Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostii parlamentari sfideaza legea

ro

08 Feb, 2005 00:00 1076 Marime text

Un sfert dintre deputati si senatori nu si-au depus declaratiile de avere la sfarsit de mandat

Institutul de Politici Publice va sesiza Comisia speciala de control al averilor inaltilor demnitari * Reprezentantii institutului doresc sa afle daca fostii parlamentari si-au depus declaratia completa de avere in maxim 15 zile de la expirarea mandatului * Judetul Constanta a fost reprezentat in legislatura 2000-2004 de 19 parlamentari * Sase dintre acestia nu si-au declarat averea la final de mandat * Cei care s-au dezis de la respectarea prevederilor legale sunt peremistii Gheorghe Ariton, Mircea Stoian si Ion Carciumaru, social-democratii Stefan Giuglea, Traian Rece si Bogdan Niculescu Duvaz, dar si independentul Metin Cerchez

Aproape un sfert dintre fostii parlamentari nu si-au depus declaratiile de avere la sfarsit de mandat sau au facut-o dupa ce termenul legal a expirat. Institutul de Politici Publice, care a constatat situatia, urmeaza sa sesizeze Comisia speciala de control al averilor inaltilor demnitari, comisie ce functioneaza pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reprezentantii Institutului de Politici Publice sustin ca nu pun in discutie modul in care respectivii parlamentari si-au dobandit averea, ci daca acestia si-au depus declaratia completa de avere in maxim 15 zile de la expirarea mandatului de deputat sau senator. In cazul in care fostii demnitari nu si-au depus declaratia de avere completa in termenul stabilit de lege, se declanseaza procedura de control, fara sa existe neaparat suspiciunea ca ar putea aparea o serie de inadvertente intre averea cu care termina functia si cea de inceput de mandat. Directorul Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, a mentionat ca institutia asteapta de la aceasta comisie speciala de control a averilor inaltilor demnitari in primul rand producerea unui precedent, cand vor exista primii parlamentari cercetati de catre o comisie, iar averile acestora vor fi si ele controlate. In cazul in care parlamentarii vor fi controlati si verificati, acestora li se vor compara bunurile pe care le-au detinut si le detin in prezent. Daca respectivele comisii vor constata ca exista, totusi, o discrepanta intre veniturile pe care le-au avut in ultimii ani si bunurile pe care le poseda, comisiile de control pot inainta o rezolutie fie catre Parchet, daca pe parcursul cercetarii se descopera alte fraude si alte infractiuni, fie direct catre instanta, care poate constata ca parlamentarii in cauza nu-si pot justifica anumite bunuri si poate dispune confiscarea acestora.

Inactivi si in ultimul ceas

In legislatura 2000-2004, judetul Constanta a trimis in cele doua Camere ale Parlamentului nici mai mult nici mai putin decat 19 deputati si senatori, reprezentanti ai PSD, PNL, PRM si ai minoritatilor.Desi numerosi, multi dintre parlamentarii constanteni nu s-au vazut la tribunele celor doua Camere. Majoritatea senatorilor si deputatilor au "stralucit" prin absente la capitolul initiative si propuneri legislative, nejustificandu-si, practic, mandatul de parlamentar. Altfel spus, multi dintre constantenii ajunsi in anul 2000 in Parlament s-au remarcat prin "disciplina" si "delicatetea" cu care nu au deranjat pe nimeni nici macar cu o luare de cuvant, daramite cu o propunere legislativa, cat de mica.Dupa patru ani in care au facut naveta intre Bucuresti si Constanta, la finalul mandatului, fostii parlamentari ai judetului s-au vazut nevoiti inca o data sa isi faca publice averile "greu" agonisite de-a lungul vietii. Potrivit prevederilor legale, acestia au avut la dispozitie 15 zile de la expirarea mandatului pentru a-si depune declaratiile de avere. Totusi, accesand site-urile Camerei Deputatilor (www.cdep.ro) si Senatului (www.senat.ro) in cautarea declaratiilor de avere ale parlamentarilor la sfarsit de mandat, se poate observa faptul ca nu toti demnitarii trimisi in anul 2000 de electoratul din Constanta s-au invrednicit sa isi declare averea. Astfel, din cei 19 deputati si senatori care si-au incheiat mandatul in decembrie 2004, un sfert dintre acestia nu si-au depus declaratia de avere finala. Printre parlamentarii care au sfidat prevederile legale se numara fostii deputati Mircea Stoian si Gheorghe Ariton, ambii din partea PRM, Stefan Giuglea (PSD) si independentul Metin Cerchez. Acestia figureaza numai cu declaratiile de avere depuse pe parcursul lunii mai 2004. Unul dintre deputatii care au reprezentat judetul Constanta in legislatura 2000-2004 a fost si pesedistul Bogdan Niculescu Duvaz. Beneficiind probabil de un regim preferential, Duvaz nu apare pe pagina de Internet a Camerei Deputatilor, astfel ca declaratiile de avere ale acestuia nu pot fi accesate.Si din randul fostilor senatori de Constanta, se remarca in sens negativ peremistul Ion Carciumaru si social-democratul Traian Rece. Declaratiile de avere ale celor doi nu pot fi vizualizate pe site-ul Senatului. In cazul lui Carciumaru, pagina care ar trebui sa ofere celor interesati amanunte cu privire la averea detinuta la momentul finalului de mandat, nu este accesibila, iar in cazul lui Rece averea declarata a acestuia nu poate fi vizualizata, pagina fiind "in constructie".In ceea ce ii priveste pe ceilalti parlamentari care s-au aflat in bancile celor doua Camere ale Parlamentului in legislatura 2000-2004, acestia s-au aratat mai constiinciosi, declarandu-si averile pe parcursul lunii decembrie a anului trecut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii