Discuțiile privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, reluate în Coaliție, săptămâna viitoare
Discuțiile privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, reluate în Coaliție,
01 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3063
Marime text
- Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a susținut din nou în şedinţa de coaliţie desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)
- Ion a menţionat că nu s-a ajuns la niciun rezultat, întrucât "PNL nu a venit cu o anumită soluţie"
- Discuţiile vor fi reluate pe acest subiect săptămâna viitoare
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a susținut din nou în şedinţa de coaliţie desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), menţionând că nu s-a ajuns la niciun rezultat, întrucât "PNL nu a venit cu o anumită soluţie", iar discuţiile vor fi reluate pe acest subiect săptămâna viitoare, până când se va debloca această "situaţie neplăcută".
„Colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări. Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente", a precizat Stelian Ion.
El a adăugat că liberalii au venit la şedinţă cu o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia.
"Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut. Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (...). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie", a afirmat ministrul Justiţiei.
În opinia lui, Coaliţia ar fi trebuit să meargă mai departe cu acest proiect, respectiv desfiinţarea SIIJ, pe care şi l-a asumat în programul de guvernare.
"Orice alte modificări trebuie aduse în legile justiţiei, pe care le avem şi pe acestea în dezbatere, dar noi cu toţii în această coaliţie ne-am asumat că primul pas pe care îl facem în această reformă printr-un proiect separat de lege este desfiinţarea SIIJ. Alte chestiuni colaterale pot fi reglementate prin legile Justiţiei", a încheiat Ion.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect prin care suplimentează numărul posturilor de grefieri
ZIUA LIVE. Rezoluțiile lui Stelian Ion. Ce vrea ministrul Justiției să rămână după mandatul său!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii