Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată reacţia lui Nicuşor Constantinescu Cum văd politicienii Constanţei posibila suspendare a preşedintelui Băsescu

ro

05 Jul, 2012 21:00 3303 Marime text
montaj_parlamentari.jpgPlenul reunit al Parlamentului a decis ieri, într-o sesiune extraordinară, că avizul consultativ al Curţii Constituţionale privind cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu trebuie să fie dat astăzi, până la ora 12.00. Ulterior, Plenul reunit al celor două Camere ar trebui să se întâlnească la ora 17.00 pentru votul pe propunerea de suspendare a şefului statului.

Cu alte cuvinte, zi decisivă pentru România în plan politic, în plan economic, la nivel european. Cum văd parlamentarii şi liderii politici constănţeni posibila suspendare a preşedintelui? Cât de legitim li se pare demersul? Cât de previzibil?

Liberalul Mihai Lupu, deputatul Colegiului 2, este de părere că cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu „e un demers constituţional, care îl poate duce pe şeful statului la votul poporului".

Deputatul George Dragomir, preşedintele PNL Constanţa, ne-a declarat că posibila suspendare „este un pas către normalitate": „Ştim ce îşi doreşte populaţia României la momentul actual, şi anume un altfel de preşedinte".

Deputatul PSD Eduard Martin consideră că „demersul pe care îl întreprinde zilele acestea USL-ul este argumentat şi la el s-a ajuns din cauza tratamentului pe care preşedintele l-a aplicat instituţiilor statului în cei trei ani din actualul mandat". „Dacă referendumul privind demiterea şefului statului va trece, poporul va decide dacă noi am avut sau nu dreptate", a precizat Martin.

Antonella Marinescu, deputatul PSD al Colegiului 9, consideră că demersul „este normal şi trebuia să se întâmple încă de când USL a preluat Puterea": „E un procedeu corect, conform Constituţiei, este normal, curge de la sine".

Senatorul PSD Nicolae Moga este de părere că „demersul este constituţional, cererea este legitimă": „Demiterea preşedintelui se face prin participarea la referendum".

Senatorul Mircea Banias, de câteva luni lider interimar al PC Constanţa, după plecarea din PDL la începutul acestui an, a afirmat: „Nu am semnat cererea de suspendare pentru că nu am fost prezent atunci când s-a întâmplat asta, dar susţin poziţia grupului din care fac parte (n.r. grupul parlamentar PNL). E un demers democratic, prevăzut de Constituţie, e firesc ca poporul să se pronunţe cu privire la demiterea preşedintelui, e o ocazie în plus să se pronunţe".

Deputatul PDL Maria Stavrositu consideră că încercarea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu „este, înainte de toate, un abuz, pentru că decizia a fost luată fără să existe cvorum": „Nu s-au respectat procedurile, nu au avut cvorum. Atâta timp cât aruncă în aer euro şi destabilizează economia, nu poate fi un demers bun".

Deputatul democrat-liberal Constantin Chirilă a catalogat demersul ca fiind „unul subţire, fără argumente": „Sunt chestii puerile, neargumentate. Avem de a face cu un simulacru de democraţie. Nu despre persoane e vorba aici, ci despre faptul că totul trebuie să fie corect din punct de vedere procedural. Acum ne confruntăm cu filozofia turmei, cu triumful cantităţii asupra calităţii. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Sper să se trezească cineva şi instituţiile să funcţioneze, indiferent de caracterul oamenilor".

Menţionăm că am încercat să aflăm şi punctele de vedere ale deputaţilor PSD Cristina Dumitrache şi Manuela Mitrea. Parlamentarii nu au răspuns însă solicitării noastre. Totuşi, în eventualitatea în care vor transmite punctele lor de vedere, acestea vor fi ulterior publicate.

De asemenea, contactat telefonic, senatorul PSD Alexandru Mazăre a refuzat să comenteze. Singurul său răspuns a fost „Nu, mulţumesc!".

Senatorul liberal Puiu Haşotti, ministru al Culturii, nu a putut comenta. S-a scuzat pentru faptul că nu poate vorbi, fiind reţinut într-o discuţie. Nici deputatul PDL Zanfir Iorguş nu a putut fi contactat.

În ceea îi priveşte pe liderii politici constănţeni, pe lângă părerile deja menţionate mai sus (n.r. George Dragomir, preşedinte PNL, şi Mircea Banias, preşedinte interimar PC) am solicitat puncte de vedere şi preşedintelui şi prim-vicepreşedintelui PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, liderului PDL Gigi Chiru, precum şi liderului PER Gheorghe Donţu.

Mazăre nu a răspuns în niciun fel. Nicuşor Constantinescu însă, a răspuns prin intermediul unui mesaj trimis pe telefonul mobil: „Foarte legal, constituţional! (n.r. demersul). E un proverb vechi românesc, «Când îţi spun mai mulţi oameni că eşti băut, du-te şi culcă-te!». Şi pe 22 iulie, Fostul Preşedinte, prin Referendum, pleacă la culcare! Din 2004, românii au fost asmuţiţi unii împotriva altora, ne e frică să mai vorbim la telefoane, sărăcia a atins cote dramatice, Sănătatea e la pământ, Învăţământul asemenea, mediul de afaceri e distrus etc. Toate astea au un singur dirijor: Băsescu! Ajunge, merităm cu toţii mai mult!!".

Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, a dat ieri publicităţii un comunicat de presă în care menţionează: „Guvernul USL încearcă să subordoneze instituţiile statului, punând în pericol statul de drept şi democraţia în România. USL încearcă confiscarea statului, o lovitură de stat cu mănuşi, ceva similar cu lovitura de stat a lui Hitler din anii '30, prin înlocuirea persoanelor aflate în funcţii-cheie".

Gheorghe Donţu, preşedintele PER Constanţa, susţine că cererea de suspendare este „un pretext constituţional pentru a face pârtie liberă candidatului USL la preşedinţie, liberarul Crin Antonescu".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii