Functionarii din Primarie si CJC vizati de cumulul pensie-salariu ar putea reveni pe functii
Functionarii din Primarie si CJC vizati de cumulul pensie-salariu ar putea reveni pe functiiExistă posibilitatea ca cei care au fost nevoiţi să renunţe la activitatea din primărie sau Consiliu Judeţean, în luna septembrie a anului trecut, pentru că venitul pe care îl primeau de la stat le asigura un confort mai bun comparativ cu salariul primit, să revină pe funcţii, cu atât mai mult cu cât aceştia făceau parte din categoria personalului cel mai experimentat.
După ce i-a determinat să aleagă între a avea salariu ori a rămâne cu pensia, guvernanţii sunt de părere că de la 1 ianuarie 2011, aceştia vor putea beneficia de ambele avantaje. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan anunţa ieri dimineaţa, că măsura impusă de Guvernul Boc începând cu septembrie 2009, a avut caracter provizoriu, din cauza crizei economice pe care o traversează ţara. Varianta a fost avansată miercuri, în Comisia pentru muncă din Senat, unde ministrul a venit să susţină legea sistemului unitar de pensii. Prevederile actului normativ îi viza pe pensionari, cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pensionarii sistemului de asigurări sociale al avocaţilor, pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege şi beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale. La vremea când a fost dată această ordonanţă se estima că la bugetul de stat se vor economisi, prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetarii care câştigă mai mult decât salariul mediu pe economie, 60 milioane lei în 2009 şi 65 milioane lei în 2010. Proiectul prevedea că este permis cumulul pensie-salariu de la stat dacă „nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat".
Din 32, doar 20 au ales pensia
La nivelul autorităţii locale şi judeţene, anul trecut au plecat, ca urmare a legii în cauză 22 de funcţionari publici, dintr-un total de 34 de angajaţi care erau vizaţi de decizia Guvernului. În condiţiile în care, în nenumărate rânduri, primarul Radu Mazăre, se plângea că are un deficit de 100 de funcţionari, plecarea celor 20 de angajaţi a îngreunat şi mai mult activitatea administraţiei locale. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al primăriei, Liviu Tramudana, anul trecut, 32 de funcţionari publici trebuiau să se hotărască dacă îşi păstrează locul de muncă sau aleg pensia - care de regulă era mult mai mare. „Doar 20 au decis să renunţe la locul de muncă. Nu se ştie dacă vor reuşi să intre din nou pe funcţiile pe care le aveau înainte pentru că nu este clar dacă se vor debloca posturile de anul viitor. În plus, responsabilităţile celor care au plecat au fost împărţite colegilor".
În schimb, din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa doar doi funcţionari au fost în dilemă, ambii renunţând într-un final la locul pe care îl ocupau în administraţia publică judeţeană.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp