Filiera Hristu Cati - Traian Vasea Edilul din Cogealac are voie să se plimbe prin judeţ
Filiera Hristu Cati - Traian Vasea:Edilul din Cogealac are voie să se plimbe prin judeţ
Obişnuită a instanţelor, Claudia Mihalcea a putut fi observată în nenumărate rânduri în compania lui Traian Vasea, zis Nică, trimis în judecată în urmă cu mai bine de trei ani de zile, pentru multiple fapte comise cu violenţă, printre care şi tentativă de omor calificat. Aşezată pe băncuţă, cu Codul penal şi cel de procedură penală în mână, femeia a ascultat atentă desfăşurarea procesului. În acest context, mai multe persoane s-au arătat surprinse de prezenţa apropiatei lui Vasea la procesul edilului din Cogealac, surse avizate susţinând că nu este exclus să existe o legătură între cei doi. Nici bine n-a început însă judecarea dosarului că avocaţii apărării au invocat excepţia nelegalei sesizări a instanţei, solicitând trimiterea dosarului înapoi la procurori, pentru refacerea „cel puţin a actului de sesizare a instanţei, dacă nu a întregii urmăriri penale“.
Încălcarea dreptului la apărare
„Mă simt indignat că la acest moment, în acest an, procurorul ne pune în situaţia de a nu cunoaşte actele de urmărire penală care s-au desfăşurat în acest caz“, a afirmat avocatul Radu Doicescu, unul dintre apărătorii edilului din Cogealac şi al celorlalţi suspecţi. De asemenea, avocatul a vorbit şi despre „netransparenţa totală“ de care a dat dovadă procurorul ce a instrumentat cazul în faza de urmărire penală, afirmând că suspecţilor li s-a încălcat dreptul la apărare. În replică, procurorul de şedinţă a afirmat că au fost respectate toate dispoziţiile legale în vigoare şi că instanţa este legal sesizată. În urma deliberărilor, completul de judecată format din preşedintele Alina Elena Marin a respins excepţia de nelegală sesizare a instanţei invocată în cauză, hotărând că dosarul trebuie să rămână pe rolul Judecătoriei Constanţa. În continuare, Hristu Cati a fost chestionat în legătură cu o solicitare depusă la dosarul cauzei, cerere semnată „primarul comunei Cogealac“. Instanţa i-a pus în vedere lui Cati că este inculpat în calitate de persoană fizică, nefiind trimis în judecată în calitate de primar. Apărătorul edilului a afirmat că a fost vorba despre o eroare din partea suspectului. Întrebaţi dacă vor să dea declaraţii în cauză, toţi suspecţii, în frunte cu primarul, au precizat că se prevalează de dreptul la tăcere.
Control judiciar modificat
Spre sfârşitul şedinţei, apărarea a solicitat ridicarea controlului judiciar pentru suspecţi, dat fiind că, prin natura funcţiei pe care o exercită (primar, viceprimar), dar şi pentru că au pământuri în alte localităţi decât cele de domiciliu, sunt nevoiţi să se deplaseze prin tot judeţul, lucru practic imposibil în condiţiile controlului judiciar stabilit de instanţă la eliberarea lor. „Hristu Cati este primarul din Cogealac şi trebuie să se deplaseze în permanenţă la Prefectură sau la Consiliul Judeţean, dar şi la alte instituţii, cu treburile administrative zilnice“, au spus avocaţii. Totodată, aceştia au subliniat că primarul nu se poate deplasa, la acest moment, nici măcar pe întreaga rază a unităţii teritorial-administrative pe care o conduce. În urma deliberărilor, instanţa a admis cererea de modificare a controlului judiciar şi a decis ca primarul şi ceilalţi suspecţi judecaţi alături de el să se poată deplasa pe întreg teritoriul judeţului Constanţa. În ceea ce priveşte procesul propriu-zis, judecătorii au acordat un nou termen de judecată pentru data de 26 noiembrie, când vor fi citaţi primii zece martori din rechizitoriu. De menţionat că, în total, sunt 63 de martori în cauză.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp