Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După primele luni de mandat, aleşii opoziţiei, mai activi Deputaţii de Constanţa, mai harnici decât senatorii. Parlamentari care au deschis gura doar la jurământ! (galerie foto)

ro

24 Apr, 2017 00:00 7316 Marime text
Circumscripţia nr. 14 Constanţa are în actualul Legislativ 16 parlamentari, 11 deputaţi şi cinci senatori. Unul dintre deputaţi, Mircea Dobre (PSD), deţine şi portofoliul de demnitar la Ministerul Turismului. Toţi ceilalţi îşi desfăşoară activitatea în următorii patru ani în comisiile de specialitate de la nivelul Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului României. Vă prezentăm în continuare sinteza activităţii parlamentare, după aproape jumătate de an din primul mandat al legislaturii 2016 - 2020. 

PSD - cinci deputaţi şi trei senatori  

PSD a reuşit să câştige la alegerile din decembrie 2016 cele mai multe mandate de parlamentari, opt la număr, şi să ocupe şi funcţii în comisiile de specialitate din Parlament.
Senatorul social-democrat Ştefan Mihu face parte din două comisii. El este secretar al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi membru în Comisia economică, industrii şi servicii.
 
În primele luni în Senatul României, Ştefan Mihu (PSD) a fost co-iniţiator a trei propuneri legislative (propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 1 din Legea 15/09.01.2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală şi propunere legislativă pentru modificarea art. 41 şi a art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor).
 
Deputatul Iulian Iancu este preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii. În lunile scurse de la alegerile parlamentare, deputatul a avut 21 de luări de cuvânt şi a fost co-iniţiator al propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Codului Penal.
 
Deputatul Radu Babuş a făcut parte, pentru o lună, din Comisia pentru industrii şi servicii, iar în prezent activează în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Babuş a avut în primele luni ale mandatului două luări de cuvânt şi a participat la iniţierea a patru propuneri legislative, cum ar fi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale sau propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1991 a contabilităţii şi modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 a societăţilor comerciale, modificarea şi completarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
 
George Vişan, şi el deputat PSD, este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Activitatea sa parlamentară în primele luni de mandat s-a rezumat la o singură luare de cuvânt la depunerea jurământului şi la susţinerea, în calitate de co-iniţiator, la patru propuneri legislative. Iată două dintre ele: propunere legislativă privind transmiterea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor aflate în concesiunea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi, în domeniul public al judeţului Tulcea şi propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
 
Deputatul Cristina Dumitrache este membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor. Dumitrache a avut două luări de cuvânt, a adresat două întrebări şi interpelări şi a participat în calitate de co-iniţiator la trei propuneri legislative (n.r. propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 209 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, propunere legislativă privind modalitatea de gestionare a pungilor de plastic şi propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale).
 
Senatorul Nicolae Moga (PSD) este membru în Comisia de validare şi în Comisia românilor de pretutindeni. În primele şase luni de mandat, Moga a participat la iniţierea a trei propuneri legislative.
 

Senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Brăiloiu a avut o singură luare de cuvânt - depunerea jurământului - şi a semnat şapte propuneri legislative.
 
Mircea Dobre, deputat PSD şi ministru al Turismului în Guvernul condus de Sorin Grindeanu, a avut două luări de cuvânt în Parlament: la depunerea jurământului şi la dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2017.

PNL - doi deputaţi şi un senator  

Liberalii constănţeni nu au reuşit să prindă funcţii în cadrul comisiilor parlamentare, cu excepţia lui Bogdan Huţucă (PNL), care este vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Huţucă a fost, de altfel, unul dintre cei mai activi parlamentari în primele luni de mandat. Opt luări de cuvânt, trei declaraţii politice, opt propuneri legislative iniţiate şi nouă întrebări şi interpelări adresate miniştrilor cabinetului Grindeanu. Activitatea deputatului poate fi vizualizată şi pe pagina Camerei Deputaţilor.
   
Celălalt deputat liberal, Robert Boroianu, este membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Boroianu a avut patru luări de cuvânt, a susţinut trei declaraţii politice şi a semnat pentru trei propuneri legislative. Totodată, a adresat opt întrebări şi interpelări. Una dintre declaraţiile politice face referire la „aprobarea programului-pilot «Masă la şcoală», ce reprezintă un prim pas pentru combaterea abandonului şcolar“.

Senatorul Vergil Chiţac este membru în două comisii: cea pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cea pentru transporturi şi energie. Senatorul este co-iniţiator a şase proiecte legislative, printre care: propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general sau propunere legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. 

Banias, singurul parlamentar ALDE 

Ca să fie sigur că va merge încă un mandat în Legislativ, preşedintele ALDE Constanţa, Mircea Banias, a candidat pentru Camera Deputaţilor. Emoţiile i-au stat în gât până la redistribuirea mandatelor, când acesta a reuşit să obţină un post de deputat. Ajuns în Camera Deputaţilor, acesta a ştiut să negocieze, iar acum este vicepreşedinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură. Banias nu a vorbit în Parlament decât la depunerea jurământului şi a semnat pentru susţinerea a două propuneri legislative.

Deputatul UDMR, membru în două comisii 

István-János Antal, reprezentantul UDMR în Parlamentul României, este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, dar şi al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor. István-János Antal a susţinut o declaraţie politică privind condiţiile de detenţie în penitenciarele din România, a semnat pentru susţinerea a opt propuneri legislative şi a iniţiat un proiect privind completarea articolului 113 al Regulamentului Camerei Deputaţilor. 

Parlamentarii USR după primele luni de mandat 

Senatorul USR de Constanţa Nicoleta Ramona Dinu face parte din două comisii. Este vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică şi membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României. Dinu a susţinut şase propuneri legislative şi o moţiune.
 
La rândul său, deputatul USR Stelian Cristian Ion este membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care se pliază profesiei sale de avocat. Deputatul a avut opt luări de cuvânt, a iniţiat o propunere legislativă - privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman - şi a adresat o întrebare ministrului Educaţiei.

Turcescu, cel mai activ deputat constănţean 

Deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu este secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Turcescu a fost desemnat prin votul colegilor şi vicepreşedinte al Comisiei pentru regulament din Camera Deputaţilor. Deputatul PMP a avut 20 de luări de cuvânt în 16 şedinţe, a susţinut cinci declaraţii politice, a semnat pentru opt propuneri legislative şi a adresat şapte întrebări şi interpelări. Cele mai importante vizează: construcţia de creşe şi grădiniţe în judeţul Constanţa, identificarea tuturor clădirilor cu risc seismic ridicat şi demararea unui program naţional de consolidare a acestora sau demiterea prefectului Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii