Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După Moinescu, Mișa, Stroe și Moga, județul Constanța mai dă un ministru. Stelian Ion va prelua portofoliul Justiţiei

ro

21 Dec, 2020 00:00 3626 Marime text
  • Noul Parlament a fost convocat de președintele Klaus Iohannis pentru mâine, 21 decembrie
  • Între timp, liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un acord privind împărţirea ministerelor
  • Dacă nu se va întâmpla ceva spectaculos, în următoarele zile, deputatul de Constanța, Stelian Ion este favorit să preia ministerul Justiţiei
  • Ion a fost candidatul USR-PLUS la alegerile pentru Primăria Constanţa și a pierdut fotoliul de primar la 4000 de voturi diferență și se află la al doilea mandat de parlamentar
  • Este de profesie avocat și a pus bazele asociației Verde Urban care luptă pentru respectarea și îmbunătățirea reglementărilor urbanistice, pentru protecția mediului, împotriva abuzurilor admnistrației publice și pentru creșterea gradului de implicare civică a cetățenilor
  • De-a lungul anilor, s-au mai regăsit și alți politicieni  constănțeni în guvernele României, începând cu Dumitru Moinescu, fost ministru al Comunicațiilor și al Turismului, apoi Ionuț Mișa, la Finanțe Publice, Felix Stroe la Transporturi și Nicolae Moga la Ministerul Afacerilor Interne
 
Noul Parlament a fost convocat de președintele Klaus Iohannis pentru mâine, 21 decembrie.
Înainte însă ca guvernul să meargă în Parlament pentru audieri și, ulterior, pentru votul de învestire, ar urma să aibă loc o nouă rundă de consultări la Cotroceni.
Președintele trebuie să desemneze oficial candidatul pentru postul de prim-ministru.

Potrivit Constituției, art.103, acesta are la dispoziție 10 zile de la desemnare pentru a prezenta Camerei Deputaților și Senatului lista și programul de guvernare și pentru a obține votul de învestire.
Între timp, liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au ajuns la un acord privind împărţirea ministerelor.
Conform declaraţiilor făcute de participanţii la discuţii, programul de guvernare va fi convenit la nivelul echipelor organizate pe domenii, iar eventualele dezacorduri vor fi soluţionate în cadrul echipei de negociere politică, la nivel de lideri.
Un posibil subiect pe care vor trebui armonizate poziţiile partidelor din coaliţia de guvernare este legat de legislaţia electorală iar o  prioritate pentru noul Guvern o constituie combaterea pandemiei.
În urma negocierilor, a fost decisă nominalizarea lui Florin Cîţu pentru postul de premier şi au fost împărţite cele 18 ministere din cadrul Executivului, nouă urmând să revină PNL, şase USR PLUS şi trei UDMR.

Noul Cabinet ar urma să aibă doi vicepremieri, care ar putea fi Dan Barna şi Kelemen Hunor.
Portofoliile pe care le va gestiona PNL sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

La Apărare şi Externe ar urma să rămână actualii miniştri, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu. La Finanţe, nominalizat este Lucian Ovidiu Heiuş, Sebastian Burduja, la Interne - ar putea rămâne Marcel Vela, dar sunt vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu.

Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educaţie ar putea fi propusă Raluca Turcan, dar este vehiculat şi numele lui Sorin Câmpeanu. La Agricultură, alături de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru.
Cultură, Bogdan Gheoghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii, Robert Sighiartău.
 
Ministerele USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene.
 
În acest caz, nominalizații sunt:  Stelian Ion - Justiţie, Vlad Voiculescu - Sănătate, Cătălin Drulă – Transporturi și Cristian Ghinea - Fonduri Europene.
 
UDMR va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu - Tanczos Barna.

Stelian Ion, al cincilea ministru constănțean


Dacă nu se va întâmpla ceva spectaculos, în următoarele zile, deputatul de Constanța, Stelian Ion este favorit să preia ministerul Justiţiei.

Stelian Ion a fost candidatul USR-PLUS la alegerile pentru Primăria Constanţa și a pierdut fotoliul de primar la 4000 de voturi diferență și se află la al doilea mandat de parlamentar. Este de profesie avocat și a pus bazele asociației Verde Urban care luptă pentru respectarea și îmbunătățirea reglementărilor urbanistice, pentru protecția mediului, împotriva abuzurilor admnistrației publice și pentru creșterea gradului de implicare civică a cetățenilor.
Reaminim că de-a lungul anilor, s-au mai regăsit și alți politicieni constănțeni în guvernele României, începând cu Dumitru Moinescu, fost ministru al Comunicațiilor și al Turismului, apoi Ionuț Mișa, la Finanțe Publice, Felix Stroe la Transporturi și Nicolae Moga la Ministerul Afacerilor Interne.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii