Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Halet, nemultumit de locul de munca

ro

02 Apr, 2004 00:00 1087 Marime text

Sarac, dar cu coada sus

Datorita "bunavointei" consilierilor judeteni social-democrati, taranisti si a celor ai PRM, institutiile de cultura nu au bugete * Incepand de luna viitoare, 125 de persoane compun consiliile de administratie ce vor monitoriza activitatea institutiilor de cultura * Cu toate ca, pana acum, nici o institutie de profil nu a iesit pe plus la sfarsit de an, membrii acestor CA-uri vor primi dividende * Consilierul judetean Gheorghe Halet isi plange de mila ca nu are birou, secretara si buget propriu

Mai avem nevoie de teatru? Mai avem nevoie de cultura? Sunt intrebarile pe care directorii tuturor institutiilor de cultura din Constanta probabil ca le au pe buze. Dupa ce li s-a comunicat zilele trecute faptul ca vor avea pe cap cate un consiliu de administratie, teatrele si conducerile acestora sunt in fierbere. Asadar, 125 de persoane cu sau fara legatura cu teatrul si actul de cultura, la sfarsitul fiecarui an vor primi dividende din cuantumul profitului realizat. Multe dintre conducerile institutiilor de cultura se plang in aceasta perioada si de faptul ca datorita "bunavointei" consilierilor judeteni, condusi cu strasnicie de social-democratul Petre Stanca, si a celorlalti consilieri, bugetul este neindestulator, iar acest lucru creeaza panica in randul artistilor. Termenul "buget de austeritate" il auzim de mult prea mult timp ca sa ne mai fie strain. Sunt voci care spun ca bugetul alocat de autoritatile judetene, respectiv consilierii judeteni - cei care fac legea dupa capul lor si interesele care-i conduc in activitate - va face ca teatrele, si nu numai, sa-si inchida portile la jumatatea acestui an.

Institutiile de cultura si teatrele, in criza

Situatia de criza nu se regaseste doar pe ici-colo, ci in toate institutiile de cultura de la nivelul judetului Constanta. Un caz mai special il gasim la Teatrul de Balet "Oleg Danovski", aceasta institutie desfasurandu-si activitatea fara a avea, nici pana la aceasta ora, un sediu propriu. Desi, initial, consilierii judeteni aprobasera sa se mute la Clubul "Portul", dupa ce il vor fi amenajat, acum institutia teatrala este in situatia sa-si mai amane un an ideea de a-si crea un spatiu propriu. Teatrul "Oleg Danovski" a primit un buget de 17,45 miliarde de lei. Numai salariile angajatilor inseamna 20 de miliarde de lei, cu toate indexarile pe care le prevede legea. Institutia de balet face venituri proprii, dar ce se castiga se da pe chiriile pe sala si pe costume. Tot acest efort financiar este foarte costisitor pentru conducerea institutiei. Cu alte cuvinte, ce se ia pe mere se da pe pere. Practic, Teatrul "Danovski" nu mai poate sa reinvesteasca in proiecte. Daca o institutie cu 70 de persoane primeste un buget de 13 miliarde de lei, iar o institutie care are cu 80 de persoane mai mult primeste 15-16 miliarde lei, atunci se creeaza un dezechilibru. Baletul, ca si opera, este foarte costisitor. Nu trebuie ignorat faptul ca la fiecare spectacol se folosesc aproximativ sase metri de tul si 200 de costume, iar un metru de tul costa 400.000 de lei.

Politicul subjuga teatrul si institutiile de profil

Unii sunt de parere ca poate ar trebui sa se ia in considerare, atunci cand se calculeaza bugetele, si relatia teatru-spectator. Daca sala este goala, atunci comunitatea respectiva nu doreste teatru. Dar nu se pot lua decizii la nivel politic in dispretul acestei relatii. Situatia la Constanta este incarcata negativ inca din luna decembrie, cand s-a aprobat trecerea institutiilor de cultura de la Consiliul Local la Consiliul Judetean. "Se aproba aceasta hotarare in conditiile unui buget de austeritate, situatie datorata resurselor insuficiente de finantare in raport cu necesitatea tuturor activitatilor din competenta de realizare a Consiliului Local si luand in considerare problemele concrete ale institutiilor de cultura. Teatrul Dramatic "Ovidius" si Filarmonica "Marea Neagra" functioneaza in cladirea in care se afla Opera, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean, iar o subordonare a unei singure autoritati ar conduce la o mai buna administrare a cladirii. Teatrul "Fantasio" nu-si poate organiza spectacolele in aer liber in perioada de vara deoarece institutiile de spectacol Teatrul "Soveja" si Teatrul de Vara Mamaia se afla in subordinea Consiliului Judetean. Muzeul de Arta Populara isi desfasoara activitatea pe intreg cuprinsul judetului. Consideram ca trecerea unor institutii de cultura in subordinea Consiliului Judetean ar contribui la desfasurarea in conditii optime a actului de cultura in judetul Constanta, aceste institutii avand parte de o finantare corespunzatoare.

Membrii consiliilor de administratie nu au nici o treaba cu actul cultural

In acest context, desi nici una dintre institutiile de cultura nu a primit inca nici o hartie oficiala prin care sa fie informate conducerile acestor institutii in legatura cu numele celor care au fost numiti in aceste consilii de administratie, unii dintre acesti manageri se lamenteaza fara a avea puncte de vedere constante. Lica Gherghilescu, director al Teatrului de Papusi, este de parere ca, oricum, ingrijorarea privind aceasta ultima decizie exista. Gherghilescu precizeaza ca teatrul pe care-l conduce nu a avut pana acum o lege care sa reglementeze activitatea. Pe de alta parte, directorul teatrului pentru copii a subliniat ca "pana acum teatrul a avut un consiliu de administratie si nu prea a functionat". Gherghilescu spune ca nu-l deranjeaza in principiu acest consiliu de administratie impus de unii consilieri judeteni ai partidului de guvernamant, PRM si PNTCD, atata timp cat acesta are caracter consultativ, dar crede ca totusi ceva este in neregula cata vreme membrii acestui consiliu nu au nici o legatura cu actul de cultura. In opinia lui Gherghilescu, este foarte important ca acesti membri ai CA sa nu obstructioneze activitatea specifica. In acest context, ne surprinde fariseismul consilierului judetean Gheorghe Halet, care a ajuns sa fie presedintele Comisiei de cultura printr-un concurs de imprejurari, si care acum se victimizeaza pentru ca "nu noi avem grija de institutiile de cultura. Pentru ca noi mergem acolo si judecam bine. Ultima data am avut 63 de proiecte de hotarari pe care le-am votat cum am stiut noi mai bine. Noi nu avem birou, secretara sau personal si buget propriu". Pe de alta parte, directorii institutiilor de cultura reproseaza consilierilor judeteni faptul ca nu s-a votat bugetul pentru teatre si institutii de profil, precum si statul de functii si organigrama. Oricum, acest buget ajunge institutiilor doar pana in vara si, daca nu va fi rectificat, acestea au toate sansele sa-si inchida portile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii