Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:37 17 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţia Elenei Frâncu şi a lui Puşcaşi preia frâiele handbalului feminin

ro

28 Jan, 2011 01:33 1872 Marime text
fundatie_sport_Francu_Elena.jpgConsiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, a aşteptat să fie tras de mânecă pentru a aloca fonduri şi echipei de handbal feminin Club Sportiv Tomis Constanţa. Iată, în continuare, şi condiţiile în care s-au alocat aceşti bani, printr-o hotărâre dată, chipurile, pentru salvarea clubului sportiv.

Este vorba despre Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 37/27.01.2011 privind alocarea unei sume Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean. Consilierii judeţeni ai PDL susţin că, şi de această dată, conform procedurii împământenite de acum la CJC, au primit textul hotărârii în sală şi că nu au avut timp să studieze atent documentaţia. Astfel, aleşii judeţeni au votat cam pe baza prezentării orale făcute de preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu, potrivit căreia, în urma acestei hotărâri urma să primească fonduri şi CS Tomis, echipa de handbal feminin despre care relatam zilele trecute că a fost omisă de şeful CJC din lista cu bani. Altfel spus, aleşii judeţeni au crezut că prin „alocarea unei sume" acestei fundaţii, va fi salvat de la pieire clubul.

Doar cinci miliarde din 40 pentru CS Tomis

În realitate, HCJC nr. 37/2011 a folosit mai mult fundaţiei decât CS Tomis, pentru că, potrivit declaraţiei preşedintelui Nicuşor Constantinescu, clubului i s-au alocat doar cinci miliarde de lei vechi, cu posibilitatea ca această sumă să crească. Astfel, prin această hotărâre, iniţiatorul Nicuşor Constantinescu, profitând de faptul că aleşii judeţeni nu au avut timp suficient de studiere a documentului, nu a făcut decât să pompeze 35 de miliarde de lei vechi în contul Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean şi 5 miliarde, căzute printre degete, handbalului feminin. Bineînţeles că fundamentarea hotărârii abundă de motivarea utilizării banilor în scopul salvării de la situaţia falimentară, dar mai nimic despre utilizarea celorlalte 35 de miliarde.

Activitatea „fulminantă", cu evenimente de care n-a auzit nimeni

Cu toate acestea, fundamentarea hotărârii este văzută ca fiind în regulă de către angajaţii CJC, atâta vreme cât directorul Direcţiei Generale Economico-Financiare, Bogdan Gavrilă Dima, o semnează. Pentru justificarea activităţii „costisitoare" a acestei fundaţii obscure, care anul trecut a păpat aproape 29 de miliarde de lei vechi, sunt amintite câteva activităţi: desfăşurarea Cupei Comunei Horia - de care, fie vorba între noi, nimeni n-a auzit - Campionatele Naţionale de Oină, organizarea turneului internaţional de baschet etc.

Ceea ce mai atrage atenţia este că CS Tomis va primi cele 5 miliarde promise (nu scrie nicăieri în hotărâre cât va primi) doar în anumite condiţii. Cinci la număr. Iată-le: schimbarea membrilor fondatori ai clubului şi a Consiliului de Administraţie, schimbarea managementului echipei, analiza financiară a situaţiei CS Tomis, prezentarea în cel mai scurt timp a unui plan de redresare economico-financiară elaborat de membrii CA împreună cu membrii managementului numit de aceştia, prezentarea situaţiei juridice a patrimoniului CS Tomis. Un punct care atrage atenţia în mod deosebit este cel privind schimbarea membrilor fondatori ai clubului şi ai CA.

Fundaţia preia controlul prin transfer de autoritate?!

Se precizează că noul CA va fi alcătuit din reprezentanţi ai Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate (DCIS) a CJC, membri ai Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Constanţa, ai Asociaţiei Judeţene de Handbal (AJH) şi alte personalităţi ale sportului românesc. În atare condiţii, nu ne-am mira ca această nouă conducere a CS Tomis să fie alcătuită din chiar membrii fondatori ai Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean, adică din: Elena Frâncu - directorul DJST, Carmen Vasile - Directorul DCIS, Cristian Zgabercea - mâna dreaptă a lui Nicuşor Constantinescu, fără de care nu mişcă nimic la DCIS şi Marius Puşcaşi - preşedintele AJH, care mai are şi „calitatea" de inculpat în dosarul retrocedărilor alături de şeful CJC, Nicuşor Constantinescu, şi de Radu Mazăre. Nu ştim încă dacă în noua echipă se va mai regăsi şi Gheorghe Slabu, co-fondator al Fundaţiei, având în vedere că el îndeplineşte funcţia de preşedinte al CS Tomis, despre al cărui faliment vorbim. De subliniat că, în cadrul unor declaraţii de presă, Nicuşor Constantinescu a precizat că CJC nu este nici acţionar şi nici co-acţionar la CS Tomis. Şi atunci, de unde atâta grijă pentru această echipă care anul trecut a primit de la CJC doar 175.000 de lei, în timp ce celelalte cluburi au primit între 900.000 şi 3.000.000 de lei?!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii