Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Martin a cerut intensificarea controalelor DSV

ro

05 Dec, 2002 00:00 941 Marime text

Reprezentanti din sectorul sanatatii au prezentat prefectului raportul periodic

Porci infestati cu trichinela si aflati in stadiu incipient de putrefactie, comercializati la drumul mare * Prefectul a recomandat intensificarea controalelor si a cerut ca la acestea sa participe si Politia * Cazul decesului minorei din Sacele nu are nici o legatura cu programul guvernamental "Cornul si laptele"

Reprezentantul Guvernului in teritoriu, Gheorghe Martin, a avut, in cursul zilei de ieri, o intalnire cu reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, precum si cu alti directori ai serviciilor descentralizate din domeniul sanitar. Cu acest prilej, Martin s-a declarat de-a dreptul "ingrozit" de faptul ca "pe piata constanteana au aparut produse alimentare, am putea spune nocive, prin faptul ca ele se afla intr-o stare avansata de alterare". Prefectul a cerut celor responsabili de aceste nereguli sa efectueze "controale foarte aspre pentru depistarea si scoaterea de la comercializare a produselor nocive".

Ordin privind vanzarea produselor lactate si din carne

Martin a precizat ca va da un ordin prin care va impune "vanzarea laptelui, lactatelor si a produselor din carne, numai in locuri foarte bine amenajate, unde sa primeze curatenia". Tot la cererea expresa a prefectului, efective alcatuite din reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare Constanta si angajati in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie vor efectua controale drastice in comunele din judet si in municipiu pentru ca, asa cum sustine reprezentantul Executivului la Constanta, "deja a fost semnalata aparitia comerciantilor criminali, in masura in care acestia comercializeaza la drumul mare porci luati din gunoaiele fermelor, cele mai frecvente semnale de alarma fiind venite de la Negru Voda si Cotu Vaii".

Comercianti criminali la Negru Voda si Cotu Vaii

In cele doua localitati mentionate, au fost surprinsi diversi comercianti de drumul mare care vindeau carne de porc la subpret, carne care s-a dovedit, la primul control de rigoare, a fi infestata cu trichinela si care se afla intr-un grad incipient de putrefactie. Pentru a preintampina vanzarea neautorizata de produse lactate si din carne, Directia Sanitar-Veterinara isi va intensifica controalele pe perioada sarbatorilor de iarna, la cererea expresa a prefectului Gheorghe Martin. Directorul DSV Constanta, Nicolae Marin, l-a informat pe reprezentantul Guvernului in teritoriu ca, "pe toata perioada sarbatorilor de iarna, programul Directiei va fi de 12 ore, adica de la 8 la 20", pentru cei care doresc sa faca testul produselor din carne, iar daca prefectul Gheorghe Martin o va cere "programul poate fi prelungit pana la ora 22". In acelasi context, Nicolae Marin a subliniat ca, incepand cu luna ianuarie a anului 2003, "Directia va fi angrenata intr-un proiect Phare, ceea ce presupune alocarea unor fonduri ce vor folosi la dotarea laboratoarelor cu aparatura moderna".

Decesul minorei din Sacele nu are legatura cu programul "Cornul si laptele"

Referitor la incidentul petrecut in localitatea Sacele, unde fetita Nica Georgiana Andreea a decedat la varsta de numai 7 ani, directorul Directiei de Sanatate Publica, Camelia Ciobotaru, a prezentat un raport prin care exclude orice legatura a programului guvernamental "Cornul si laptele" cu decesul micutei. "Am luat legatura cu Medicina Legala si ni s-a comunicat ca diagnosticul macroscopic postnecropsie este de pneumopatie acuta interstitiala si miocardita", a spus, in cadrul sedintei, Camelia Ciobotaru. "Tin sa mentionez ca, la Scoala Generala din Sacele, toti scolarii care beneficiaza de alimentele oferite prin programul guvernamental amintit nu prezinta probleme de sanatate, situatie confirmata si de directorul scolii", a conchis Camelia Ciobotatru.

Scoala din Sacele dispune de toate dotarile necesare derularii programului

Tot pentru a face lumina in acest caz vine si declaratia inspectorului sef al Inspectiei Sanitare de Stat, judetul Constanta, doctor Anca Dinu, care subliniaza faptul ca "echipa ISS care s-a deplasat pe data de 3 decembrie in comuna Sacele a constatat ca scoala din localitate a fost renovata in cursul acestui an si dispune de toate dotarile necesare derularii programului Ordonantei de Urgenta 96/2002, depozitarea produselor lactate si de panificatie facandu-se intr-un spatiu igienizat corespunzator si dotat cu frigider.

Georgiana Nica provenea dintr-o familie destramata

Efectuand un control si la nivel comunal, dr. Anca Dinu a constatat ca "Nica Georgiana Andreea provenea dintr-o familie destramata, cu probleme sociale si financiare, fetita aflandu-se in ingrijirea tatalui si a concubinei acestuia", dovedindu-se ca "in prezent, tatal nu are nici o ocupatie, iar din familie mai fac parte inca doi copii cu varste diferite avand acelasi tata". In ziua in care a decedat, "micuta Georgiana s-a intors de la scoala acuzand dureri de spate, dupa care a mancat peste prajit, ramas din seara precedenta si pastrat in cuptorul aragazului", a mai subliniat dr. Dinu, adaugand ca "la scurt timp, copila a afirmat ca nu mai vede si si-a pierdut cunostinta". Dr. Anca Dinu si-a incheiat prezentarea precizand ca "Scoala Generala Sacele nu poate fi incriminata de decesul minorei Nica Georgiana Andreea, avand conditii igienico-sanitare corespunzatoare" pentru derularea programului guvernamental "Cornul si laptele".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii