Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fara perdea la alegeri

ro

27 Mar, 2004 00:00 816 Marime text

Cu pasi mici catre Europa

Dupa ce a fost nominalizata la fruntase pentru finalizarea legilor fondului funciar, Constanta a fost printre codase la lucrarile agricole # Pentru organizarea alegerilor locale, Inspectoratul Scolar Judetean si primarii localitatilor trebuie sa ia masuri in vederea amenajarii spatiilor * DGAIA trebuie sa formeze echipe care sa verifice calitatea semintelor * Mieii si produsele alimentare din magazine, tema pentru descentralizate

Prefectii, reprezentantii consiliilor judetene si ai institutiilor deconcentrate au participat, ca in fiecare saptamana, la intalnirea cu reprezentantii Executivului. Temele abordate de centru au fost de stricta actualitate: organizarea alegerilor locale, campania agricola de primavara si stadiul indeplinirii programului guvernarii PSD. Ministrul delegat pentru Administratie a cerut prefecturilor sa se implice in buna organizare a alegerilor locale, mai ales ca Legea 64 din 2004 urmeaza sa fie publicata, deci sa intre in vigoare. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a prezentat situatia privind campania agricola de primavara la nivel national si a mentionat Constanta la capitolul "nu faceti ca ei". Una calda, alta rece! Tot judetul Constanta a fost nominalizat la sectiunea fruntasi in aplicarea legilor fondului funciar. Ministrul delegat pentru Administratie a raspuns atacurilor formulate de partidele de opozitie cu privire la descentralizarea administratiilor locale. Gabriel Oprea a declarat, cu ton apasat, ca este vorba de acuzatii "nefondate si rea-credinta". Ministrul a sustinut ca, spre exasperarea adversarilor politici, aplicarea programului de guvernare a mentinut un ritm sustinut, ba chiar s-a accelerat, iar descentralizarea administratiei locale a inceput imediat dupa preluarea puterii si s-a materializat prin trecerea in responsabilitatea primariilor a scolilor, spitalelor, institutiilor pentru ocrotirea copiilor si a persoanelor cu handicap, precum si a centralelor electrice. In opinia lui Oprea, lucrurile nu trebuie lasate de izbeliste in ceea ce priveste modul in care se cheltuiesc banii de la bugetul de stat ce ajung in teritoriu. Fondurile nu trebuie sa se afle "la bunul plac al administratiilor locale", a declarat ministrul, referindu-se la controlul financiar strict exercitat de stat. Oprea a tinut sa precizeze ca, in cei aproape patru ani de cand PSD se afla la guvernare, s-a inregistrat o relaxare fiscala fara precedent in Romania postrevolutionara.

"Veniti aici pentru prefect! Respectati-l..."

Aproape dupa fiecare videoconferinta, reprezentantul Guvernului in teritoriu si conducerile descentralizatelor se intalnesc cu primarii din localitatile judetului pentru a discuta modalitatile de punere in practica a indicatiilor transmise prin eter de la Bucuresti. Prefectul, nemultumit de faptul ca auditoriul nu era atent la discursul sau legat de prioritatile judetului, a facut observatie celor vinovati, ca la scoala: "Veniti aici pentru prefect! Respectati-l...". Chestiunea arzatoare la ordinea zilei a fost, bineinteles, pregatirea alegerilor locale programate pentru luna iunie. Prefectul a solicitat implicarea Inspectoratului Scolar Judetean, institutie care pune la dispozitie spatiile pentru sectiile de votare, in inventarierea spatiilor. Deja inspectorii scolari au fost repartizati pe zone si verifica modul in care se desfasoara, in acest sens, activitatea in unitatile de invatamant. Cei mai importanti factori in organizarea alegerilor raman primariile. Prefectul a dat indicatii pretioase conducerilor administratiilor locale care trebuie sa igienizeze si sa amenajeze spatiile in care vor functiona sectiile de votare. Mai mult chiar, primarilor li s-a sugerat sa aiba in vedere modernizari, care pot incepe cu renuntarea la perimatele cabine de vot cu perdelute. Ideal ar fi, pentru ca tot ne pregatim sa intram in Europa, ca primariile sa comande pupitre cu pereti laterali inalti care sa asigure confidentialitatea procesului electoral si urne "frumoase si zdravene" cu care am putea pasi in randul lumii civilizate. Prefectul a cerul Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala sa prezinte o informare cu privire la modul in care au fost atribuite spatiile zootehnice pentru specialisti. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat ca detine date care atesta faptul ca astfel de spatii au fost atribuite unor persoane care nu ar fi trebuit sa beneficieze de prevederile legale in domeniu. Un astfel de caz poate fi cel al "Agiloq" - Agigea, unitate aflata in lichidare judiciara. Gurile rele spun ca se incerca sistarea lichidarii si se actioneaza pentru semnarea unui contract de asociere cu o societate agricola. Aceleasi guri, care nu mai tac, sustin ca Gheorghe Lamureanu, candidatul PSD la Primaria Agigea, este paravanul dupa care s-ar afla insusi ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, si Petre Stanca, unul dintre oamenii importanti din organizatia judeteana a PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii