Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În dezbatere la Senat Șase parlamentari de Constanța susțin înființarea instituției Avocatul Copilului

ro

27 Jul, 2016 00:00 3676 Marime text


O inițiativă legislativă susținută de parlamentari din toate partidele politice reprezentate în Parlamentul României propune înființarea instituției Avocatul Copilului. Printre semnatari se află și șase parlamentari de Constanța - senatorul Mircea Banias (ALDE), și deputații Remus Cernea (independent), Andrei Condurățeanu (PSRo), Victor Manea (PNL), Manuela Mitrea (PSD) și Mihai Tararache (PNL).

Propunerea legislativă a fost adoptată la finele lunii iunie de plenul Camerei Deputaților, iar acum  este înregistrată pentru dezbatere la Senat. Demersul parlamentarilor a venit deoarece România nu are nici în prezent un mecanism de verificare și monitorizare a implementării prevederilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. Potrivit expunerii de motive ce însoțește inițiativa legislativă,  „copii rămân «invizibili» pentru politici, ei nereprezentând o voce“, iar conform Comisiei Europene, se constată „o lipsă semnificativă de date credibile, comparabile și oficiale“ ceea ce reprezintă „un obstacol semnificativ în dezvoltarea de politici care să fie, în mod real, bazate pe date concrete“. Chiar dacă există în cadrul instituției Avocatul Poporului un domeniu de activitate care se referă la drepturile copilului, „acesta este ineficient“ din cauza numărului redus de angajați care au și alte atribuții.

În contextul prezentat,  înființarea instituției Avocatul Copilului ar veni în concordanță cu prevederile Convenției ONU și ar respecta angajamentele României față de instituțiile internaționale și europene în acest domeniu.

Avocatul Copilului ar urma să aibă responsabilități în furnizarea opiniilor, recomandărilor, propunerilor și raportărilor, acestea urmând a fi făcute publice și va avea dreptul de a contribui la rapoartele pe care statele trebuie să le prezinte organismelor și comisiilor Națiunilor Unite și instituțiilor regionale.
În opinia susținătorilor acestui proiect legislativ, instituția ar fi eficientă din punct de vedere financiar „dacă preia de la Avocatul Poporului personal și baza materială“. Interesant este faptul că Avocatul Poporului respinge această inițiativă legislativă, argumentul principal fiind acela că instituția existentă apără drepturile și libertățile tuturor persoanelor fizice în raporturile cu autoritățile publice. Totodată, Victor Ciorbea menționează că este asistat de un adjunct care se ocupă, printre altele, și de drepturile copilului, ale familie. Altfel spus, Avocatul Poporului „îndeplinește și rolul de apărător al drepturilor copilului“. Soluția lui Ciorbea ar fi „organizarea unui nou domeniu de activitate care să aibă exclusiv competențe în acest domeniu și care să funcționeze în cadrul Instituției Avocatul Poporului“. Concluzia acestuia: „propunerea legislativă privind înființarea Instituției Copilului, ca instituție de sine stătătoare, nu este justificată“.

Prevederi adoptate de Camera Deputaților

Potrivit formei în care a fost adoptată propunerea legislativă, conducerea noii instituții ar urma să fie asigurată de Avocatul Copilului ajutat de un adjunct și un secretar general. Acesta din urmă ar trebui să îndeplinească următoarele condiții: absolvent de studii superioare juridice sau economice, vechime în specialitate de minimum 15 ani, absolvent al programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare înalților funcționari publici, precum și o experiență de cel puțin cinci ani ca ordonator principal sau delegat de credite într-o instituție publică. Instituția Avocatul Copilului ar urma să aibă mai multe compartimente. În subordinea  Avocatului Copilului - Audit public intern (un post), Birou juridic (trei posturi) și Cabinetul demnitarului (două posturi). În subordinea adjunctului: Departamentul Soluționare Petiții și Sesizări din Oficiu (20 de posturi) și Cabinetul demnitarului (două posturi). În subordinea secretarului general: Departamentul economic-administrativ, resurse umane și salarizare (un șef departament și mai multe birouri care vor avea în total 19 posturi). Totodată, birourile teritoriale vor avea încadrate câte două posturi de experți și consilier. Funcțiile de conducere și de execuție de specialitate din instituție se vor ocupa prin concurs sau examen, în condițiile legii.

Instituția Avocatul Copilului ar urma să aibă buget propriu, parte integrantă din bugetul de stat, și va fi avizat cu aviz consultativ de către Ministerul Finanțelor Publice. Paza sediului va fi asigurată gratuit de Jandarmeria Română, iar pentru buna funcționare a instituției, prin ordin al Avocatului Copilului, vor fi prevăzute dotări cu autoturisme, mobilier, echipament IT, precum și „orice alte cheltuieli, în condițiile legii“.
Această propunere legislativă urmează să fie dezbătută în comisiile de specialitate ale Senatului și, ulterior, supus votului Senatului, for decizional în acest caz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii