Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Desi se fura din garniturile de tren, prefectului nu i se pare important

ro

11 Dec, 2003 00:00 915 Marime text

Fierul vechi, marul discordiei in judetul Constanta

# Politia a dat amenzi de aproape 70 milioane lei * Garda de Mediu a verificat, in acest an, 31 de agenti economici care comercializeaza sau achizitioneaza fier vechi

Amploarea pe care a luat-o fenomenul furturilor de fier vechi de pe calea ferata este cauzata de diferiti factori: de la pretul foarte ridicat al acestor metale pana la inexistenta, vreme indelungata, a unor legi ferme care sa reglementeze comertul cu materiale reciclabile. Si de ce n-ar continua, de ce n-ar fura unii de la Calea Ferata diverse componente, cand pretul metalelor pe care acestea le contin este atat de atractiv?! Pe de alta parte, reprezentantul Guvernului in teritoriu sustine, sus si tare, ca nu-l intereseaza furtul de fier vechi din garniturile de tren, aceasta fiind problema hotilor si a beneficiarilor. Credem ca este totusi un punct de vedere eronat sau chiar egoist.Zeci de tone de fier vechi dispar inca in fiecare saptamana din garniturile de tren ce tranziteaza prin toate garile din judetul Constanta. Vagoanele sunt golite de marfa intre statii, dar hotii nu se tem sa vina chiar in gara, de unde nu de putine ori au furat fierul vechi. De altfel, in cadrul Comandamentului instituit la Prefectura in urma cu o saptamana pentru monitorizarea activitatilor care presupun comercializarea si achizitionarea de fier vechi, autoritatile chiar au recunoscut ca situatia in ce priveste furtul de fier vechi a scapat de sub control, hotii fiind organizati in adevarate retele foarte bine organizate. Desi Politia ii prinde cateodata pe hoti, acestia scapa cu cate o amenda, iar toate pierderile sunt suportate de catre SN Transport Feroviar Marfa - Sucursala Constanta, care are de platit beneficiarilor suma echivalenta cantitatii de fier vechi furate. Dupa ultimele discutii purtate intre Comandamentul Teritorial de Jandarmi si SN Transport Feroviar Marfa - Sucursala Constanta, s-a decis sa se asigure de catre jandarmi paza trenurilor care transporta fier vechi. SNTFM Constanta a primit aprobarea de la Compania Nationala sa se angajeze o firma de paza, de specialitate, pentru ca pe ruta Fetesti-Constanta trenurile sa fie pazite. Ultimele controale au scos la iveala o serie de ilegalitati in ce priveste furtul de fier vechi de pe calea ferata. Hotii fura tot ce apuca: fier vechi sau componente de la vagoane sau instalatiile CFR. Grupurile de hoti nu se dau in laturi de la nimic: se fura din vagoane chiar si din mers, dispar peste noapte componente de la instalatiile de cale ferata, dispar uneori si bucati intregi de sina. Politistii, uneori putini la numar, nu reusesc mare lucru. Zilnic se fac si se desfac sapte-opt garnituri. Marfa furata ajunge la centrele de colectare a materialelor refolosibile. Specialistii spun ca, nu de putine ori, achizitorii primesc marfa, chiar daca isi dau seama ca provine din furturi. Atat politistii, cat si hotii au metodele lor. Politistii incearca sa acopere zonele predispuse furtului de fier vechi cu cat mai multe patrulari, in ultima saptamana fiind organizate 11 pande pe tronsonul Cernavoda - Triaj Constanta.

In aceasta saptamana s-au furat 1,3 tone de deseuri de fier

Seful Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, chestor Traian Jipa, prezent la intalnirea saptamanala a comandamentului, a precizat ca dupa constituirea acestuia s-au reunit toate institutiile de specialitate la sediul IPJ. Cu aceasta ocazie, s-au stabilit trei directii de actiune. Pe soselele nationale, respectiv Constanta-Harsova si Constanta-Cernavoda, se va actiona pentru a se urmari legalitatea transporturilor si a celorlalte activitati pe fiecare domeniu in parte. In cadrul acestor actiuni se vor inspecta si centrele de colectare si se vor verifica legalitatea functionarii acestora si activitatea economico-financiara desfasurata. Deja in ultima saptamana au fost controlate 17 societati care au ca obiect de activitate achizitionarea si comercializarea de fier vechi. In aceasta directie sunt implicate sase echipe comune. Seful IPJ Constanta a mai adaugat ca, in urma controalelor, au fost depistati 16 infractori si au fost sanctionate contraventional 20 de persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 61,8 milioane lei. Desi nu este mare lucru, totusi au fost depistate mai multe persoane avand in posesie aproximativ 1,3 tone de deseuri de fier sustrase de la Lafarge Romcim Medgidia. Vali Ghinea, reprezentantul Garzii de Mediu Constanta, a subscris la actiunile intreprinse de celelalte institutii implicate in acest Comandament. Astfel, comisarii Garzii de Mediu au intreprins in anul 2003 31 de controale la toate societatile care valorifica si comercializeaza fierul vechi. In urma acestor controale au fost amendate zece societati specifice cu 210 milioane lei. Chiar si asa, in opinia reprezentantului Guvernului in teritoriu, comisarii Garzii de Mediu nu au eficienta in activitatea intreprinsa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii