Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:58 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gropoşilă Iulian Aurel „Am readus speranţa în inimile oamenilor"

ro

27 Nov, 2008 01:28 1216 Marime text

decupaj_iulian_groposila.jpgAflat pe ultima sută de metri înaintea alegerilor, Gropoşilă Iulian Aurel, candidat PNL pentru Camera Deputatilor, în Colegiul 6, ne-a împărtăşit atât gândurile sale, cât şi planurile de viitor pe care le are

Ziua de 30 noiembrie se apropie şi, o dată cu ea, şi sfârşitul campaniei electorale. Votul uninominal a suscitat un interes şi o mobilizare de forţe deosebite, pentru că acum, pentru prima oara în istoria postdecembristă, avem posibilitatea să alegem omul şi nu lista de partid. Ne-am propus, aşadar, să cunoaştem mai mult OMUL care şi-a propus să ne reprezinte interesele în Parlament.

Sunteţi în pragul alegerilor. Aveţi emoţii?
Cred că acestea sunt inerente. Nu am fi oameni dacă nu am conştientiza importanţa unor evenimente deosebite din viaţa noastră. Iar ce se va întâmpla pe 30 noiembrie este foarte important pentru mine, ca cetăţean, ca întreprinzător şi ca politician. Este prima încercare politică de asemenea anvergură pentru mine şi sunt convins că nu va fi şi ultima. Acest moment reprezintă începutul unei lungi şi, cred eu, frumoase cariere politice, pentru care m-am pregătit îndelung şi care va face diferenţa între trecut şi viitor, între stânga şi dreapta, între demagogie şi responsabilitate

Aţi străbătut la pas, din uşă în uşă, cele şase localităţi arondate Colegiului 6, cel în care candidaţi. A fost important să cunoaşteţi oameni diferiţi, din culturi şi cu educaţie diferite?
Cele patru săptămâni de campanie au constituit o experienţă deosebită, cum nu am trăit până în prezent.
Spun asta datorită faptului că sunt pentru prima dată implicat într-o campanie electorală şi fac parte dintr-o nouă generaţie de politicieni. Sloganul ales de mine „Altă educaţie, altă viziune" a dat tonul şi a marcat întreaga abordare de campanie, începând de la atitudinea echipei mele faţă de oameni, IMM-uri şi ONG-uri şi terminând cu respectul faţă de autorităţi. Am readus speranţa în inimile oamenilor care sunt dezamăgiţi de autorităţile publice locale şi judeţene. În Poarta 6, acolo unde toţi politicienii, „bine intenţionaţi" de altfel, spuneau că este bastion măzărist, am fost surprins să constat că mulţi cetăţeni au devenit imuni la promisiuni electorale. În I.C.Bratianu am cunoscut mulţi cetăţeni care doresc schimbarea, care s-au săturat să trăiască în mizerie şi să creadă într-o administraţie care face numai promisiuni o dată la patru ani. În zonele Abator, Far, 1 Mai  am fost plăcut impresionat de calitatea şi forţa argumentului susţinut de oameni, în expunerea multor nemulţumiri în legătură cu administraţia locală.

Au fost situaţii în această perioadă în care v-aţi gândit, măcar pentru un moment, să renunţaţi?
Categoric NU. Sunt un om extrem de responsabil şi fiecare decizie pe care o iau în viaţă este cântărită cu mare atenţie. Cu certitudine, hotărârea de care dau dovadă în tot ceea ce întreprind se datorează suportului acordat de familie şi prietenii mei. Bunicul meu a fost liberal. Tatăl meu este liberal. Există o tradiţie politică în familia mea, o mândrie liberală în acelaşi timp, iar eu ţin foarte mult să duc mai departe această tradiţie.
O iau ca pe o responsabilitate faţă de oamenii care m-au ajutat să devin ceea ce sunt astăzi. De altfel, în ultimii cinci ani mi-am exersat şi consolidat abilităţile politice în zona neguvernamentală. Probabil nu ştiţi, dar eu sunt lider sau membru în board-ul a nu mai puţin de şapte ONG-uri locale sau naţionale. Această experienţă a fost foarte importantă pentru configurarea personalităţii mele politice, cât şi pentru poziţionarea mea ca şi om politic în cetate.

Aţi fost acuzat de unul dintre contracandidaţii dumneavoastră că susţineţi mult prea mult sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. Cum apreciaţi această poziţie?
Nu pot să vă spun decât că singurul sentiment pe care îl nutresc faţă de acesta - reprezentantul PSD - este unul de milă. El este unul dintre oamenii foarte bogaţi ai Constanţei care, datorită politicii demagogice şi populiste pe care o promovează, va suporta consecinţele mai devreme sau mai târziu.
Eu sunt întreprinzător din 1990 şi cunosc foarte bine problematica IMM-urilor din pozitia mea de lider al Patronatului IMM Constanţa şi de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. IMM-urile reprezintă motorul economiei moderne şi au o contribuţie vitală la creşterea economică a unei ţări. Mă bucur că am avut oportunitatea să-i spun contracandidatului meu neinformat că IMM-urile generează 70% din PIB-ul României, contribuie cu venituri în mod direct sau indirect cu circa 60% la bugetul de stat şi asigură 2.600.000 de locuri de muncă, adică peste 60% din totalul populaţiei ocupate, în economie. Aceştia sunt întreprinzătorii din IMM-uri care, prin asumarea unor riscuri majore referitoare la carieră, familie, imagine şi bani, reprezintă un simbol major al economiei de piaţă performante. Ei reprezintă filonul pe care se va forma clasa de mijloc în România. Ludovic al XVI-lea a spus că o ţară este bogată când oamenii săi sunt bogaţi.
Din păcate, PSD-ul generează baroni locali care nu au alt interes decât să întreţină starea de sărăcie a oamenilor, putând astfel, o dată la patru ani, să le retrezească acest reflex pavlovian de dependenţă faţă de mita electorală.

Proiectele Cetăţii mele să prindă viaţă! Este un slogan afişat pe site-ul www.iuliangroposila.ro. Cum definiţi Cetatea?


Tatăl meu s-a născut la Istria, foarte aproape de Cetatea Histria, primul oraş atestat documentar de pe teritoriul României. Eu m-am născut la Cernavodă - Cetatea Axiopolis - unde a fost descoperită celebra statuetă Gânditorul de la Hamangia.
După terminarea liceului am „migrat" spre Constanţa - Cetatea Tomis, unde m-am şi stabilit definitiv. Dimensiunea spaţială a familiei mele gravitează în jurul acestor cetăţi în ultimii 80 de ani. „Cetate" pentru mine reprezintă locul, dar şi colectivitatea care îi dă viaţă. Iar când am folosit acest termen, m-am gândit la Constanţa şi Agigea, la Techirghiol şi Cumpăna, la Eforie şi Topraisar. Aceasta este Cetatea mea, iar mesajul pe care l-am transmis constituia şi un îndemn la recunoaşterea identităţii noastre. Se apropie Ziua Naţională a României, pe 1 decembrie. Este poate momentul, cu atât mai mult cu cât suntem în pragul unei decizii importante, să ne gândim la trecutul, prezentul şi viitorul nostru.

Dacă veţi câştiga, ce veţi face? Iar dacă nu, vă veţi simţi înfrânt?
Dacă o să câştig, mă voi focaliza pe rezolvarea problemelor oamenilor, întreprinderilor mici şi mijlocii şi a sectorului neguvernamental. Voi munci cum am muncit şi până acum. Am avut un program foarte bine definit şi am de gând să nu las niciun lucru nerezolvat. Iar dacă se va întâmpla să nu câştig această bătălie, voi continua războiul. Voi fi la fel de activ în cetate şi voi continua proiectele pe care le-am demarat în zona neguvernamentală. Această competiţie este doar o parte a unui proiect început de multă vreme şi care va continua indiferent de rezultatul alegerilor. Vreau să urez succes tuturor contracandidaţilor mei şi sper ca, imediat după alegeri, să avem puterea de a trece peste eventualele neplăceri pe care ni le-am cauzat şi să ne putem respecta în continuare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii