Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Daraban, despre riscul unei crize puternice a forţei de muncă la nivelul Zonei Metropolitane Constanţa

ro

03 May, 2019 00:00 2612 Marime text
Conform Romanian Investment Solutions Experts Consortium, la nivelul Zonei Metropolitane Constanţa, majoritatea locuitorilor lucrează în retail. „Discutăm de un procent de 20% (aproximativ 38.000 de persoane) din totalul populaţiei active ocupate la nivel de municipiu. Sectorul turistic, sector care în trecut oferea peste 10.000 de locuri de muncă, în prezent nu mai oferă decât aproximativ 8.500.
 
În industria manufacturii sunt disponibile doar aproximativ 24.000 de locuri de muncă (12%), în timp ce segmente cu impact major asupra veniturilor precum IT, cercetare, energie, sector financiar-bancar sunt aproape inexistente. Cele mai mici salarii sunt oferite în industria manufacturieră, turism şi sectorul retail. Prin urmare, discutăm de o situaţie economică cu potenţial dramatic, aproximativ 400.000 de locuitori se bazează pe o economie dominată de consum şi care oferă cele mai mici salarii”, este cheia în care Gabriel Daraban, preşedintele organizaţiei municipale a ALDE Constanţa, explică cercetarea celor de la RISE Consortium.
 
În opinia acestuia, „există astfel riscul unei crize puternice care poate oricând afecta serios întreaga zonă care, în ciuda numeroaselor atuuri, riscă să devină un pol a sărăciei, accentuând dezechilibrele în rândul populaţiei şi ducând în timp la scăderea semnificativă a numărului de locuitori. Este nevoie de o resuscitare a sectorului terţiar (industrie, finanţe) şi a celui cuaternar (cercetare, IT) în parteneriat cu administraţia portuara, pentru valorificarea terenurilor din zona centrală şi central-sudică a Portului Constanţa care să devină parcuri industriale şi de cercetare-dezvoltare”, susţine Gabriel Daraban.
 
Zona Metropolitană Constanţa are o populaţie de cca 500 000 de locuitori şi reprezintă prima structura administrativă de acest tip din România, fiind alcătuită din 16 localităţi: municipiul Constanţa, oraşele: Năvodari, Eforie, Ovidiu, Murfatlar, Techirghiol şi comunele 23 August, Costineşti, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Lumina, Tuzla, Agigea, Corbu şi Poarta Albă şi Valu lui Traian.
 
Potrivit unui studiu realizat de specialişti în domeniul dezvoltării urbane de pe plan local, împreună cu experţi O.M.A. - Divizia Europa Centrală şi de Est, pe site-ul structurii administrative se precizează că Zona Metropolitană Constanţa, va atrage în următorii 10 - 15 ani investiţii de peste 30 de miliarde de euro. Cele mai importante investiţii vor fi în sectorul imobiliar, urmând cele în infrastructură, turism şi comerţ. De asemenea, investiţii importante, de peste 4,5 miliarde de euro, vor fi angrenate şi în industrie şi servicii, în aceste sectoare urmând a fi create peste 15.000 de noi locuri de muncă. Investiţiile publice ocupă un rol important în ecuaţia dezvoltării integrate a zonei.
 
În acest sens, au fost deja demarate proiecte care însumează investiţii de peste 600 de milioane de euro.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii