Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evacuarea de la Cernavodă, pe ocolite Nicuşor spune că nu-i ajunge bugetul să acceseze fonduri pentru DJ 223 (galerie foto)

ro

23 Mar, 2011 02:28 2417 Marime text
comisie_nicusor_Seimeni_45.jpgConsilierii judeţeni au aprobat ieri în şedinţă constituirea Comisiei de evaluare şi analiză a riscului nuclear la nivelul judeţului Constanţa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că din această structură fac parte parlamentarii PSD, PDL şi PNL ai Constanţei - senatorii Alexandru Mazăre (PSD), Mircea Banias (PDL), Nicolae Moga (PSD), Puiu Haşotti (PNL), deputaţii Gheorghe Dragomir (PNL), Mihai Lupu (PNL), Cristina Dumitrache (PSD), Constantin Chirilă (PDL), Zanfir Iorguş (PDL), Eduard Martin (PSD), Matei Brătianu (PSD), Manuela Mitrea (PSD), Antonella Marinescu (PSD), primarul oraşului Cernavodă Mariana Mircea, consilierii judeţeni Laurenţiu Marin (PSD), Nicolae Peride (PSD), Nicolae Buriac (PSD), Adrian Gheorghiţă (PDL), Victor Rădulescu (PNL) şi academicianul Traian Gomoiu.

Şeful CJC a precizat că este necesară existenţa unei comisii care să analizeze riscul nuclear la care sunt supuşi cetăţenii oraşului Cernavodă, cât şi ai judeţului Constanţa, în contextul evenimentelor petrecute în Japonia.

Drumul de evacuare în caz de accident nuclear, o ruină

Şeful CJC a abordat şi problema drumului de evacuare care face legătura între Seimeni şi Cernavodă. Într-o ediţie anterioară, relatam faptul că o bună bucată din DJ 223 s-a prăbuşit în 2005, în zona localităţii Seimeni spre satul Dunărea, în urma alunecărilor de teren, şi de atunci nu s-a luat nicio măsură pentru prevenirea fenomenului care este pe cale să înghită întreaga localitate. Drumul prăbuşit despre care am vorbit avea şi destinaţia de variantă de evacuare în caz de accident nuclear la Centrala din Cernavodă, pe direcţia Cernavodă - Seimeni - Dunărea - Topalu - Hârşova. Acum, că această legătură directă între Seimeni şi Dunărea nu mai există, în caz de necesitate, evacuarea se va face pe o variantă ocolitoare, mai exact, de la Seimeni se merge pe drumul către Siliştea, iar apoi se face la stânga pe drumul către Dunărea. În ediţia online puteţi vizualiza mai multe imagini cu porţiunea prăbuşită din DJ 223.

Pentru situaţia de la Seimeni, Nicuşor Constantinescu a dat vina pe Guvern, afirmând că din 2004 a făcut vreo trei memorii către Executiv pentru alocarea de fonduri pentru repararea drumului judeţean de la Seimeni, dar că nu a primit niciun răspuns. Şeful CJC a pierdut aşadar din vedere faptul că alunecarea de teren care a rupt DJ 223 s-a produs în 2005.

„Problema este de importanţă naţională"

comisie_Seimeni_viceprimar_Niculai_Soare_28.jpgTrecând peste acest aspect, trebuie precizat că pericolul alunecărilor de teren din Seimeni este unul real. Întrebat de ce instituţia pe care o conduce nu a accesat fonduri europene pentru consolidarea DJ 223, aşa cum a obţinut, de exemplu, pentru DJ 228 Nazarcea - DN 2A (Ovidiu), Nicuşor Constantinescu a precizat că bugetul CJC nu ar putea acoperi co-finanţarea unui astfel de proiect, care ar avea costuri uriaşe, adăugând totodată că situaţia de la Seimeni este o problemă de interes naţional. „Suma pentru a reabilita întreaga zonă de acolo depăşeşte bugetul Consiliului Judeţean pe 10 ani. Există studii de fezabilitate şi de oportunitate. În plus, problema evacuării în caz de accident nuclear este una de importanţă naţională, nu judeţeană", a afirmat Constantinescu.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii