzire avem această situaţie, cum va fi când va veni frigul, iar costurile vor creşte de 10 ori? Mi se pare de neconceput că instituţiile statului şi politicienii intră în lupte politice în defavoarea celor mulţi, care nu au nicio vină, cu excepţia poate a celei că unii dintre ei le-au acordat prin vot încrederea lor. Dacă este adevărat că există totuşi o datorie considerabilă, iar primarul încearcă să denatureze adevărul şi să convingă populaţia că plata este la zi, ba chiar sunt efectuate plăţi în avans, este clar că avem de-a face cu rea-voinţă din partea primarului şi că singurul remediu decent ar fi demisia acestuia.
Explicaţia Primăriei că a contestat în instanţă unele facturi nu ţine. Până una-alta, aceste facturi trebuie achitate, obligaţia de plată a sumelor restante nu este suspendată prin simpla contestare în instanţă a facturilor”, spune deputatul USR de Constanţa.
 
Concluzia? Ministerul Energiei pare că nu va face niciun pas înapoi, iar rezolvarea acestei probleme este legată de demersurile primarului. „Este de neînţeles de ce primarul nu a luat în serios toate discuţiile şi avertizările venite din partea CET şi a Ministerului Energiei. Vrea ALDE, care administrează CET-ul, să îl facă responsabil fără vină pe Decebal Făgădău sau creează primarul o problemă pentru a poza ulterior în salvatorul situaţiei? Părerea mea este că ambele părţi au o parte de vină: ministerul Energiei (ALDE), pentru inflexibilitatea de care dă dovadă şi pentru faptul că nu se adresează direct constănţenilor, primarul, pentru că afirmă că nu există datorii curente către CET, pentru că se bazează pe principiul «hai că merge şi aşa, îi mai ducem cu vorba pe creditori, că doar n-or fi nebuni să oprească apa caldă!... », pentru că nu a găsit soluţii pe termen lung pentru această boală cronică a Constanţei, deşi a fost viceprimar şi este primar de atâta amar de vreme”, a conchis parlamentarul Stelian Ion, într-o declaraţie acordată cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Precizăm că ministrul Energiei nu a prezentat nicio dovadă scriptică în discuţia cu deputatul USR Stelian Ion.
 
Facem menţiunea că şi edilul-şef Decebal Făgădău s-a aflat ieri la Bucureşti pentru a încerca să deblocheze situaţia neplăcută pe care constănţenii sunt obligaţi s-o accepte de mai bine de o săptămână, dacă luăm în calcul şi perioada de revizie anuală pe care CET ne-o bagă pe gât în fiecare an.
 
În acest context, reiterăm şi punctul de vedere al municipalităţii în legătură cu scandalul declanşat după ce Electrocentrale Constanţa a decis să nu mai reia, după finalizarea reviziei de toamnă, furnizarea apei calde la Constanţa: „Primăria Municipiului Constanţa nu are nicio datorie către CET sau RADET, ba chiar a plătit bani în avans. RADET nu recunoaşte nicio presupusă datorie către Electrocentrale Constanţa SA, existând procese pe rol în acest sens”, susţine primarul Decebal Făgădău, care în acest sens, a prezentat şi dovada tuturor facturilor emise de către Electrocentrale Constanţa SA şi a plăţilor efectuate de către RADET Constanţa în anul 2018, pe care o puteţi vizualiza în secţiunea „Documente”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • octaviana simona ursu 02 Oct, 2018 09:26 Din pacate ptr.noi toti, o mare parte dintre constanteni sunt ignoranti si nu inteleg cum clasa politica , la unison cu edilul orasului isi manifesta intreaga "competenta" in slujba noastra, a tuturor. Daca as fi in asentimentul lor ( al celor multi pe care nu-i putem compara cu cei putini asa cum spunea Liiceanu) as striga ca in anii 80: "Multumim din inima partidului " ,aveti toata stima si mindria noastra.