Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:58 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hocus, pocus... Big Brother! Cum s-au poziţionat în funcţii cheie oamenii lui Mazăre şi Nicuşor

ro

04 Feb, 2013 22:34 3830 Marime text
oameni_mazare_Cristian_Zgabercea_1.jpgDe la preluarea guvernării de către USL, social democraţii constănţeni s-au tot perindat pe la Centru. A fost, mai întâi, Valentin Preda, numit în vara anului trecut secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Ulterior, după ce Mazăre a insistat, Constanţa a primit şi un post în fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Aici a fost trimis Cristian Bărhălescu, în funcţia de secretar de stat.

Hocus, pocus... Valentin Preda!

oameni_mazare_Valentin_Preda_1.jpgDupă alegerile parlamentare din 9 decembrie şi instalarea Guvernului Ponta II, Valentin Preda a fost eliberat din funcţie şi numit, din nou, în decursul câtorva săptămâni, secretar de stat în acelaşi Minister al Transporturilor. Potrivit unor surse, actualul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, nu l-ar fi vrut deloc pe Preda, fost consilier personal al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Mai ales că pentru acest mandat de secretat de stat a fost vehiculat numele liberalului Constantin Matei, fost director al Portului Constanţa şi, de asemenea, al Autorităţii Navale Române. Cu toate acestea, atunci când puţini se mai aşteptau, Valentin Preda a revenit pe acest post. Decizia a apărut în Monitorul Oficial din 16 ianuarie. Aşadar, social democratul alintat de Mazăre „Valerică", personaj fidel liderului PSD Constanţa, revine într-un minister deosebit de important pentru judeţ. Amintim, din acest punct de vedere, două proiecte vizate de municipalitatea condusă de Mazăre şi de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), „cârmuit" de Nicuşor Constantinescu: preluarea pachetelor majoritare de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi de la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu.

Ministerul Dezvoltării Regionale via CJC

oameni_mazare_Sevil.jpgUn alt om trimis la Centru într-un post important este Sevil Shhaideh, care până la finalul anului trecut a ocupat funcţia de director general al Direcţiei Generale de Proiecte Europene din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Sevil Shhaideh este, la monentul actual, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, minister condus de social democratul Liviu Dragnea. Shhaideh este unul dintre cei mai importanţi pioni ai administraţiei judeţene, căci ea a răspuns de implementarea proiectelor cu finanţare europeană.

Big Brother

Mai mult sau mai puţin surprinzător, noul producător general al Televiziunii Publice este constănţeanul Cristian Zgabercea. Preşedintele-director general al Televiziunii, Claudiu Săftoiu, a numit la finalul săptămânii trecute o nouă echipă interimară de manageri la conducerea canalelor, dar şi în poziţii cheie în cadrul instituţiei. Numit,în vara anului trecut, consilier al lui Claudiu Săftoiu, Zgabercea este acum producătorul general al Televiziunii Publice.

Zgabercea, cunoscut drept unul dintre apropiaţii preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost şeful Direcţiei de Cultură din cadrul CJC. Sub „baghet„ acestuia a avut loc „marea" reformă a culturii constănţene.

Aşa cum preciza Hotnews în vara anului trecut, Cristian Zgabercea este „fost consilier al preşedintelui CJ Constanţa (2004-2012), preşedinte al Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară Mamaia, fondator sau preşedinte la alte festivaluri culturale, fost manager general al televiziunii Neptun din Constanţa (2005-2009), fost membru al CA al Oficiului Naţional al Cinematografiei (1997-2000), fost operator de imagine la TVR".

În ceea ce priveşte aşa numita reformă culturală din Constanţa, menţionată mai sus, aceasta a constat în comasarea Teatrului de Revistă „Fantasio" cu Teatrul de Stat Constanţa, „Fantasio" „evaporându-se" ca entitate teatrală, cele două instituţii urmând să funcţioneze sub titulatura de Teatrul Naţional Constanţa. Momentul a fost considerat începutul exterminării culturii din Constanţa.

A urmat reorganizarea Operei, a Teatrului de Balet „Oleg Danovski" şi a Filarmonicii „Marea Neagră" sub „umbrela" unei singure structuri, anume Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", care în momentul de faţă funcţionează în clădirea fostului Teatru Dramatic „Ovidius". Filarmonica a dispărut ca instituţie de sine stătătoare, iar orchestrele şi corurile Operei şi Filarmonicii au început să funcţioneze împreună.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii