Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:50 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fântânile arteziene din Mamaia, „pârloage“ cu potenţial imobiliar (galerie foto)

ro

05 Jul, 2011 00:00 3800 Marime text

fantani_2.jpg La aspectul vlăguit al staţiunii supranumită, altădată, Perla Litoralului, contribuie şi fântânile arteziene neîngrijite, care s-au transformat, de-a lungul anilor, în ecosisteme de baltă la scară mică.

Într-o ediţie anterioară, relatam despre o potenţială moşie cu vedere la mare în staţiunea Mamaia - terenul pe care se află încă Teatrul de Vară Constanţa, clădire ajunsă în paragină din cauza indiferenţei autorităţilor judeţului. Un cititor ne-a atras atenţia asupra faptului că sunt mai multe „pârloage" în Mamaia, care ar putea fi exploatate din punct de vedere imobiliar.

Din această categorie, despre care autorităţile vor să ne facă să credem că au uitat, fac parte şi fântânile arteziene din staţiunea Mamaia, care, în urmă cu mai bine de un deceniu, impresionau prin frumuseţea lor. Astăzi, aceste întinderi de apă nu mai îndeplinesc şi funcţiunea estetică pentru care au fost construite. O simplă privire către aceste ochiuri de apă te face să vrei să îţi întorci capul cât mai repede, în căutarea unei alte privelişti, mai îmbietoare. Între noi fie vorba, staţiunea supranumită, în anii trecuţi, Perla Litoralului, nu mai este nici măcar o umbră a ceea ce poate fi numită o „perlă" a vacanţelor de vară. Dacă întorci capul dinspre fântâni şi te uiţi în jur, poţi vedea aleile pavate nemăturate, fel şi fel de ambalaje aruncate la întâmplare sau spaţii verzi pârlite de soare care, probabil, nu au mai văzut demult sămânţă de gazon. Mai mult decât atât, aliniamentele „verzi", suferă, se pare, de o încreţire a scoarţei pentru că, pe margini, pământul s-a ridicat din loc în loc, creând adevărate văgăuni, aşa încât, te aştepţi parcă să-ţi sară în faţă, în timp ce te plimbi pe alee, vreun popândău curios, care să te întrebe, cu privirea iscoditoare, ce cauţi tu în habitatul lui. Revenind la fântânile arteziene, şi ele au sălbăticia lor. Cultura de stuf ce a răsărit din belşug, şi care creează condiţiile necesare dezvoltării unui ecosistem de baltă în toată regula, demonstrează că nimeni nu s-a mai preocupat de multă vreme de aspectul lor. Păsările sălbatice ciripesc de zor, de dimineaţă şi până seara, întrecându-se în triluri cu brotacii ce sălăşluiesc în micile bălţi care au avut, altădată, funcţiunea de fântâni. Pe lângă broaştele, peştişorii, mormolocii, pe care-i vezi înotând prin hăţişul vegetaţiei acvatice, din care nu lipseşte mătasea broaştei, mai poţi vedea, plutind în derivă pe suprafaţa verde-pământie a apei din fântâni, şi diverse ambalaje din plastic aruncate cine ştie de când.

A fost odată un lac... în spatele Teatrului de Vară

O „pârloagă" ce ar putea fi exploatată din punct de vedere imobiliar este şi suprafaţa generoasă din spatele Teatrului de Vară Mamaia, pe care, altădată, exista un lac. Astăzi, este doar un teren abandonat, numai bun pentru ridicat pe el un gigant din beton.
Cititorul nostru ne-a atras atenţia şi asupra statuilor din bronz care existau odinioară în Mamaia. Din ceea ce am văzut în peregrinările prin staţiune, nu mai există decât o statuie din bronz şi una din marmură. Unde au dispărut sculpturile şi de ce sunt atât de neîngrijite fântânile care înfrumuseţau staţiunea am încercat să aflăm de la cei care conduc municipalitatea. Cum viceprimarul Decebal Făgădău nu a putut fi contactat telefonic, am încercat să luăm legătura, cum era şi firesc, cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, care ne-a expediat rapid: „Nu am timp!". Încercările ulterioare de a lua legătura cu Tramudana au fost, de asemenea, în zadar.
Am reuşit, în schimb, să stăm de vorbă cu directorul Comercial-Prestaţii din cadrul SCIL Confort Urban, Claudiu Rădulescu. Acesta ne-a declarat că s-au desfăşurat şi se vor desfăşura în continuare lucrări de întreţinere şi curăţire a fântânilor. Întrebat de ce nu sunt vizibile aceste lucrări, Rădulescu a afirmat că fondurile pentru întreţinerea fântânilor sunt puţine. Cât despre reducerea numărului de statui din peisaj, el a precizat: „De statui nu ne ocupăm noi"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii